czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:42/190)

KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 177

wątróbką  (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))     Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam.    W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku. Wlałam

potrawyregionalne
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 261

końcówek gałązek) i pozostałe zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz zalewam w misie malaksera olejem i miksuję na prawie gładką masę. Urody nie ma za grosz, za to perfekcyjnie trzyma się ryby. 2. SPOSÓB ANALOGOWY Drugi sposób to przesiekanie wszystkiego nożem, na desce – drobniusieńko na mgiełkę. Czosnek dwukrotnie przeciskamy przez praskę, łączymy(...)towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi, świeże, patroszone 120g cebuli – szalotki albo czerwona cebula garść liści bazylii (15-20 sztuk) garść listków pietruszki 8-10 liści mięty 5-6 gałązek tymianku 1-2 średniej wielkości ząbki czosnku skórka otarta z 0,5 cytryny i 0,5 cytryny w plasterkach

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pora 204

czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz pieprz kajeński śmietana kremówka Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora i pokrojony w plasterki czosnek, a następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem udusić pora aż będzie miękki. Dolać bulion i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze około

UgotujmyTo.pl
Tagliatelle z pieczarkami 145

łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka tymianku, 200 ml kremówki, sól, pieprz biały. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki(...)plasterki i dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem

Aga w kuchni
Leczo z bobem 176

duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem(...)poddusić Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko delikatnie wymieszać, smacznego :) Pomysł z gazetki Kauflandu

Proste Potrawy
Rolada francuska z kurczaka i ... 185

ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego   Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.   Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła(...)porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam.   Całość przełożyłam do miseczki.   Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go  na desce

Kuchnia u Krysi
Tortilla Wiosenna! 414

szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej rzepakowy(...)się za sos czosnkowy, taki improwizowany dla takiego lenia jak ja :) Sos czosnkowy - improwizowany: Nic prostszego jak wylać mały jogurt naturalny do miseczki, przecisnąć przez praskę ze trzy ząbki czosnku, doprawić solą i odstawić aby się "przegryzł". Reszta:  Wszystkie nasze listki, ździebełka, pomidorki, papryczki, cebulki i ogóreczki myjemy, osuszamy i rwiemy i kroimy na takie kawałki jak lubimy. Układamy

Blondynka Gotuje
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 314

Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Cebulowo-serowe bułeczki 137

łyżeczki ziół prowansalskich duży ząbek czosnku łyżeczka soli pół łyżki cukru 2/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka 24 gram drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej 1.5 łyżki miękkiego masła bądź roztopionego przestudzonego 10 gram żółtego sera Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na niewielkiej(...)pozostawić do ostygnięcia. Z drożdży, całego mleka i 2 łyżek mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram

Krakowskie smaki Ani
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 224

kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka) - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej - natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj(...)Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Obrane marchewki również pokrój dość drobno. Cukinię, pieczarki (odcinamy końcówki nóżek), paprykę pokrój w większą kostkę. Oliwki i suszone pomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj

Corner With Recipes
Mielone z wędzoną kiełbasą 124

tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe

Kuchnia Beaty
Domowy obiad- karkówka pieczona z ziemniakami 312

karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby  1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy(...)zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st.  Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich

NaKońcuJęzyka
Sałatka Tabbouleh! 150

papryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy.  Sałatkę odstawiamy na 30 minut

SMYKWKUCHNI