czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:43/190)

Kaczka z jabłkami II 101

marynaty – klik zapieczone razem z kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej Szara Reneta) 2 łyżeczki majeranku Marynata 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 1 op. ziół prowansalskich pół słoika musztardy francuskiej oliwa Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i połączyć ze sobą tak, aby marynata miała dość gęstą konsystencję. Z jabłek wydrążyć

Pieguskowa Kuchnia
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 179

czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry  szczypta cukru  odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo zmielona sól i pieprz   Przygotowanie: Ciecierzycę dokładnie opłukujemy(...)wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem lub śmietaną. Czosnek, natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce dokładnie łączymy ze sobą dłońmi i finalnie doprawiamy.     Wydrążone połówki ziemniaczków napełniamy pikantnym farszem - jedna

Symfonia Smaków
Spaghetti z cukinii z krewetkami 143

Dzisiaj mamy dla Was propozycję  na pyszny i lekki obiad - makaron z cukinii z krewetkami, z czosnkiem, ostrą papryczką i świeżymi ziołami. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) 2 cukinie, 12-14 krewetek, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka ostra, świeża bazylia lub oregano, suszone płatki chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz Cukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić(...)dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili dodać cukinię. Smażyć na patelni dosłownie z 2 minuty. Cukinię nałożyć na talerz i podawać z krewetkami i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje

Plate of Joy
Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym 183

majeranek, czerwona słodka papryka * łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie : Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około

Magiczne Życie Marty
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 80

wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) dodatkowo: posiekany szczypiorek posiekany koperek białe, wytrawne wino do podania listki melisy cytrynowej do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą(...)smaku, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan oraz 1 łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Krok 7. Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekane świeże zioła*, wrzucamy małe, dokładnie oczyszczone kurki, wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Całość możemy, na koniec, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i ewentualnie doprawić do smaku solą

Moja Książka Kucharska
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 181

Dzień dobry, Niedawno z okazji imienin dostałam od Męża świetną książkę kucharską - Kulinarny ogród Jeanne Kelley. Przyznam się, że sobie tę książkę już wcześniej wypatrzyłam w

Chilli Czosnek i Oliwa
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 118

smak, który idealnie pasuje do kotletów jagnięcych. Doskonale komponuje się z mieszanką ziół i przypraw. Idealne kotlety z jagnięciny powinny być średnio wysmażone i tak przygotowane podawane. Składniki: 2 kg kotletów jagnięcych do marynaty: ¼ szklanki soku z granatów ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu 1 łyżka świeżego tymianku(...)ładnie zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania obrócić tylko raz. Te kotlety podawać najlepiej średnio wysmażone. Udziec jagnięcy z granatem Sok z granatów, czerwone wino, czosnek, cebula, cytryna i zioła tworzą wyjątkową marynatę do jagnięciny. Składniki: 1 szklanka soku z granatów ½ szklanki słodkiego czerwonego wina 1 duża cebula, pocięta na duże kawałki sok i starta skórka z ½ cytryny

naRuszcie
C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;) 122

również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji -  proponuję według własnego uznania i potrzeb;) kiełbasa cukinia papryka pomidor cebula czosnek makaron pene ulubione zioła, sól, pieprz oliwa z oliwek  Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest młoda nie obieram jej ze skórki), paprykę umyć i pokroić w cienkie paski, cebulę(...)piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i brokułem 419

łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy również al dente, w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Udko obieramy, mięso kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w pół-piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i zioła prowansalskie(...)Mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy i czosnek granulowany . Zalewamy sosem składniki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 191

ulubionych ziół – ja używam Zioła Małgorzaty 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku (w zależności od użytych ziół) 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 czerwonej cebuli olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką tartą(...)stron na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy sos. Najpierw obsmażamy na niewielkiej ilość oleju posiekaną cebulkę, pod koniec dodajemy starty na tarce (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową i wodę. Dodajemy zioła, pozostałe przyprawy i łyżeczkę cukru. Chwilę zostawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do sosu nasze kotleciki. Całość dusimy około 40 minut. W razie potrzeby sos można

Słodkie okruszki
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 145

ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka bulionu przyprawa maggi jak ktoś lubi Wykonanie: 1. Wyciąć kłąb w kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem(...)Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku dwie łyżeczki cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni

Mama z miasta
Conchiglioni z parowaru 366

makaronu Conchiglioni Rigata 150g mięsa mielonego  1 szalotka 2 pieczarki  szczypiorek  1 łyżka startego parmezanu Przyprawy :  pieprz czarny  zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy(...)parzymy wrzątkiem na sitku. Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę. Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy

Parowar Faceta
Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli. 177

ricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony. Składniki na SOS ŚMIETANOWY: 150 ml śmietany kremówki 30% 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pieprz sól zioła prowansalskie Wymieszać kremówkę z przyprawami i czosnkiem. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy

Blondynka Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 218

Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody(...)dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać

Czerwień i błękit
Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami 167

sól, pieprz zioła prowansalskie 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem.  W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania