czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:66/190)

Ziemniaki pieczone w ziołach 261

żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą

Pyry na Gaz
Pizza marinara 145

puszczce - czosnek - oregano - bazylia (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory umieszczamy w garnku i gotujemy aż się trochę rozgotują. Ja osobiście lubię jak nie są całkowicie płynne. Dodajemy ziół i ewentualnie trochę mąki, żeby było gęstsze. Czosnek obieramy i kroimy w plasteki. Odrobinę drożdży rozpuszczamy w wodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Wegańska kiełbaska - organiczna, surowa :) 115

także chemicznych dodatków, wspomagaczy smaków, barwników, aromatów. Po prostu sama natura.  SKŁAD orzechy brazylijskie (39%) * warzywa (27%) - pomidory suszone na słońcu z solą morską, czosnek, cebula) * rodzynki * nasiona konopi łuskane * zioła i przyprawy (2,4%) - kminek mielony, suszony majeranek, proszek chilli  Jak widać powyżej skład jest prosty, bardzo dobry, zadowalający.  Do tej kiełbaski pochodziłam z wielkim

Zdrowie na języku :P
Chudy klops z czosnkiem 172

Często piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :) Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś

Proste Potrawy
Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 333

idealnie skomponował się ze smakiem sałatki i śmiało mogę go polecić.  Można również wymieszać jogurt z majonezem (w proporcji 1:1), dodać 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i ulubione zioła

Di gotuje
Czebureki z serem i suszonymi pomidorami. 153

łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody 120 g sera feta lub sałatkowego 150 g twarogu kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku duża szczypta suszonych pomidorów z ziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze

Gotowanie jest łatwe
Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aromatyzowany czosnkiem oraz rozmarynem 121

Po steku z polędwicy wołowej i opisie technik oraz tricków przy przygotowywaniu tego typu mięsa, przyszedł czas na stek z rostbefu. Ten urozmaiciłam nieco przyprawami. Możecie

Życie zamknięte w smaku
Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 138

przypraw z Manufaktury Smaku: - mąka orkiszowa razowa, typ 2000 - mąka żytnia chlebowa, typ 720 - mąka pszenna - pszenno-żytnio-orkiszowa mieszanka mąk - suszone płatki cebuli - suszone płatki czosnku - przyprawa bałkańska - przyprawa do grilla - zioła prowansalskie Rewelacja! Z przypraw póki co przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa

Marder&Marder Manufacture
Zapiekana bułka ze szpinakiem i jajkiem 142

Składniki: > 1/3 paczki mrożonego szpinaku -> 1 bułka -> 1 jajko Wykonanie: W garnku rozmrażamy szpinak. Gotujemy tak długo, aż odparuje znaczna część wody. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół. Z bułki kroimy sam szczyt [ tak aby mieć dostęp do wnętrza] wydrążamy środek. Bułkę napełniamy szpinakiem [ mocna ugniatać aby zostawić w środku miejsce na jajko]. Dajemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pyszności w Domaine La Francoise 135

mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj:   Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:)   Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim(...)zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz

In my kitchen
Carbonara z bekonowymi plastrami 110

potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny.  Czego więc potrzebujemy?  makaron małą śmietankę 30 % 8 plastów chudego boczku 2 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku pół małej cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie Boczek (6 plastrów) kroimy w paski i bez dodatku tłuszczu smażymy na patelni. Wlewamy śmietankę dodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy

Mój Smak na Życie
Kotlety drobiowe z serem 620

filety z piersi kurczaka 3 jajka 300 g żółtego sera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno

Świat Domowej Kuchni
Wieniec drożdżowy z tapenadą 186

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w miodzie i chilli 147

Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .  Składniki ; Około 1 kg żeberek 1 szklanka dobrej oliwy Bazylia Piątnica Zioła prowansalskie Piątnica  Papryka czerwona Piątnica Czosnek granulowany 3 łyżki miodu  Cytryna Szczypta rozmarynu , tymianku 1 łyżeczka musztardy Szczypta  chili Vegeta Wykonanie; Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem . Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 187

płaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła (np. prowansalskie) Wykonanie: Kurczaka kroimy na plastry.  Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego

