czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:80/190)

Papryka faszerowana z fetą 100

pomidorami i oczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów  * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie oregano * sól, pieprz do smaku  Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć na oliwie razem z cebulą(...)czosnkiem. Przyprawić, dodać suszone pomidory. Farsz wymieszać. Paprykę wydrążyć - nadziać, posypać fetą i zapiekać przez 20 minut. Podawać na ciepło, chociaż i na zimno smakuje pysznie jako przekąska

Magiczne Życie Marty
Polędwiczki wieprzowe 118

ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie, i każdą doprawić solą i pieprzem. Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, obsmażyć je porządnie, aż się zarumienią. Gotowe polędwiczki najlepiej smakują

Idę coś wszamać
Kurczak z warzywami à la ratatouille 218

papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia(...)wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno na dużej i głębokiej patelni, na bardzo małej ilości oleju

Ratunku obiad
Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa 105

pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej(...)oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką

My Chcemy Jeść
Makaron ze szpinakiem 148

opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) śmietanka 12% - ok. 300ml 25 dag boczku (u mnie rolowany z czosnkiem) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych pieczarek 2 serki topione kremowe / naturalne sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oliwy), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami - odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy boczek w paski, cebulę w kostkę i pieczarki w plastry - podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy przygotowany szpinak i czosnek pokrojony w cienkie plasterki - całość mieszamy. Wlewamy śmietankę i 2 serki topione - mieszamy i dusimy do momentu rozpuszczenia serka. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Gotowy makaron nakładamy na talerz

Alutka-Gotuje
Łososiowy makaron z tajską nutą 132

szybko. Na szczęście podczas spaceru zaszłyśmy do sklepu i domu były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny(...)jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny

MamaOskarka
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 303

łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie(...)rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe

My Culinary Art
Zupa z kurek z pęczakiem 111

szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić(...)pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy , sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną

Czerwień i błękit
Dip z rukoli 181

Przygotujemy dzisiaj bardzo prosty i smaczny dip na bazie rukoli. Do jego przygotowania potrzebujemy: 500g. rukoli Dwa ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Oliwa z oliwek Rozmaryn lub inne zioła, które lubicie Sól Pieprz Sposób przygotowania jest niezwykle prosty! Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, malakserze, czy innym robocie, który nam wszystko ze sobą ładnie połączy. Miksujemy i gotowe! Jeżeli chcemy(...)oliwy. Można podawać na zimno lub na ciepło. Tak przygotowany dip jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Ma dość ostry smak. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, dodajmy jeden ząbek czosnku i musztardę o mniej intensywnym smaku. Smacznego

MarcinChef
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 171

łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec  – nie wbijamy w steki widelca

Walijskie Pichcenie
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 206

/przepis własny;/ 2-4 porcje dorsz: 300g - 400g dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła(...)ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą  i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję  z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,  odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.  Ząbki czosnku obieram i kroję

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 161

Witajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego

Kuchnia PROzdrowotna
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 94

licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)  Składniki na 1 porcję: 1 świeża, cała makrela pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek 1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony w plastry sól jodowana, 1 ząbek czosnku pieprz cytrynowy 1 cytryna Rybę myjemy, następnie skrapiamy(...)cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.  pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Bakłażan faszerowany kurczakiem 156

Składniki - 1 bakłażan - 350 gram piersi z kurczaka - 2/3 woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół(...)przygotować farsz. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka zmielić lub bardzo dorbno pokroić, cebulę oraz papykę pokroić w kostkę, czosnek i chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci

Zgrabne Gotowanie
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 125

miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej sól pieprz zioła prowansalskie szczypta chilli bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać. Wsypać do miski i dokładnie(...)rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać starte na grubych oczkach buraczki, i posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę i wlać roztrzepane jajko, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

Kuchnia w opałach