czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:13/190)

Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 238

wydaniu.  Zaczynamy od najczęściej przygotowywanej przez niego potrawy (i chyba również ulubionej), czyli spaghetti z krewetkami na ostro - z dużą ilością papryczek chilli i nieco mniejszą czosnku i ziół . Danie, jak na mężczyznę przystało, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga zbytniego skupienia (mój Mąż jednocześnie oglądał mecz;)) I do tego wygląda tak apetycznie, że nawet ja skusiłam(...)cenię producentów z historią. Reasumując makaron oceniamy jako dobry i godny polecenia (naprawdę piszę to z czystym sumieniem). Po tej dygresji przejdziemy wreszcie do przepisu:) Spaghetti z krewetkami, czosnkiem, chilli i ziołami wg przepisu mojego Męża na 2 porcje Składniki: ok. 225 g mrożonych krewetek obranych z pancerzyków*  200 g makaronu spaghetti, u nas De Cecco

Chilli Czosnek i Oliwa
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym 190

curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła prowansalskie sól pieprz 2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty) masło klarowane do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojoną(...)plasterki marchewkę, cukinię i cebulkę, dorzucam pokrojonego w plasterki indyka. Chwilę smażę, dodaję pokrojony na drobno czosnek, doprawiam kurkumą, ziołami, solą i pieprzem. Dorzucam ugotowaną wcześniej fasolkę, smażę jakieś dwie minuty, dodaję ryż, dokładnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Przekładam do miseczek

kruche babeczki
Schab faszerowany suszonymi pomidorami 224

smak jest wyborny. Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranek, tymianek, bazylia 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleku 10-12 zielonych oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć i pociąć w cienkie paski, oliwki przekroić na połówki(...)Mięso rozciąć w poprzek dłuższego boku, nie doprowadzając noża do końca, tak aby uzyskać płat dwa razy większy niż na początku. Można delikatnie rozbić mięso tłuczkiem.  Natrzeć czosnkiem z ziołami, solą i pieprzem. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny. 3. Na płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć

Apetyczna babeczka
Krem z pomidorów 136

duże pomidory duża cebula płaska łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku 1 szklanka wody kostka rosołowa szklanka wody oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i wsypać do rondelka z gorącą oliwą, w tym czasie pomidory umyć i pokroić w mniejsze cząstki a następnie dodać je do rondelka wraz z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, całość smażyć aż pomidory

Pychotkaaa
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 216

staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować kulinarne arcydzieło. O tym daniu na pewno jeszcze Wam napiszę. Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia(...)śródziemnomorska" Claudia Roden. Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak oliwy i nie wyobrażacie sobie życia bez chilli, czosnku i świeżych ziół, zapraszam na mojego bloga, na pewno znajdziecie tutaj coś dla siebie!:) A oto przedsmak tego, co Was czeka: Uwielbiam hiszpańskie smaki. Książkę "The best 100 tapas" przywiozłam z Barcelony. Na moim blogu na pewno nie zabraknie przepisów

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z czerwonym pesto 248

ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek(...)Wszystkie składniki   przekładamy do malaksera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę.   Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Karczek dojrzewający 179

karczku 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek pieprz majeranek czosnek niedźwiedzi papryka  karkówka musi być raczej wąska a długa .. jak są grube potężne to nie biorę. 1. umyć 2. osuszyć 3. zasypać i otoczyć w 0,5 szkl cukru, odstawić do lodówki na 24 godziny 4. umyć 5. osuszyć 6. zasypać(...)szkl soli i otoczyć porządnie by sie solą okleiło odstawić na kolejne 24 godziny 7. umyć 8. osuszyć przygotować zioła i czosnek (majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, może być czosnek niedźwiedzi ) czosnek rozgnieść, wymieszać zioła na talerzu i porządnie okleić nimi mięso z każdej strony. 9. włożyć do skarpetki , podkolanówki .. 10. zawiesić w kuchni w przewiewnym miejscu

Gotowanie jest łatwe
Zupa cebulowa z grzankami i serem 251

Szczególnie, gdy  paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i  bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego  PRZYGOTOWANIE   Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone(...)Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości. Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą.   Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 245

potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy ( link do przepisu ) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końcówki (nie za grube) i całą przekrawamy wzdłuż. Środek warzywa musimy teraz wydrążyć pozostawiając nieprzedziurawione ścianki grubości(...)papryką. W garnku krótko podsmażamy paprykę, następnie dodajemy cukinię, a po chwili farsz mięsno pieczarkowy. Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek

Ratunku obiad
Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad 216

się przepisem z książki "Ryby są super" wydanej i dostępnej jakiś czas temu w Lidlu przygotowaliśmy danie - łosoś w peperonacie. Ziemniaki Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju układamy ziemniaki przekrojone na pół. Podsmażamy z każdej strony. Po usmażeniu przykładamy je do miski, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę oliwy(...)ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Peperonata Składniki : 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, jak delikatnie zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety w sosie pomidorowym 291

kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać(...)uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano, ale to jest kwestia gustu). Jeżeli sos będzie rzadki, można użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia (wymieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i dodać

Zgrabne Gotowanie
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 185

patelni rozgrzałam olej, włożyłam mięso i obsmażyłam z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło.   Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki,   w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem

Kuchnia u Krysi
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 215

okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki w 2 cm kostkę. Warzywa mieszamy w misce(...)rozgrzaną patelnię grillową. Przyrumieniamy przez około 8 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, gdy będzie robić się miękka dodajemy czosnek i zioła. Następnie dodajemy grillowane warzywa. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidory w zalewie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne (około

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 195

przepis... Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Dla 2 osób Składniki: pęczek zielonych szparagów ok. 200 g pomidorków koktajlowych na gałązkach 5-6 ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych) 8-10 czarnych oliwek z pestkami świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy (Jamie dysponuje świeżym liściem(...)laurowym, u mnie był suszony) oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej trochę oliwy na patelni (u mnie patelnia grillowa). Wrzuć na nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego. Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałe końce (szparagi same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 275

rosołu i ugotuj do miękkości (kilkanaście minut). Nie wylewaj rosołu po ugotowaniu marchewek! Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło rozpuści się i spieni, wrzuć cebulę. Na mniejszym ogniu smaż kilka minut na złociście. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Przełóż(...)miski, w której będziesz wyrabiać mięso mielone. Do cebuli dodaj ugotowaną marchewkę. Gdy się trochę przestudzi, rozgnieć ją ręcznie lub widelcem. Dodaj mięso mielone i przyprawy (wszystkie poza ziołami prowansalskimi), czosnek niedźwiedzi lekko rozetrzyj w dłoniach. Wbij całe jajko i wsyp bułkę tartą. Ręcznie wyrób po dokładnego połączenia się składników na dość zwartą masę. Uformuj małe kuleczki

Anioszek w kuchni