łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano 1 łyżka świeżej skórki z cytryny 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Wykonanie: W małej misce wymieszać zmiażdżony czosnek ze skórką i sokiem z cytryny, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok. Warzywa
Tradycyjna Kuchniacałym domu. Obłędne, od samego początku, aż do końca. Ponieważ pomidory robiłam po raz pierwszy stworzyłam parę wariantów, potem i tak wszystko wymieszałam razem. Składniki: pomidory gruntowe zioła prowansalskie czosnek olej oliwa ocet Tak jak pisałam wcześniej nie wiedziałam, którą opcję przygotowania pomidorów wybrać, wydrążać czy nie wydrążać, przyprawiać od razu czy może później. W związku z tym wszystkie(...)chrupkie na brzegach). Po ok 2-3 h gdy pomidory troszkę się zapadły posypałam je ziołami prowansalskimi. Gdy pomidory już są gotowe przekładamy je do miski dodajemy zioła, czosnek, co kto lubi :) i dolewamy ocet (ok. łyżki za blachę pomidorów). Wszystko porządnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do wymytych oraz wyparzonych słoików. W rondelku podgrzewamy mieszankę oleju roślinnego
Brzuszki Łakomczuszkigarści startego żółtego sera ok. 1 szkl. kaszy manny ok. 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g) 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, oregano, bazylia Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie, z ciemną i twardą skórką, wówczas obieramy je. Młode cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach(...)mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron na złoto. Placuszki podajemy z sosem
Smaki Na Talerzupszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki 1 łyżeczka sambal oelek szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe składniki: kilka różyczek brokuł, wcześniej ugotowanych na parze przez 8-10 minut 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, smażonej(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotuję sos. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, z funkcją góra/ dół. Sos pomidorowy Na patelni smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję zioła prowansalskie i bazylię. Następnie dodaję pomidory z puszki i wodę. Całość duszę 10 minut, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na gładki sos. Połowę sosu odstawiam, połowę zużywam tuż
Mango Papajaprzyrządza się w całych Włoszech. Najbardziej znane jest minestrone po genueńsku, które podaje się z ekstra dużą porcją gotowanych warzyw i ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych(...)niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli gotowałem, aż makaron zrobił się prawie miękki. Zupę doprawiłem do smaku. Posypałem posiekanym ząbkiem czosnku, ziołami i startym parmezanem
R'n'G Kitchengrubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach kilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej) 1 mała cebula, najlepiej czerwona mały słoik zielonych oliwek suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki zioła do pizzy 2 gałązki posiekanej natki sól(...)pieprz do smaku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawą chili, ziołami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć 2-3 plasterki salami, po 2-3 paski papryki i 2-3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką
Czerwień i błękitobeschły (będą się dzięki temu dłużej przechowywać, ale nie jest to konieczne). 2. Na talerzyk wysyp wybrane przez siebie przyprawy - utłuczony kolorowy pieprz, suszone lub świeże zioła (oregano, tymianek, bazylię, czosnek niedźwiedzi, miętę), za'atar, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli i tak naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim(...)zależy od tego, jakie dodatki włożyłeś do słoika. Jeżeli użyłeś samych suszonych przypraw, ser zalany oliwą może stać praktycznie bez końca, spokojnie 3-4 tygodnie. Ser z dodatkiem świeżych ziół, czosnku lub świeżej chilli dobrze jest zjeść w przeciągu tygodnia, ponieważ istnieje ryzyko rozwoju bakterii Clostridium botulinum. Więcej na ten temat przeczytasz przy przepisie na domową oliwę aromatyzowaną . *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i Oliwatradycyjny kurczak się nam znudził, to można go upiec np. w pomarańczach. Potrzebujemy kurczaka 1,5 kg, pomarańcze 4szt., olej 1/3 szklanki,czosnek 3 ząbki, zioła prowansalskie czubata łyżka, sól/pieprz/papryka po 1 łyżeczce, 1/2 cytryny. Kurczaka nacieramy solą, po chwili nacieramy czosnkiem i potem pozostałymi przyprawami. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i wlewamy do kurczaka(...)upiec od razu. Pieczemy 90 min/ 200st.C pod przykryciem i 15 min/200 st.C bez przykrycia. Tak upieczony kurczak wzbudza wielkie zdziwienie, ale jest bardzo smaczny. Pomarańcze, zioła, czosnek doskonale podkreślają smak. Smacznego
chleba naszegopiekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut, jednak po 20 minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce(...)Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami
Życie zamknięte w smakuPlacuszki z tartej cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami, które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii. Tak przygotowany serek nazywa się w tym regionie Francji „sarrasou”, tradycyjnie do jego przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki. Tego typu ser odstawia się(...)rzepakowego) ● sól, pieprz Składniki na placki: ● 3 średnie ziemniaki ● 1 nieduża zielona cukinia ● ½ ząbku czosnku ● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, trybuli, estragonu) ● olej do smażenia ● masło do smażenia Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”: Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła, obierz czosnek i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz zioła i czosnek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki przekrajmy
Mania Gotowaniaźródło inspiracji. Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami. Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu(...)ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła lub podsmażoną cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości ) odrobina cukru
pieprzny smaczekSzybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła. Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek(...)kremów ;) Składniki: 100g miękkiego masła szczypta soli 3 ząbki czosnku czubata łyżka ziół prowansalskich Czosnek siekamy drobno. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Masło można przechowywać w miseczce, lub nadać mu dowolny kształt i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie : Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam. Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli
Mechanik w kuchni