serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo(...)polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku
Moniki SmakołykiBloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/ Składniki: 250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła 2 jaja 25 ml oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka czosnek granulowany łyżka tymianku łyżka rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz pół cebuli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wędzonego boczku 15 dag żółtego sera u mnie cheddar(...)kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek
Bon Appetit Małgorzatyciemno, ponuro i deszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego sos na bazie śmietanki, musztardy i sera. Makaron aż sam się prosi do tego dania! Nam taki kolorowy obiad bardzo przypadł do gustu, nie tylko smakiem(...)szpinakiem i pomidorami, możecie zastąpić go makaronem spaghetti lub świderkami) 2 cukinie 200 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu
Zasmakuj Kuchnipotrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem. W jednej bardziej wyczuwalny był cynamon, w drugiej tymianek i inne zioła. Jednak obie były bardzo smaczne. Uwielbiamy bakłażany a to one odgrywają tu jedną z ważniejszych ról. Grecka kuchnia nam a także naszym towarzyszom podróży, bardzo przypadła do gustu. Przepis(...)Usmażone kawałki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Mięsny sos . Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię, paprykę i cynamon. Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez około
Pan i Pani Smith w kuchniłyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka suszonego tymianku , 1 duży ząbek czosnku . Drożdże włożyć do miski, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Po kilku minutach drożdże "roztopią się". Mleko podgrzać lekko i wlać do drożdży. Wsypać szklankę mąki i wymieszać wszystko. Odstawić przykryte do podrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, zioła i przeciśnięty(...)przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Sos na pizzę: ok. 2/3 szklanki gęstego soku/przecieru pomidorowego , pół łyżeczki soli , duża szczypta cukru , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , świeżo zmielony pieprz , średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby się "przegryzły". Farsz: 200 g miękkiego sera dojrzewającego , 1 średnia cebula . Wyrośnięte ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała . Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę(...)potrzeba szybkiego, sycącego obiadu. Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka suszonego oregano
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa. Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść(...)stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut. W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut
SzczyptaSmaQświeżych ziół zawsze potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę(...)pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz i posypać startą mozzarellą
Kuchnia w opałachrobią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA
Wypisz Wymalujporcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól(...)osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty. Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec
Ze smakiem i z pasjądużej ilości oleju, a raczej podduszone na patelni. Ja zdecydowałam się też na zastąpienie oleju masłem. Składniki (2 porcje): - filet z kurczaka podwójny - ulubione przyprawy (sól, pieprz, zioła, mielony czosnek lub gotowa przyprawa do kurczaka) - odrobina masła, oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Kroimy filet na dwie pojedyncze piersi. 2. Z papieru do pieczenia odrywamy dwa kawałki(...)przyprawy. Ja tym razem skusiłam się na przyprawę z kurczaka, bo mam do niej słabość, chociaż wiem, że nie jest w stu procentach naturalna ;) Następnym razem zrobię jednak z ziołami. 4. Przykrywamy drugą posmarowaną połową pierś i dokładnie zawijamy w papier, żeby woda, która się wytworzy podczas smażenia nie wypływała. 5. Wrzucamy na patelnię, przykrywamy i smażymy
Kraina Tysiąca SmakówTurcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie(...)mną moussakę przygotowali: Maggie , Bartoldzik i Mirabelka . Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 2 średnie bakłażany 2-3 ugotowane ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu
Codzienne Gotowaniemrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy(...)Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę, ugniecione ziemniaczki (tzn to co z nich wydrążyliśmy), następnie odparowane pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący
Restauracyjka Literackaczerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjitrudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania(...)250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy
Be Fit Be Strong