lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka(...)ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym
Qlinarnie i Qlinarniepodania Ponadto: - 4-5 szt. długich i dość sporych młodych ziemniaków - 4-5 szt. jajek ekologicznych - świeża rzeżucha - sól czosnkowa Kotanyi jeśli nie masz rzeżuchy możesz użyć ziół takich jak czosnek niedźwiedzi, tymianek, mieszanka ziół WYKONANIE: Młode ziemniaki umyj i wyszoruj. Wstaw do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez 12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń
SMYKWKUCHNIdomu unosi się cudowny zapach. Do roboty! Składniki: 4kg pomidorów (ja wykorzystałam takie podłużne, mają dużo miąższu i mało wody) 3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka oliwy zioła prowansalskie główka czosnku Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na pół i suszymy. 2 lata temu suszyłam w piekarniku (wpis tutaj ), w tym roku w suszarce do grzybów. Chyba wolę opcję suszenia(...)piekarniku rozgrzanym do 50st., czas oczywiście zależy od piekarnika więc dokładnie obserwujcie swoje pomidory). W ostatniej godzinie suszenia posypujemy pomidory ziołami prowansalskimi. Gdy już będą gotowe, przekładamy do miski dodajemy jeszcze trochę ziół prowansalskich, główkę obranego czosnku, 3-4 łyżki octu. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do czystych słoików (mi wyszło 5 niedużych słoiczków). W garnku podgrzewamy olej
Brzuszki Łakomczuszkibędzie się wytapiać podczas pieczenia. Kurczak jest soczysty i mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca. Zapraszam! SKŁADNIKI: WARZYWA: - 3 marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek
SMYKWKUCHNItego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku
Wypisz Wymalujpomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy
Mania Gotowaniadrożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano(...)godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc
Truskawkowa Fiestapomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie do potrzeb. Zapisz przepis Drukuj Składniki 400g krojonych pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano(...)łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz (ostrożnie, nawet niewielka ilość pieprzu uczyni sos nieco pikantnym
Kulinarna Pokusawykorzystać labneh? Luźniejszy wymieszać z odrobiną oliwy, dodać zioła, przyprawy, czosnek, etc. Powstanie ziołowy twarożek do rozsmarowania na kanapkach. W wersji bardzo luźnej stanowi idealną bazę do dipów np. do potraw z grilla. Średnio odsączony z wody można formować w kulki, a następnie obtaczać w świeżych ziołach (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypiorek), przyprawach (np. młotkowany pieprz, marynowany(...)postaci kuleczek obtoczonych w ziołach i słodkiej papryce. Zalane oliwą po kilku dniach zrobiły się pyszne i aromatyczne, co obie ciocie doceniły. Labneh zniknął dość szybko, a ja bardzo lubię, jak jedzenie szybko znika ze stołu 😊 Labneh, jaki widzicie na zdjęciach przygotowałam używając specjalnych foremek do odciekania. Część obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, część w mielonej słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdży 2 łyżeczki ziół prowansalskich 9 pomidorów suszonych odsączonych z oleju 2 łyżki kaparów 2 duże ząbki czosnku czarnuszka do posypania bułeczek Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać drożdże, cukier, kilka łyżek mąki, rozmieszać, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże(...)mnie owsiane) 50 gr oliwy 1/2 lub 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka cukru 20 gr świeżych drożdży 2 łyżeczki ziół prowansalskich 9 pomidorów suszonych odsączonych z oleju 2 łyżki kaparów 2 duże ząbki czosnku czarnuszka do posypania bułeczek'; document.write
moj przepis naspaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. Składniki: - opakowanie makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe
SMYKWKUCHNIdodatkowo przetrzeć jeszcze ten krem przez sitko, ale mnie smakował ten nie przetarty bardziej. Polecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek
Magiczne Życie Martyżna zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki czosnku 75 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego tłuszczu do smażenia /użyłam oleju kokosowego sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki czerwonej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 czubata łyżeczka(...)minut, mieszając okazjonalnie tak, by marchewka i przyprawy nie przypaliły się. Dodać pietruszkę, seler i brukiew, wymieszać i przesmażyć całość przez dwie minuty. Do garnka wlać wodę, dodać zioła (lubczyk, czosnek niedźwiedzi, majeranek, suszoną pietruszkę), zwiększyć ogień do maksimum i zagotować pod przykryciem, po czym gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać ziemniaki i kontynuować gotowanie
Even Better Foodłyżki oliwy 2 łyżki ziół prowansalskich Dip: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pieprz szczypta ulubionych ziół PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa. Pieczemy przez około 30 minut(...)czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie :) Smacznego! I 100 g frytek - pół na pół marchewka z pietruszką - to jedynie 60 kcal :) - białko - 1,8 g - tłuszcz - 3,4 g - węglowodany - 9,6 g - błonnik - 4,25 g Zapraszam na Fanpage
Moje Kuchenne Rewelacje