Anielska Kuchnia Ani
Zupa-krem z pieczonej papryki 160

zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa

Pasja Smaku
Płonący kurczak 144

grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 273

pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości

Moniki Smakołyki
Młode ziemniaczki z grilla 139

naszemu" i już możemy grillować! Podaję je z sałatka warzywna z kawałkami chrupiącego kurczaka;) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę

Z miłości do słodkości
Kotlety drobiowe z serem 576

podaję je na przystawkę... Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki bazylii, ząbek czosnku, 7 łyżek mąki pszennej, cebula, olej rzepakowy do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki. Przygotowanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce

Z miłości do słodkości
Placuszki z kurczakiem 7958

kolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet z kurczaka - około 400g * średnia czerwona papryka  * jajko * mała cebula * ząbek czosnku * 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej * sól, pieprz i ulubione zioła do smaku Przygotowanie : Kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko jajka oraz przyprawy i mąkę

Magiczne Życie Marty
Golonka po Bawarsku... 217

Golonki gotujemy 2-3 godziny, aż będą miękkie. Gdy się już ugotują, układamy w brytfance wyłożonej pokrojoną marchewką, cebulą, czosnkiem i posypanymi pierzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.  Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem 204

trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  3 brzoskwinie,  2 dymki,  2 gałązki lawendy,  4 gałązki tymianku,  kilka listków

Z miłości do słodkości
Pierożki ze szpinakiem 141

ziół prowansalskich.   Przygotowanie:        Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami

Aga w kuchni
pizza z otrębami 123

świeżych drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatki ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 10 kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem(...)ciasta wywinąć do środka. Sos pomidorowy Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min. Dodać sól, cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 3 min. Rozgrzać piekarnik do 180º. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory i mozzarellę (ewentualnie inne dodatki). Piec ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić

zabawa smakiem
mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 146

czerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa w sposób naturalny Ser wytwarzany z różnymi dodatkami aromatycznymi, nadający mu różnorodny smak np: czosnek, musztarda, zielony pieprz, suszone pomidory, orzechy, zioła, pokrzywa

w mojej kuchni
Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto 180

pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka. Składniki: 2 piersi z kurczaka (mniejsze) 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 serek topiony z ziołami 25g 5 listków bazylii 1 ząbek czosnku 4 plastry szynki prosciutto sól morska w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć

Ala piecze i gotuje
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 148

Składniki: 2 cukinie 0,5 kg mielonej wieprzowiny 100 g ryżu pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki) ser feta do położenia na wierzchu ser żółty do starcia olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek(...)powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz.  Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.  Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie

upichcic
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku 332

kostkę 2 ząbki czosnku 60-80 ml koniaku lub brandy 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki) 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Polędwiczki kroimy(...)talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię dodajemy jeszcze łyżkę masła i podsmażamy szalotki. Gdy będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Oprószamy cebulki mąką, mieszamy i wlewamy strużką koniak, jednocześnie intensywnie mieszając łopatką. Dolewamy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy musztardą, ziołami prowansalskimi, solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania

Poezja smaku
PASTA POMIDOROWA 103

ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory myjemy(...)momencie możemy dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku), rozgotowujemy pod przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito. Krok 2. Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Krok 3. Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut

Moja Książka Kucharska
Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 129

listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka i pieczarki w plasterki a koperek i szczypiorek posiekać drobno

Magiczne Życie Marty
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 208

garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml  - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego  piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa obieramy ze skórki , po czym papryki kroimy(...)Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego!  Poniżej moja propozycja podania - idealna kompozycja

Sajkofanka smaku
Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym 136

ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo  SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus   Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut  w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie(...)dente.    Pokrojone w plasterki chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę cebule.   Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut. Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę

MarciochaKucharzy
Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu 115

młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka posiekanego koperku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) ocet winny, sól, cukier puder i pieprz do smaku Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią

Czerwień i błękit
Pieczeń z cukinią i bobem 179

prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie:   Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić

Ala piecze i gotuje