Niestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Gorący kąsekmasła 250 g suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak). Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek
pieprzny smaczekbyć zwykła) 10 g. soli 100 g. szynki (opcjonalnie) 200 g. sera żółtego (ja użyłem mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól(...)trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą i pieprzem. Do miski dodaje wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz
Full Smakuczosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego co może chwilę(...)Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak. Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną
Mango Papajapomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 3 jajka 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem(...)porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa
Food Squarełyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju łyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta cukru Dodatki: 125 g mozzarelli (u mnie kulka light) Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą(...)minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Następnie ułożyć na nich pokrojoną lub startą mozzarellę i tuńczyka z puszki. Piec
Fabryka pomysłówbutelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka świeżego posiekanego oregano 1 łyżka świeżego posiekanego majeranku 3 łyzki oleju rzepakowego 800 g ziemniaków Kurczaka dokładnie umyć z każdej strony i osuszyć. W moździerzu rozetrzeć obrany czosnek z odrobiną soli, ziołami i papryką. Dodać olej, wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka, przełożyć
Pełny talerzchudego białego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy
Apetyczna babeczkapieprz do smaku. 1 łyżka soku z limonki Sposób: Oczyszczamy tuńczyka by nie było skóry i kości osuszamy, nakrapiamy sokiem z limonki,prószymy pieprzem i solą Myjemy zioła i osuszamy,obieramy czosnek i włożyć musimy wszytko do miski miksera,szejkera .... dodać oliwę ocet winny miksujemy do uzyskania pożądanej masy. Tuńczyk smażymy po 2-3 minuty na każdej stronie
Viola cooks with passiondoprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudźca z indyka czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż(...)posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udziec układamy skórą
Czerwona Porzeczkamłode cukinie 300 g mrożonego szpinaku w liściach 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa
Bon Appetit MałgorzatyT1850 + do posypywania 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto(...)odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce
Truskawkowa FiestaRybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać
Gosia gotujeBardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu Co Do Jedzenia składniki czerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakie czosnek, według smaku natka pietruszki lub inne zioła - Ilość zależy od ilości pieczywa i naszych upodobań oliwa z oliwek przygotowanie Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i dobrze rozdrobnić. Dodać pietruszkę i czosnek, siekać
Stare Gary