czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:23/190)

Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 202

postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny,  100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami,  czubata łyżka posiekanego koperku,  dymka ze szczypiorkiem,  łyżka śmietany

Z miłości do słodkości
Spaghetti z kaparami 240

czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada)  - 2 puszki pomidorów  - pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy odrobinę. Dodajemy bazylię, kapary i przyprawy.  Dodajemy mięso

Zainspiruj się kuchnią
Sałata z rukolą, bobem, fetą i jajem 299

gram ugotowanego bobu, bez skórki  pół pomidora 100 gram sera feta pół zielonej papryki łyżka majonezu LIGHT!  2 łyżki jogurtu naturalnego 0% drobno posiekany ząbek czosnku świeże zioła: koperek, oregano i tymianek  sól pieprz Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki, fetę w kostkę(...)Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka. Na końcu polewamy wszystko sosem czosnkowym. Posypujemy świeżymi ziołami do smaku. Gotowe

Mango Papaja
Kotleciki z dorsza w wersji fit 176

Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików? Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju lub masła klarowanego cebulę i czosnek. Ponadto zioła, bo bez nich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować

Tradycyjna Kuchnia
Calzone po hawajsku 201

drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok.   200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk) ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy(...)odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić na jednolity sos – aby był bardziej wyrazisty w smaku można dodać do niego łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka pokroić

Fabryka pomysłów
Camembert grillowany z ziołami i czosnkiem 148

Camembert grillowany, z ziołami i czosnkiem. Pachnący, pyszny, rozpływający się po rozkrojeniu. Idealna przekąska pomiędzy innymi daniami grillowymi. Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 płaskiej łyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Urywamy kawałek folii aluminiowej, w którym będziemy grillowali camembert. Środek folii -strony błyszczącej- smarujemy 1 łyżeczką oliwy. Na oliwę(...)kładziemy ser. Na górę sera: wylewamy 1 łyżeczkę oliwy, dodajemy pieprz, szczyptę soli, oregano, czosnek.  Folię zawijamy. Ser kładziemy na grillu, na średnim żarze i grillujemy 15 - 20 minut. W tym czasie dół sera lekko się przyrumieni, środek rozpuści, a ser przejdzie aromatem ziół. Smacznego

Smak mojego domu
Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami 603

Robi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ ) , tylko końcowy smak jest zupełnie inny-  pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie pizzy przed dodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych(...)nasion,a jak jest młoda skórka to można zostawić) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 2  duże pomidory  150 g koncentratu pomidorowego 1/2 szkl.octu 3/4 szkl. cukru 2 łyżki soli 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu (zioła oczywiście mogą być świeże nie suszone) Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o drobnych

Swojskie jedzonko
Żołądki inaczej 180

kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula(...)zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest za słodki można dodać łyżkę octu jabłkowego. Żołądkowe flaczki powinny odpocząć godzinę po ugotowaniu. Wtedy dopiero zioła i przyprawy nabierają swojej mocy i ewentualnie możemy jeszcze

Kulinarne przemyslenia
Kotlety mielone z żółtym serem 182

papryka i 2 kostki przyprawy o smaku   smażonej cebulki - olej do smażenia - bułka tarta Przygotowanie:  Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 188

same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu razem z wszystkimi przyprawami. Niewiele wysiłku i smakowita przekąska gotowa

peanutbuttermonster
Tykwa faszerowana ryżem i warzywami 163

Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem. Składniki 1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część) 1 szkl ugotowanego ryżu 1 papryka 4 małe pieczarki 1 mała cebula papryka ostra w proszku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz tymianek kawałek żółtego sera 1. Tykwę kroimy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tosty z masłem czosnkowym 163

Pomysł na masełko zaczerpnięty z włoskiej kuchni Buddy’ego Valastro Skladniki: 1 kostka miękkiego masła 4 ząbki czosnku świeże zioła, u mnie oragno, szałwia i lubczyk sól, pieprz chleb tostowy ulubione … Czytaj dalej Tosty z masłem czosnkowym

czarrna od kuchni
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2347

małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania  grzaneczki (u mnie niestety gotowe) *jeżeli ktoś nie boi się glutaminianu sodu i innych(...)rzodkiewki. Sałatę porwałam na małe kawałki, włożyłam do miski. Wędlinę i ser pokroiłam w cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić w ósemki, dodać do pozostałych składników. Ketchup, majonez, przyprawy, zioła i sok z cytryny wymieszać w postać lekkiego, gęstego sosu. Polać wszystkie składniki w misce, wymieszać.  Podałam, posypane grzaneczkami.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Szynka z szynkowaru 149

może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Szynka z szynkowaru'; listonic_content='900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprz Zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę

Proste-przepisy.pl
Klasyczna Tapenada 131

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.   Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej   jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania