czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:19/190)

Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 110

kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona(...)trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek i szalotki przeciśnięte przez praskę. Podudzia nakłuwamy i zanurzamy w marynacie. Ja wstawiłam całość do lodówki na 7 godzin. Po tym czasie umieszczamy

Życie zamknięte w smaku
Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka 313

cebula 3 jajka ok. 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki włoskich ziół 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ziaren kminku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną

Czerwień i błękit
Cukinia kulista faszerowana. 137

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 137

łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć(...)ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem

Czerwień i błękit
Prowansalskie tartaletki z warzywami 163

soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego szczypta soli 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania(...)nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut. Farsz Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym

Mango Papaja
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 136

mielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka) 6-7 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody/ bulionu sól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia 1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę. 2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą

UgotujmyTo.pl
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 153

doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny.  Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty(...)dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem  Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony filet możemy

peanutbuttermonster
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 107

małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.             Kotlety  SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku; Oliwa z oliwek do smażenia; Świeże lub suszone zioła (rozmaryn, tymianek, oregano) Pieprz i sól.   Sposób przygotowania(...)Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić  w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem  na  patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste

w mojej kuchni
Domowa pizza 253

ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę . SOS: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g) po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce. DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z cukinii 140

cebula - 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej) - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu - sól, pieprz, maggi - zioła prowansalskie, czosnek w pudrze - łyżka oleju rzepakowego *opcjonalnie: - pulpeciki z kurczaka lub indyka  Przygotowanie:  Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy(...)smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół prowansalskich.  * Jeśli wybraliście opcję z mięsem, pulpeciki należy surowe dodać chwilę po wlaniu bulionu i gotować

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety jaglane i buraczana surówka, Liszt 153

lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka(...)ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym

Qlinarnie i Qlinarnie
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 129

majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 0.5 łyżeczki tymianku i rozmarynu oliwa 3 łyżki sól morska pieprz *****************************************************  Dzień wcześniej umyć i osuszyć kurczaka.Natrzeć solą , pieprzem,słodk papryka i ostrą.Wyciśniętym czosnkiem 1/4( resztę zostawić do marynaty) i majerankiem 3 łyżki i zostawiamy na noc w lodówceNa następny dzień w  miseczce mieszamy resztę czosnku,wszystkie zioła,dolewamy oliwę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 147

podania Ponadto: - 4-5 szt. długich i dość sporych młodych ziemniaków - 4-5 szt. jajek ekologicznych - świeża rzeżucha - sól czosnkowa Kotanyi jeśli nie masz rzeżuchy możesz użyć ziół takich jak czosnek niedźwiedzi, tymianek, mieszanka ziół WYKONANIE: Młode ziemniaki umyj i wyszoruj. Wstaw do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez 12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń

SMYKWKUCHNI
Suszone pomidory - tak jest! 250

domu unosi się cudowny zapach. Do roboty! Składniki: 4kg pomidorów (ja wykorzystałam takie podłużne, mają dużo miąższu i mało wody) 3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka oliwy zioła prowansalskie główka czosnku Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na pół i suszymy. 2 lata temu suszyłam w piekarniku (wpis tutaj ), w tym roku w suszarce do grzybów. Chyba wolę opcję suszenia(...)piekarniku rozgrzanym do 50st., czas oczywiście zależy od piekarnika więc dokładnie obserwujcie swoje pomidory). W ostatniej godzinie suszenia posypujemy pomidory ziołami prowansalskimi.  Gdy już będą gotowe, przekładamy do miski dodajemy jeszcze trochę ziół prowansalskich, główkę obranego czosnku, 3-4 łyżki octu. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do czystych słoików (mi wyszło 5 niedużych słoiczków). W garnku podgrzewamy olej

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak pieczony bez tłuszczu z warzywami! 174

będzie się wytapiać podczas pieczenia. Kurczak jest soczysty i mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca. Zapraszam! SKŁADNIKI: WARZYWA: -  3 marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek

SMYKWKUCHNI
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 185

tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania