love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry
Kulinarny karnet Christopherakurczaka po włosku Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy
Mania Gotowaniaobiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić
Zgrabne Gotowaniewykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie
Zainspirowana w kuchniSkładniki 50 dkg wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, kminek, natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania Wątróbkę mielimy w maszynce o dużych oczkach, cebulę dusimy z czosnkiem, wszystko razem mieszamy i doprawiamy, smażymy na tłuszczu jak placki ziemniaczane
Z notatnikawymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż i zioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie(...)gęste, dodaj do niego więcej piwa. Odstaw ciasto na 20 min. (czyli czas przygotowania reszty składników). 2. Przygotuj nadzienie. Fetę przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Bazylię (lub inne zioła) drobno posiekaj i dodaj do fety. Wymieszaj. 3. Teraz zabierz się za kwiaty. Kwiaty cukinii oczyść z zabrudzeń, następnie delikatnie rozchyl każdy kwiat i odetnij pręcik przy pomocy nożyczek
Chilli Czosnek i Oliwamały ząbek czosnku 1 łyżka świeżych listków tymianku 1 łyżka świeżych listków majeranku 1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu kilka świeżych listków szałwii klarowne masło pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy
Quinoa Raz!Poszłam do mojego mini ogródka, ziół w nich mnóstwo, wyrosły kępy pachnących i aromatycznych ziół. Wzięłam nożyce i poobcinałam aby rosły jeszcze piękniej i wpadłam na
Moje Małe Czarowanieposypania Ugotowane ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć pokrojone w kostkę salami. Dodać ziemniaczki, posypać ziołami i smażyć aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodać zmiażdżony ząbek czosnku, obrany z łupinek bób, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłe danie wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, szczypiorkiem i cebulką. Podawać na ciepło
Smakołyki Asiopakowanie borowików z borów tucholskich dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia - 2 szklanki suchej kaszy bulgur - 5 ząbków czosnku - pieprz świeżo zmielony - sól - 1/5 kostki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże zioła takie jak: lubczyk i cząber dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia - 1-2 chlusty białego wytrawnego wina - odrobina gałki(...)muszkatołowej - kremowy serek z kolorowym pieprzem (jako zamiennik użyj 4 łyżek śmietanki) W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w grube plastry grzyby. Całość podsmażaj, uważając aby nic się nie przypaliło, bo wtedy danie było by gorzkie. Dodaj kaszę i wino. Całość mieszamy co chwilkę, czekając aż płyn wchłonie kasza. Podlewamy
SMYKWKUCHNIbeszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia(...)bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii
Czerwień i błękitSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 1 cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku
Gaździnka warzymaszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień. Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy je min.30-40(...)parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 listek bazylii 100 g śmietany 18% 30 g mąki Paprykę, cebulę
Olikowa kuchniasurowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę). W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera
Kitchens Alphabetkostek gorgonzoli. Piec około 10 minut w 220 ºC. Rosso (20 sztuk) : 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml pasty pomidorowej 3 łyżki powideł śliwkowych oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano sól 1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski 1 mozzarella, pokrojona w kostkę Cebulę oraz czosnek podsmażyć
Food Square