czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:15/190)

31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 197

łyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren  + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej(...)wody dokładnie mieszając. Kolejno przesiewamy całą mąkę, którą dodajemy do drożdży. Następnie do drożdzy z mąką wlewamy oliwę i olej, dodajemy zioła, ulubione ziarna, czosnek(opcjonalnie) oraz  sól i wlewamy pozostałą wodę oraz l etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie

Symfonia Smaków
Chleb czosnkowy z ziołami i serem 145

Prosty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami.  Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody  1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut (aż ciasto podwoi objętość). Po wyrośnięciu dodać do ciasta posiekany czosnek i zioła oraz starty ser. Krótko wyrobić, do wymieszania składników z ciastem. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy (użyłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 101

koncentratu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich ok 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (2x 100g z LIDLA) 200 g pomidorków koktajlowych 6 plastrów żółtego sera opakowanie sera brie opakowanie rucoli W międzyczasie, gdy wyrasta nam ciasto - rondelek stawiamy na ogniu, podlewamy kieliszkiem wody i dodajemy pół koncentratu, 3 ząbki czosnku cienki pokrojonego, dodajemy zioła prowansalskie.Przyprawiamy dla smaku. Zostawiamy do ostudzenia(...)chrupkie. Po wyjęciu z pieca kroimy je na części, posypujemy rucolą, dodajemy pomidorki, ser i szynkę - dodajemy świeży pieprz i sól. Ja dodatkowo podaje tą pizzę z oliwą z czosnkiem i chilli, którą sama robię. Największym grzechem przy jedzeniu tej pizzy jest polewanie jej ketchupem lub innym sosem - polecam tą pizzę tylko z oliwami smakowymi ! Życzę Wam,  Wszystkiego... SMACZNEGO

dlaSmaQ
KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I... 139

naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko.  SKŁADNIKI: - pierś z indyka, spory kawałek, - pomidory suszone (pół opakowania), - ser biały typu greckiego w kostkach(...)płaty. Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie kosteczki też by świetnie wyszły, więc demolkę sera można pominąć), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy - dużo ziół, oliwę. Mieszamy. /Farsz sam w sobie jest słony - pomidory suszone i ser - więc już nie dosalamy. Na mięso nakładamy farsz i spinamy kawałki w kieszonki. Chwileczkę obsmażamy

Wypisz Wymaluj
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 266

kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej(...)nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się

Czerwień i błękit
Bułeczki ziołowe 181

Wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostawić w misce przykryte ściereczką do czasu gdy podwoi swoją objętość. Zioła i czosnek wymieszać z olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich placuszki, a następnie zawinąć brzegi do środka i skleić. Obtoczyć bułeczki w ziołach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać

Czerwony Gupik
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 169

OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa zioła prowansalskie sól,pieprz,czerwona papryka Jarmuż umyłam(...)podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym

potrawyregionalne
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 103

opakowanie serka wiejskiego light  8 plastrów suszonych pomidorów w oleju  10 czarnych oliwek  1 łyżeczka cukru trzcinowego  garść rukoli  kilka szczypt ziół prowansalskich  kilka szczypt czosnku niedźwiedziego  sól  grubo mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i wrzucamy na wrzątek z 1 łyżeczka cukru trzcinowego i 1 łyżeczką soli. Gotujemy(...)zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 172

wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga(...)Grzanki&boczek: Na łyżce oliwy podsmażamy boczek. Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy. Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną

Kitchens Alphabet
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 295

domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(...)łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie

Poezja smaku
Jogurtowy i meksykański dip do nachos-ów 157

Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego * ząbek czosnku * sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły. Dip meksykański : * pół szklanki pomidorów z puszki * pół szalotki * 4 łyżki ketchupu

Magiczne Życie Marty
Wrap a’la krokiet 188

ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: 1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Dodajemy przecier i odstawiamy. 2. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak. Przyprawiamy solą ziołową, ziołami, wciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy ser gorgonzola. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Studzimy. 3. Podgrzewamy wrap-a na patelni grillowej, układamy na 1/3 szerokości placka szpinak, na to mięso i na to oliwki

Mama z miasta
Tarta z łososiem i kurkami 204

tartę: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 300 g filetu z łososia 200 g kurek 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami 1 cebula 2 ząbki czosnku pietruszka  bazylia gałązka tymianku gałązka rozmarynu 3 jajka 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Przygotowanie: Ciasto(...)Farsz:  Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Jajka ziołowe 127

koszulce, ale przygotowane w woreczku śniadaniowym, a nie w zakwaszonej wodzie. Takie jajko ziołowe jest smaczniejsze niż klasyczne jajko w koszulce, do tego przygotowuje się je łatwiej. Rodzaj ziół do jajka sami dobieramy w zależności od naszych upodobań, ja wykorzystałam natkę pietruszki i świeże listki tymianku. Przepisy na jajko w koszulce: Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach Jajko w koszulce(...)czosnkiem i ziołami Kamis sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu układamy kiełki i pokrojone pomidory koktajlowe. W rondelu zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajka.Do miseczek wkładamy woreczki śniadaniowe. Wlewamy po 1/2 łyżeczki oliwy, dodajemy połowę posiekanych ziół, wbijamy ostrożnie całe jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię