czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:2/190)

Suszone pomidory 144

Robię je po raz pierwszy w życiu:) jestem ciekawa efektu:) Przepis dostałam od koleżanki, która ciągle je robi.  Składniki: pomidory, olej roślinny, zioła, czosnek, sól, Przygotowanie: Pomidory kroję na połówki   i łyżką usuwam pestki z gniazdem nasiennym. Pomidory tak przygotowanie wykładam na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Przed włożenie do blachy posypujemy je lekko solą. Piekarnik(...)nastawiłam na 90 stopni C z termoobiegiem i susze;) Blachę wyjmuję, kiedy pomidory są już dość mocno pomarszczone. Teraz do słoików, dodajemy zioła, czosnek i zalewamy dosyć ciepłym olejem.Każdy z nich dosyć szybko zamykam i odwracam do góry dnem, aby w ten sposób same się wekowały

Anioły w kuchni
Zrazy wołowe zawijane 189

kawałek słoniny 2-3 kiszone ogórki cebula do zrazów i do pieczenia musztarda pieprz, sól mąka do obsypania bulion,  kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie),  parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso(...)Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim

Stare Gary
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 168

suszonych,  w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu  szklanka   czerwonego, wytrawnego wina ,  parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula  przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy(...)pokrojona w piórka, na niej  położyć obsmażone zrazy.  Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć  i gotować w ustawieniu low ok 10  - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię, przecierając

Stare Gary
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 300

Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie.   Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku. Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek(...)Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła

Grunt to przepis!
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 212

zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię(...)przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy na blaszce (sos może wyciekać) do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok.40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika

Smaczne Zdrowe
Pieczony łosoś 171

zamknięte świeże kawałki łososia  to od razu wylądowały w moim koszyku.  Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia, jednak ja zazwyczaj piekę go w piekarniku z ziołami, czosnkiem... jest(...)pyszny :) Składniki: 600 g świeżego fileta z łososia, ćwiartka cytryny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól. Przygotowanie:   Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy

Aga w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana. 191

ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę,  dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu  podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę.  Jak wszystko(...)mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną

chleba naszego
Kremowa zupa ze szpinaku 98

również bogate w witaminę C i magnez.   Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok. 400 g mrożonego szpinaku) – 2 ząbki czosnkuzioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) – łyżeczkę oliwy – sól, pieprz – bulion warzywny (ok. 500 ml) Świeży szpinak dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru wody(...)oskubać z łodyżek. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona dodać szpinak i bulion. Całość gotować na małym ogniu, a po ugotowaniu miksować na gęsty krem. Podawać gorące np. w towarzystwie bagietki lub jogurtu

Szybko Tanio Smacznie
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 177

dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.  Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas przygotowania: 30 minut       Składniki(...)ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów), 230 g Serka   Apetina Czosnek i Zioła, 2-3 żółtka, 2 bakłażany, 250 g listków szpinaku, 20 cienkich plastrów szynki Serrano, Pieprz do smaku, Zielenina do przybrania, Oliwa lub masło do posmarowania blachy.     Przygotowanie: Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie

SzczyptaSmaQ
Compose your own pizza 128

Ciasto XXL (gotowe) sos pomidorowy ser żółty szynka pieczarki cebula kukurydza papryczka jalapeno pomidor zioła prowansalskie czosnek Praktycznie komentarz jest zbędny. Wszystkie składniki rozłożyłam na cieście, posypałam ziołami, czosnkiem i hyc na 20min. do piekarnika (150st.). Przepyszne ukoronowanie tygodnia. Polecam

bastalena
Upały dokuczają ? 114

Dziś w menu : Idealne danie na upały. Spaghetti z ziołami i czosnkiem podawane z zimnymi pomidorami z cebulą w jogurcie. Upały jak na południu Europy, tak więc przygotowaliśmy dla Was propozycję z południa Włoch. Jednak podawane z klasycznymi pomidorami w jogurcie, niektórzy robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy(...)gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz. Makaron kładziemy na talerz i na niego wykładamy pomidory z jogurtem. Posypujemy listkami

vegetanie
Sałatka obiadowa z kalafiora 915

się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić. Kalafiora podzielić na różyczki

Monia miesza i gotuje
Karkówka pieczona z warzywami 287

mięsa czosnek zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać. 3. W rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni

Pasja Smaku
Spaghetti 163

Składniki: 3 duże pomidory 3 łyżki masła duża cebula 2 duże ząbki czosnku zioła 500g mięsa mielonego makaron spaghetti sól pieprz Wykonanie: Pomidory podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Wszystko później miksować dodając na końcu czosnek i zioła doprawiając solą i pierzem. Makaron ugotować na miękko, mięso usmażyć z solą i pieprzem na końcu dodać

Pychotkaaa
Pieczone ziemniaki z ogórkiem 181

łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie:      Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca. Nie możemy dopuścić do ich rozgotowania(...)już na tyle miękkie, by wbił się w nie widelec, ale wciąż na tyle twarde, aby się nie rozlatywały przy potrząsaniu. Odcedzamy je. Dodajemy do nich słodką paprykę, rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie i ewentualnie skrapiamy je oliwą. Mieszamy, aby przyprawy równomiernie się na nich rozprowadziły.  Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier

Weganizm infantylny