czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:76/190)

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym i szpinakowym proszkiem :) 139

razowego  100 g piersi z kurczaka 150 ml sosu pomidorowego (w składzie tylko pomidory!, użyłam TEGO ) 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie  1 łyżka proszku szpinakowego LYO FOOD   Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż(...)posiekaną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przypraw. W razie potrzeby podlej odrobinką wody. Kolejno dodaj sos pomidorowy i jeszcze chwilkę zostaw na ogniu.  Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej przygotowanym sosem i posyp szpinakowym proszkiem

Zdrowie na języku :P
Piekielny karczek 164

obiad o nietypowym ostrym smaku :) Składniki na obiad dla 3 osób: 3 plastry karczku jajko bułka tarta olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą(...)pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 215

chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć(...)chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą

W poszukiwaniu inspiracji
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 169

sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie:     Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodać po midory z puszki i marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut(...)pokrojone drobno pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosami sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami.   Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Na zdjęciach szybka wersja spaghettii z podsmażonym kurczakiem

Mania Gotowania
Pomidorowe spaghetti bez mięsa 175

przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej   2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej ser do posypania bazylia do dekoracji 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy

Szefowa kuchni
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 136

skórki - 170 g soli morskiej - 2 łyżki oleju roślinnego - 400 ml wody - 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być) Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy w małym blenderze. Dodajemy czosnek i znów mielimy. Dodajemy sól i olej i ponownie mielimy. Wszystkie warzywa obieramy i siekamy jak najdrobniej przy pomocy blendera. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Marder&Marder Manufacture
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 161

szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić, dusić na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Przełożyć(...)garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować ok. 3 minut. Wlać passatę oraz ocet. Całość zmiksować, wlać śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz, a w razie potrzeby cukier. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek

Czerwień i błękit
Zupa krem z kalafiora 116

bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną

Smakowity Blog Kulinarny
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 135

słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła(...)szczypta ziół prowansalskich natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji Sposób przygotowania Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały. Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek

Wanilia i Kardamon
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 214

warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej

Be Fit Be Strong
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 195

konkursie (II miejsce)    Składniki: Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm), 4 plastry szynki Schwarzwaldskiej, 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi, 30 dag truskawek, 30 dag arbuza, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa, Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki, Razowa bagietka. Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy

SzczyptaSmaQ
Twarożek ze szczypiorkiem 177

ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć

Ze smakiem i z pasją
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 161

wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej  1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku  Przygotowanie Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano  i pieprzem na średnich obrotach

Symfonia Smaków
Faszerowana papryka. 164

Składniki: ok. 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego, pojedyncza pierś z kurczaka (240g), 2 ząbki czosnku, 3 świeże papryki, 2 świeże pomidory (mniejsze), kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, mix ziół: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki;  suszone - odsączyć

W kuchni u Moniki
Zapiekane pulpeciki z mozzarellą 296

chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 200 ml śmietany 18% 1 cebula sól, pieprz Dodatek: 5 dużych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli   Przygotowanie: Krok 1 Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy - dobrze mieszamy. Następnie formujemy placuszki i w środek wkładamy kulkę mozzarelli z bazylią i kleimy kulkę ( przypominającą kształtem kotlety(...)mielone). Delikatnienie obsmażamy z dwóch stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w talarki i osyp ziołami i solą - ułóż na drugiej części naczynia do pieczenia. Krok 2 Koper drobno siekamy  i dodajemy do pozostałych składników sosu, dobrze ze sobą łączymy i zalewamy pulpeciki z ziemniakami.  Piecz w temperaturze

Niezły Młynek