główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Warzywa myję, obieram i dzielę na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczam masło, wsypuję warzywa, delikatnie solę i przesmażam. Po chwili zalewam gorącą wodą, troszkę
Takie tam pichcenieCiasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula 2-3 ogórki kiszone tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie
Kuchnia domowa Anisobie "po-grzeszyć " kulinarnie:) Skrzydełka w ryżu Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice 14 skrzydełek z kurczaka przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie papryka oregano świeże czosnek domowa wegeta olej z czosnkiem i bazylią olej do smażenia 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam
Takie tam pichceniemililitrów białego octu winnego - 3 ząbki czosnku - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Czosnek wyciskamy przez praskę, a zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuFlatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniatakże jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta do obtoczenia kuleczek czubata łyżka masła olej do smażenia Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, odstawiamy, żeby ostygł. Cebulę
Czerwona PorzeczkaCiasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść
Kuchnia domowa Anikanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 duża pierś z indyka Suszone pomidory w oleju 1 serek almette z ziołami lub szczypiorkiem Vegeta, pieprz, czosnek granulowany 3 Cebule Wykonanie ; Pierś umyć i osuszyć ręczniczkiem . Przeciąć wzdłuż bok piersi ale nie do końca. Utworzy nam się duży płat mięsa , jeśli w niektórych miejscach
Sama słodycz i szczypta chiliśrednim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki kwaśnej śmietany , 1 łyżka ziół prowansalskich , 1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz , sól . Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut. Przygotować żółty ser : zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie
Codzienna kuchnia niecodziennaSalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży
Smakowity Blog Kulinarnyrondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Przed podaniem
SzczyptaSmaQodcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut. Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut. Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek,doprawiamy sola,pieprzem i ziołami prowansalskimi
Z Majeczką w kuchnimożna kupić w Lidlu) kilka winogron ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku WYKONANIE Sałatę płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, winogron przekrojony na pół, pokruszony ser. Z podanych składników
W kuchennym oknie Ewycebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min
Kitchens Alphabetpieprz olej 5-6 pszennych tortilli Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienke paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na złocisty kolor. Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami, solimy. Pomidora kroimy w cieniutkie pół-plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski. Na desce kładziemy tortillię, układamy na niej sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, cebulę
Kulinarne przygody Gatitylitra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią
Czerwona Porzeczkapieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir
Moje domowe kucharzeniesoku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * pół butelki soku pomidorowego bio * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek
Magiczne Życie MartyWiele razy zastanawiałam się czy kupić aromatyzowaną oliwę bądź olej. I zawsze odstraszała mnie cena niestety. Postanowiłam, że wykorzystam oliwę i dodam do niej zioła. Mój wybór padł na czosnek i chili. Myślę, że oliwa będzie na tyle ostra że przyda mi się do sosów, bo mam zamiar jeść częściej sałatki. Składniki : * szklanka oliwy * 6 ząbków
Magiczne Życie Martydrobnym makaronikiem uwielbiam ją i zawsze jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ POZOSTAŁY Z DNIA WSZEŚNIEJSZEGO) GRZANKI LUB GROSZEK PTYSIOWY SŁODKA I OSTRA PAPRYKA W PROSZKU SÓL ,PIEPRZ,OLIWA CUKIER PRZYGOTOWANIE: CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ(...)PODSMAŻAMY NA OLIVIE, JAK SIĘ ZESZKLI,DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK-CAŁĄ GŁÓWKĘ POMIESZAMY,JAK ZACZNIE PACHNIEĆ TO DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI, I OK 0,7l WODY I ROSOŁEK W KOSTCE,LUB GOTOWY ROSÓŁ DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI
Swojskie jedzonkobutelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy oliwą z oliwek. Suszone pomidory z czosnkiem i oregano, w słoiczku, przygotowane w domu, które zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów(...)Zielone liście natki pietruszki mają łagodny smak i specyficzny aromat oraz dużo witamin. Należą do najbardziej wartościowych i znanych ziół przyprawowych. Dodajemy je do popularnej, pochodzącej z Lombardii gremolaty czyli mieszanki posiekanej natki, skórki otartej z cytryny i obranego czosnku, wszystkie składniki siekamy drobno i posypujemy ulubione zupy, makarony, kanapki. Dla wzmocnienia smaku pietruszki, należy używać liści z łodyżkami, których
Moja smaczna kuchniagulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki zioła prowansalskie, sól i pieprz* Do miski ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz ziemniaki. Odsączamy nadmiar płynu dociskając całość papierowym ręcznikiem. Następnie na tarce(...)najmniejszych oczkach ścieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do ziemniaków. Wbijamy jajko i mieszamy całość. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. * Możecie użyć dowolnych przypraw, które lubicie. Oregano i chilli, a nawet przyprawy do ziemniaków - wszystko wedle Waszego uznania. :) Na wyłożoną papierem i wysmarowaną dodatkowo tłuszczem blachę do pieczenia wykładamy po ok. łyżce masy ziemniaczanej
Cooking Monsterzapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać
Kuchnia Pełna Pasjiupiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli 2-3 łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki(...)czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry
Karczma Honoriettyczosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami(...)Dzielę na dwa kawałki i grilluję przez 3 minuty z jednej strony a następnie minutę z drugiej. Na koniec posypuję szczyptą czosnku niedźwiedziego. Na maśle i oleju smażę fasolkę szparagową. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Dodaję posiekane świeże zioła i ściągam fasolkę z ognia. Łodygę rabarbaru myję i grilluję po 3 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki
Mango Papajakolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz(...)posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 l wody kostka rosołowa 2 pomidory 2 łyżeczki mocnego koncentratu pomidorowego cebula olej sól pieprz czosnek kiełbasa 3 ziemniaki śmietana 30 % zioła prowansalskie Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kostkę rosołową wrzucić do gotującej się wody wraz z obranymi pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek kiełbasę
PychotkaaaSkładniki :250 g mąki2,5 dag drożdży150 ml letniej wody2 łyżeczki płaskie soli 1 łyżka ziół prowansalskich Piątnica 1 łyżka oliwy Kawałek upieczonego kurczaka 1 cebulka szczypta czosnku granulowanego , vegeta Wykonanie :Do miski wsypać mąkę z ziołami .W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może
Sama słodycz i szczypta chilizupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej była podawana jako ostatnie danie! Połączenie świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów, ogórków i papryki doprawione szczyptą czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów ( kupicie na platformie zakupowe
Szybko Tanio Smaczniełyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1/2 szklanki czerwonego wina łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów(...)cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało bo chciałam żeby mięso nabrało
Piekielna Kuchnia Pati