makaronu Conchiglioni Rigata 150g mięsa mielonego 1 szalotka 2 pieczarki szczypiorek 1 łyżka startego parmezanu Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy(...)parzymy wrzątkiem na sitku. Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę. Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy
Parowar Facetaricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony. Składniki na SOS ŚMIETANOWY: 150 ml śmietany kremówki 30% 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pieprz sól zioła prowansalskie Wymieszać kremówkę z przyprawami i czosnkiem. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy
Blondynka GotujeDanie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody(...)dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać
Czerwień i błękitsól, pieprz zioła prowansalskie 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem. W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego
Słodkości i nie tylkocukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą(...)ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco
Passions hobbies lifemięsa drobiowego z indyka cebulamarchewka seler por2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle(...)głębokiego smażenia, wrzucić mięso, usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku.Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem. SMACZNEGO
pieprzny smaczekplastry zostawiamy do dekoracji 5. Mała śmietana 18 % 6. Czosnek – 2 ząbki 7. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al dente. 2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz ziołami. Nie żałujmy przypraw;) 3. Następnie pomidory i szynkę kroimy w duże plastry i wrzucamy do szpinaku
Mój Smak na Życieplacki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ z 1/4 dyni ścieramy na tarce o drobnych otworach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zamiast przypraw wykorzystujemy 1 czubatą łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy(...)smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta to zioła, przyprawy i miód pszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego sól (do smaku) Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka. 2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem. 3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin
UgotujmyTo.plposmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe Składniki: 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku 1 łyżeczka(...)łatwiej będzie je wtedy utrzeć. Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy
Kulinarne przygody Gatitywylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem. Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie
Gotowanie jest łatwepora by znów poeksperymentować . + Składniki: Makaron Lubella nr.4"Spaghetti" 0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego 4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa 1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach sól, pieprz grubo mielone do smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan ,świeża(...)małe szalotki również pokrojone drobno 4 ząbki czosnku przekrojony na 4 sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso tak by połączyć
Viola cooks with passionpyszna kolacja na ciepło Dla mnie zdecydowania opcja druga, czyli ciepła, smaczna i zdrowa kolacja dla całej rodziny Składniki na grzanki: bagietka świeże liście szpinaku świeży czosnek ser mozzarella sól, pieprz zioła prowansalskie ( opcjonalnie ) Przygotowanie grzanek: Umyte i osuszone liście szpinaku, wrzucamy na suchą patelnię i mieszamy do momentu, kiedy szpinak zmięknie, pomniejszy swoją objętość, a cała woda, którą(...)kroimy na kromeczki, opcjonalnie smarujemy cienką warstwą masła ( idealne będzie czosnkowe ). Na każdą kromeczkę nakładamy szpinak, na niego po 2-3 plasterki świeżego czosnku, posypujemy pieprzem, a na wierzch układamy cienki plasterek mozzarelli. Wierzch warto oprószyć ziołami prowansalskimi, ale nie jest to konieczne Tak przygotowane mini kanapeczki ze szpinakiem, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy, do momentu
NiePieprz.plłyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta ziół prowansalskich pieprz, sól Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się
Mania Gotowania