Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca
W kuchennym oknie Ewyprowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki ekologicznej mąki pszennej jasnej typ 500 Symbio 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy
Szefowa kuchniczasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych
UgotujmyTo.plnajszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!)rękaw do pieczeniaMięso
chwile dla mnieniedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio jemy często. Baranina to chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem(...)talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika
Stare Garyczosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie i zmysłowo. Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje: 200 g mrożonej pieczonej papryki 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef
Malinowe Pocałunkidogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula
Ostra na SłodkoObiad robi się praktycznie sam: Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu. Ja piekłam w prodiżu , urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować(...)mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki - nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok 20-30 minut, w zależności
Z butelką mleczka w tleminuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut. Solimy przed podaniem. Świetnie smakuje z masłem czosnkowym (masło+czosnek+zioła
Smakowity Blog KulinarnyPięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma zwarty miąższ w ryzach. Tartaletki na dyniowym spodzie, nie wymagają wielkiego zachodu. Słodka gruszka znakomicie łączy się z łososiem
SzczyptaSmaQmętna trzeba dodać więcej soku z cytryny. Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny. Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. Będzie gotowy
SzczyptaSmaQtrzeba, no i oczywiście punkt (chyba) najważniejszy - cebulka gotowana w ananasowym soku. Jeśli zdecydujemy się na zastąpienie majonezu jogurtem - smak będzie o wiele bardziej delikatny. Zwykle dodajemy wtedy zioła, czosnek i cieszymy się lekką wersją na talerzyku. Sałatka jest rewelacyjna nie tylko od strony smakowej. Kryje w sobie skarbnicę zdrowia: - ŚLEDZIE - pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia
Wypisz Wymalujbędziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając
Mania GotowaniaHiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce
bastalenaszklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory 2 listki bazylii czosnek zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy
NaKońcuJęzyka