czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:61/190)

Makaron z sosem groszkowym 149

opakowaniu. Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce.  Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany i dodać do groszku. Wymieszać

Czerwony Gupik
Krem z zielonego groszku i jarmużu 102

dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: • 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego • 5 liści jarmużu • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę

To co kocham
Pâté......pasztecik z kurzych wątróbek 157

cebula 5 ząbków czosnku 50 ml Brandy kilka kropel sosu sojowego pół gruszki pół żółtej papryki szczypta tymianku i ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie: Czerwoną cebulę i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać obraną gruszkę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażyć ok 2-4 min często mieszając. Dodać tymianek, zioła prowansalskie, sól(...)pieprz i trzy posiekane ząbki czosnku. Wymieszać, a na koniec włożyć pokrojoną w kostkę wątróbkę.  Wlać Brandy i trzymać na ogniu ok 3-5 min. Ostudzić i dokładnie zmiksować na gładką masę, razem z ostatnią świeżą cebulą, dwoma ząbkami czosnku i kilkoma kroplami sosu sojowego. Posypać natką pietruszki i gotowe...... Smacznego

Gaździnka warzy
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 159

jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wlałam pomidory, a kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego

bastalena
Nuggetsy z kurczaka 277

150g krakersów ·         czosnek granulowany ·         sól, pieprz ·         przyprawa gyros ·         zioła prowansalskie Panierka: Wersja I: ·         ½ paczki krakersów   Wersja(...)łyżeczka soku z cytryny ·         sól, pieprz ·         2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Wykonanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy i zalewamy jogurtem i mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, można oczywiście zostawić go na całą noc. Krakersy dokładnie kruszymy

Mania Gotowania
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 132

dzieła.  Do przygotowania potrzebujemy: 600 g fileta z piersi kurczaka (2 podwójne) 2 łyżki masła 450 g  mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula Suszona bazylia Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz w ziarnach Suszona natka pietruszki Śwież natka pietruszki(...)dekoracji Jak zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania.  Filet z piersi kurczaka kroimy

VioletoweKucharzenie
Żeberka z rękawa 132

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Muszle ze szpinakiem 165

300g Makaron typu Conchiglioni Rigati – duże muszle 500g Szpinaku może być mrożony- liście 2 małe ząbki czosnku 4 kulki mozzarelli 1 kartonik pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku Oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente, z solą i oliwą. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwę, doprawić sola, białym pieprzem i czosnkiem. Może być też

W garach u Gosi
MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA, PODANE Z SOSEM CZOSNKOWYM 167

Młode ziemniaczki w łupinkach z dodatkiem ulubionych ziół i oliwki, podane z sosem czosnkowym na bazie białego twarogu z kefirem- mniam... pychotka! Kiedyś bywały u nas dość często, praktycznie zawsze z utęsknięniem wyczekiwaliśmy pierwszych maleńkich pyreczek (kartofelków), bo takie są najlepsze, ich skórka jest tak delikatna, że po upieczeniu w piekarniku można zjadać je w całości. Polecam(...)dodatkiem gziczku (poznański ser z dodatkiem śmietany lub jogurtu, kefiru...) i świeżego czosnku to nasz najlepszy letni obiad :-) Podane ilości są oczywiście orientacyjne, u nas była to porcja dla 5-ciu osób. Składniki: - ok.1kg maleńkich, młodych ziemniaczków - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (ok.50-100ml) - sól i pieprz - zioła prowansalskie - tymianek, rozmaryn Serek czosnkowy: - kostka białego sera (u mnie ok.0

Smaczne Zdrowe
F... Faszerowana cukinia! 240

pieczarki 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku (u mnie duży!) 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 4 plastry mozarelli sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy(...)patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy.  Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka,  paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu. Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika

Kitchens Alphabet
Szakszuka poranna, czyli jajka sadzone ze szparagami i pokrzywą. Pachnąca świeżymi ziołami. Genialne śniadanie.Wegetariańska. 146

podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na tłuszcz poszatkowaną świeżą pokrzywę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę dusimy, aż do czasu, kiedy pokrzywa "zwiędnie". Szparagi kroimy na 2-cm kawałki, pomidorki przekrawamy na pół i wszystko wrzucamy na patelnię. Smażymy całość ok 3 minut. Dodajemy  część posiekanych ziół. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie(...)nakładamy pokrywkę na patelnię i chwilę całość smażymy, ok. 3 minuty, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Przed zjedzeniem całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy pozostałymi ziołami. Zajadamy z pokrojonym na paseczki świeżym avocado i polanym najlepszym domowym sosem winegret. Smacznego

Naturalna Kuchnia
Zupa krem selerowo - porowa ze świeżą rzeżuchą 187

Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą  - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni.  2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie(...)półpierścienie. Dorzucić do cebuli i razem przesmażyć chwilę. 3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka. 4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem. 5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości.  6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku.  7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz

Sajkofanka smaku
Wegańska pizza 144

łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego lub śmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z selera 126

ok.5 porcji) 1,5-2 l wywaru z warzyw 5 małych ziemniaków Seler naciowy – 1 szt. (około 400g) Por 180 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości

Powiedz dietom nie
Kurczak duszony w ziołach 295

soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak.  Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać. Składniki: udka z kurczaka sól czosnek granulowany papryka słodka i ostra imbir mielony ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek) olej do smażenia Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać(...)częścią przypraw, np. czosnek,papryka słodka bazylia, majeranek. Poddusić (pod przykryciem lub bez) przez ok. 10 minut, po czym obrócić każdy kawałek i obsypać resztą przypraw. Dusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby, przewracając na drugą stronę co jakiś czas, przy każdej zmianie strony posypując przyprawami. świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty Smacznego

chwile dla mnie