puszki zastąpić świeżymi. Zapraszam! Składniki: 2 filety z łososia (ok. 300-400 g) 1/2 opakowania makaronu pappardelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka świeżych listków bazylii sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego drobno posiekaną cebulę(...)chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać
Pasja Smakupęczaku możecie użyć każdej kaszy, którą lubicie. Polecam! składniki 1/2 paczki jarmużu 150 g chorizo 300 g ugotowanej kaszy ( u mnie pęczak) kilka ząbków czosnku, ile kto lubi ser do posypania zioła do przybrania oliwa z oliwek przygotowanie Ugotować kaszę. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć(...)usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać kaszę, wymieszać. Przełożyć
Stare Garymieszanka sałat (2 garści) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 łyżki soku z cytryny - 0,5 łyżki sosu słodko-ostrego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz Na patelnię wylać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę kromkę pieczywa i podsmażyć na grzanki. Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, sosu słodko-ostrego i ziół
CookYourselfsmaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam! Doprawione całym sercem – więc musiało się udać! ___________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową(...)łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy. MARYNATA: Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami. Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Ostra na Słodkopleśniowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • natka pietruszki • 4 kromki chleba tostowego • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek. • Zalać ok 1,5 litra wody gorącej, lekko posolić. • Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. • Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. • Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami z chleba
To co kochampieczarki duże 3 szt. limetka 2 szt. Marynata: sok z 1 limonki oregano 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka oliwa z oliwek 2 łyżki czosnek 2 ząbki suszona natka pietruszki 1 łyżka pieprz 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżeczka miód 1 łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. 2. Przygotować(...)marynatę. Czosnek drobno posiekać i wszystko razem wymieszać. 3. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Pieczarki obraz i pokroić w grube plastry. Papryki umyć i pokroić w plastry a następnie w mniejsze części. Cebulę obrać
Kuchnia Paulettesfety 2 czerwone cebule 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanych orzechów włoskich 2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonego zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy 4 ząbki czosnku suszony rozmaryn -opcjonalnie 1. Dynię przeciąć na wzdłuż na połowę. Wydrążyć pestki, posmarować olejem rzepakowym i posypać suszonym rozmarynem. Do każdego zagłębienia włożyć po 2 ząbki(...)cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dodać odciśnięty szpinak i chwilę smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając aż szpinak zwiędnie (lub mrożony szpinak odparuje) Najlepiej zostawić do przestudzenia na durszlaku. 4. Do miski wrzucić rozdrobnioną dynię, podsmażony szpinak z cebulą, obrany i posiekany czosnek-ja dodałam tylko dwa ząbki (te od pieczenia
UgotujmyTo.plzimno. Chcecie jej spróbować? Składniki na dwie porcje: 4 spore garście fasolki szparagowej , 2 większe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , odrobina oliwy , sól do smaku, ostra i słodka papryka do smaku, ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę . Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Ja akurat(...)żołądków lepiej zdjąć ją :) Wykroić środek i pokroić pomidory w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przesmażyć krótko. Przyprawić solą, papryką i ziołami. Na końcu dołożyć ugotowaną fasolkę, posiekaną pietruszkę i wymieszać. I....to wszystko :) Chyba nie było zbyt skomplikowane? :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagroszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy
Pyry na Gazszklanka ryżu Arborio 3 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 duża cebula 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną(...)kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał, a następnie ostudzić. Cukinię zetrzeć
Czerwień i błękitbezmięsne zupy kremy i moje serce bije szybciej! Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę – domowy koncentrat pomidorowy – świeże zioła – sól, pieprz, curry, papryka – jogurt sojowy naturalny Soczewicę wypłukać w dużej ilości wody po czym ugotować z pomidorkami, cebulą(...)czosnkiem (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całą zupę zmiksować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Podawać z kleksem jogurtu, posypaną dużą ilością świeżych ziół. Dajcie znać czy Wy też lubicie zupy a jeżeli tak to, które są waszymi ulubieńcami
Szybko Tanio Smacznieprzygotuję ją dla swoich gości. Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować . Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 opakowanie wędzonego łososia 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami (ok. 200 g) Wykonanie: Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć aż do odparowania wody
Pasja Smakuszklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę
Mama z miastaszczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny ) około 3 łyżek oliwy z oliwek około 4 łyżek migdałów w płatkach 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Przygotowanie : Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu Dodajemy czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy
Proste Potrawy