czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:36/190)

Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma! 109

włoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki: - 1 jajo - sól - 2 łyżeczki mąki pszennej 2 plasterki  Prosciutto di Parma Wykonanie: Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre

SMYKWKUCHNI
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 97

małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka,  jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo

JejKuchnia
Gulasz z dzika 156

papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i  przesmażyłam(...)grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis

Proste Potrawy
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 223

gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz   Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy(...)gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy

Blondynka Gotuje
PSTRĄG GRILLOWANY 120

trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta

Z Majeczką w kuchni
Roladki z kurczaka 159

filety z kurczaka 8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej zioła prowansalskie sól, pieprz czosnek granulowany Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na 2 płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem. Filety oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Od strony, którą zawiniemy do środka posypujemy ziołami i układamy plaster szynki. Zwijamy roladki i zawijamy je w folię aluminiową błyszczącą stroną

Smakołyki Asi
Mini kotleciki z ciecierzycy z frytkami z batata 145

ciecierzycy i frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz cytrynowy sól olej Frytki: 100g batata  1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju zioła prowansalskie pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy zimną(...)wodą na noc. Następnie przepłukujemy ją wodą i gotujemy ok. 30 minut. Kolejno blendujemy ją z czosnkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Batata obieramy, kroimy w paski, myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 (w zależności od wielkości frytek). Cały posiłek zjadamy od razu. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika 175

Zapraszam na troszkę inną odsłonę ziemniaków , oto ziemniaki z czosnkiem i odrobiną ziół , bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do obiadu , na spotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 3 osób) 1 kg ziemniaków  2 ząbki czosnku  sól himalajska  pieprz czarny   2 łyżeczki papryki słodkiej  1 duża cebula czosnkowa  2 gałązki

Mój Smak
Chłodnik z ogórków 159

ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka listków mięty sól pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią 242

łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić

Czerwień i błękit
Ratatouille (ratatuj) 156

jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie u ludzi szaleństwa - powaga(...)niemalże sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym

Kulinarne zapędy Kokosa
Boczek rolowany-domowa wędlinka 139

łyżeczka suszonego cząbru* 1 i 1/2 łyżeczki soli* smalec lub olej do obsmażeniaSposób wykonaniaCzosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i wymieszać z ziołami.Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować.Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka).Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek

Mix smaku
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 246

przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej(...)mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół prowansalskich. Całość wymieszałem tak, aby w sosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem do lodówki. Posolonego bakłażana opłukałem pod bieżącą wodą i wytarłem ręcznikiem papierowym. Następnie

Wyprawy kulinarne
Kotleciki mielone inaczej 286

mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI  500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew  1 mała cebula  1 jajko 1 ząbek czosnku  Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól  Pieprz Pieprz ziołowy  Curry Ostra papryka Olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy  Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych(...)oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę.  Krok drugi Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut. Krok trzeci  W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, następnie dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy do smaku przyprawami (ja zrobiłam kotleciki na ostro). Wszystko

Zdrowo i kolorowo
Masło czosnkowe 98

Uwielbiam masło z dodatkami takimi jak czosnek czy różne zioła ,doskonale smakuje i pasuje do pieczywa jak zarówno do ziemniaków  pieczonych .   Wykorzystuje takie masło także do podsmażania mięs do sosów i nie tylko ,zapraszam do wypróbowania .  Składniki         1 kostka masła dobrej jakości         2 ząbki czosnku

Mój Smak