czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:50/190)

pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 142

siekanej natki pietruszki, garść siekanej natki kolendry, sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), 1 cebula, 4-5 łyżek oliwy, Udziec umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie zioła i przyprawy z miodem i sokiem z cytryny. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na noc lub co najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną

królestwo garów
Sałatka z cukinią 135

słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 1 cukinia 1 czerwona cebula 15 dag tartej mozarelli sos: 8 łyżek zalewy z pomidorów łyżka oregano łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Opruszamy solą i pieprzem. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach

Pobite gary Barbary
Sałatka z brokułem i dressingiem jogurtowo-ziołowym 105

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku (albo łyżeczka suszonego) koperek (może być suszony) pietruszka (może być suszona) Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (lub suszonym) i ziołami

Di gotuje
Zapiekany łosoś z jarmużem 145

smakował jak chipsy z piekarnika - polecam :) Potrzebne składniki:  garść jarmużu 2 plastry łososia wędzonego 1/3 kulki mozzarelli 3 suszone pomidory   1/2 łyżeczki pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką zioła zamiast soli pieprz Przygotowanie: W foli układamy jarmuż, łosoś, pokrojoną w kostkę mozzarellą,  suszone pomidory,  pieprz, sól i zawijamy w folię. Pieczemy na grillu przez

Łycha smaków
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 206

prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony w kostkę

potrawyregionalne
Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej 129

pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

e-PrzepisyKulinarne
Krakersy 223

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło

Kulinarny Pamiętnik
Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 153

tymianek świeży rozmaryn główka czosnku 4 łyżki oleju sól, świeżo mielony pieprz Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut.  pieczony boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 156

oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Jeśli  mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest bez konserwantów :)  domowy majonez

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 176

koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa

Z butelką mleczka w tle
Liebster Blog Award 166

kuchnię? Ooooo temat rzeka, ale tak na szybko to w stylu rustykalnym, z wielką spiżarnią za ścianą. Kuchnia powinna mieć co najmniej 10 m kw. Wiszące warkocze czosnku i kiełbasy, pachnące zioła na parapecie itd itd. Uwielbiam kuchnię w filmie "U Pana Boga za miedzą" - wiejska kuchnia z własnym siadłym mlekiem, ogórkami, kiełbasą, itd itd Moje pytania: 1. Ulubione

Z butelką mleczka w tle
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 310

pieczarek marynowanych cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g) kostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej

Słodka Strona
Kotlety schabowe 163

mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.  Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie:  Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 232

błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek,  1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por,  5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Olej

cookpl
Pieczone pomidory 161

parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii 4 ząbki czosnku otarta skórka i sok z jednej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania