czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:29/190)

Małże w pomidorach z natką pietruszki 155

pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga. Małże w pomidorach z natką pietruszki: 1 kg świeżych małży/omułki 1 cebula sól z czosnkiem z ziołami 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml białego wytrawnego wina Chardonnay szczypta cukru pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 1 kopiasta łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Skorupki z małżami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 189

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z gęsi 148

suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą), 3 gałązki zielonego jarmużu, resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa), oliwa.        Przygotowania: Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 326

szpinakowe phali w innej niż poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też

Poezja smaku
Sos czosnkowy 295

pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć", ale u mnie nigdy nie zdąży, bo już

Anielska Kuchnia Ani
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 196

minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami .  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 242

Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, zioła, przyprawy.  5. Karmimy swój zmysł dotyku i mieszamy wszystko ręcznie-ma się rozumieć;-) odstawiamy do lodówki na min 15 min, aby się przegryzło. Formujemy kotleciki (najlepiej mokrymi

Restauracyjka Literacka
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 138

przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki na 24 sztuki: 60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7600

sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie czosnek granulowany Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna. Dodajemy paprykę słodką

Czerwona Porzeczka
Chłodnik litewski 166

się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 186

pesto  z rukoli.  Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast pomidorów. Aromat ziół i czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście  "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 138

łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym

Kulinarne przygody Gatity
Testowanie produktów producenta Agros Nova 188

pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok  Pomidor Sok 100 % Fortuna  w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów   pomidorów. Smak

Proste Potrawy
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 174

Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papirusowe wrapy 209

Składniki: 1 pierś kurczaka 1 papirus Winiary "Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" 1 łyżeczka majonezu lekkiego 1 łyżeczka ketchupu 3 liście sałaty 1/2 pomidora 2 plasterki cebuli 3 wrapy Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu pierś kroimy w paski

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania