czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:79/190)

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą 171

mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś(...)kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym podgrzewać mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzony z wody makaron przełożyć do szpinaku i mięsa, wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby

Passions hobbies life
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1395

ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 578

przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskie oliwa 50g masła pół szklanki wody Przygotowanie : Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka

Mechanik w kuchni
Zupa krem z kukurydzy 176

tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam!  Składniki: 400g kukurydzy z puszki 1 cebula  2 ząbki czosnku 200g mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi sól, pieprz Do podania: papryka czerwona, kukurydza, bazylia, pieprz cayenne  Przygotowanie: W garnku o grubym dnie(...)pokrojoną cebulę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale nadaje się do smażenia. Poza olejami i tłuszczami roślinnymi zawiera zioła, takie jak tymianek, pietruszka, szczypiorek, które dodają smażonej na niej cebulce ciekawego aromatu. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i wędzonym boczkiem 281

wersji solo znikają jeszcze szyyybciej.  Proporcje należy dostosować do własnych preferencji/potrzeb. 9 młodych ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 4 plastry wędzonego boczku czarnuszka (zamiast pieprzu) olej (użyłam czosnkowego; możecie sami go zrobić - klik ) Opcjonalnie: dowolne przyprawy świeże zioła masło Ziemniaki dokładnie umyć (oskrobać, bez obierania) i osuszyć ręcznikiem. Każdego z osobna ponacinać (co kilka milimetrów, nie do końca(...)każde) powkładać kawałki boczku i plasterki czosnku. Ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas zależny jest od rodzaju i wielkości ziemniaków). 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkryć, aby lekko się zarumieniły. Podawać z masełkiem i świeżymi, posiekanymi ziołami

Di gotuje
40 przepisów z nowalijkami 202

kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami(...)botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi

Moja smaczna kuchnia
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 344

worcestershire  1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru 1 szczypta pieprzu czarnego 1 szczypta kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnuszki Wykonanie:  W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem

Wino Francja Kuchnia
Pikantne spaghetti dla zapracowanych 310

sosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską

Kuchnia w czekoladzie
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 208

cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Papryki faszerowane ryżem 231

któremu farsz nie był suchy. Polecam! , składniki 6  papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu(...)zwiędnie.  Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać  pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć

Stare Gary
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem 161

ogórki  kiszone 6 szt, woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki, ry ż  brązowy  3/4 szklanki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kotka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie pół łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, śmietana  12% 100 g, m ą ka pszenna(...)łyżka , Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimn ą  wod ą , dodajemy liście  laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ry ż  oraz warzywn ą  kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych

kulinarne odsłony pati
Krem serowy z suszonymi pomidorami 197

dodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca! Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów! I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI: KREM: -serek topiony złoty ementaler – 300 g -czosnek – 2 ząbki -cebula – 2 szt -bulion warzywny(...)szczypiorek,natka pietruszki – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę miksujemy z mlekiem,jajkiem,solą i posiekanymi ziołami. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy ( dodatek oleju sprawi,że nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni). Smażymy średniej wielkości naleśniki. KREM : Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy

Ostra na Słodko
Wegański burger 206

kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor(...)pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor.  Bułki przekrawamy

kulinarne odsłony pati
Grzybki i wołowina 230

cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić

Sajkofanka smaku
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 172

solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego) Na początek przygotowuję cukinię i kurczaka. Cukinię(...)jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać w daniu wyłącznie jego

Pichceniomania