czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:31/190)

Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia 148

masła Nadzienie: 300g serka typu philadelphia (u mnie President naturalny) 125g Mascarpone 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki dowolnego pesto (u mnie z natki marchewki )/ lub 2 łyżki świeżych siekanych ziół sól i pieprz do smaku 4 średnie pomidory listki bazylii i tymianku do przybrania Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Krakersy drobno pokrusz przy pomocy wałka lub robota kuchennego. 2. Masło rozpuść(...)Mieszaniną dokładnie wyłóż formę do tarty. Dociskaj dnem szklanki. 4. Włóż do lodówki na 20min. Nadzienie: 1. Wymieszaj ze sobą dokładnie oba serki. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto/ posiekane zioła  - wymieszaj dokładnie. 3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość: 1. Na schłodzony spód wyłóż ziołową masę z serka- wyrównaj. 2. Pomidory umyj i pokrój

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cukinie nadziewane warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 192

domu kapusty? Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie(...)dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia). Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.5 minut. Po wyjęciu wydrążamy łyżeczką nasiona. Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę drobno kroimy. Czosnkolubni mogą dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku :) Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką

chwile dla mnie
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 195

gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy) 1 cała por 2 serki topione - śmietankowe śmietana - 3 łyżki stołowe koszyczek kurek 1 ząbek czosnku 1 mała cebula Zioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka(...)pietruszki zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią łyżka masła sól, pieprz Kurki myjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 181

smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Danie rozpoczynamy od przygotowania masła czosnkowego, następnie grillowanych warzyw. Na końcu przygotowujemy steki. Masło czosnkowe: 1. W miseczce mieszamy miękkie masło z rozdrobnionym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Za pomocą łyżki formujemy masło w kulkę, następnie odstawiamy do lodówki, aby stwardniało. Grillowane warzywa: 1. Bakłażana kroimy w plastry o grubości

W kuchni Katie
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 271

żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych na 4 części pół słoiczka czarnych oliwek odsączonych z wody, przepołowionych 1 połówka przekrojonego czosnku + oliwa do posmarowania ciast na pizzerinki i papieru do pieczenia  ulubione świeże zioła  ! Jednak jak to przy pizzy: kompilacja składników może być dowolna, u mnie taki dobór ze względu na ich "obecność" w lodówce(...)Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno wlewamy pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność

Symfonia Smaków
Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami 149

indyka  150 g pieczarek 1 pęczek pietruszki  1 jajko 2 łyżki mąka pszennej 2 duże bataty 200 ml jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz suszony tymianek , zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Bataty obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy łyżką oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto.  Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym dipem. Smacznego :)    1 porcja - 339 kcal: - białka - 37 g - tłuszcze - 13 g - węglowodany - 29 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 247

BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz masło do wysmarowania blachy olej do smażenia Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki(...)czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę. Blachę wysmarowałam masłem. Układałam warstwowo. Plasterki ziemniaków. Bakłażana. Posypałam go ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę

potrawyregionalne
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 245

całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna   Wykonanie :   Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 186

same...), a są naprawdę warte spróbowania. Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki z ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem tymianku, ale były już także z oregano, z rozmarynem. Upieczony czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-) Składniki: - nieduże ziemniaki (bez kiełków), u mnie(...)pęczek świeżych ziół (najczęściej tymianek) - cała główka czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), pieprz cayenne, chili (można wszystko, można dowolnie, choć pyszne są z lekką nutą ostrości) Ziemniaki dokładnie wymyć, pokroić (ze skórką), zioła drobno posiekać- przełożyć do miski, dodać przeciśnięte przez praskę

Smaczne Zdrowe
Pierogi ze szpinakiem 150

mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz:  torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera gouda  zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz  łyżka masła  Sposób wykonania : Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko(...)zrobiłam.  Szpinak przełożyć do rondla i na wolnym ogniu czekać aż się rozmrozi i odparuje woda ( ok. 8 minut) . Po tym czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku.  Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem

pieprzny smaczek
Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem 142

sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem, do którego wykorzystałam świeże zioła i oczywiście czosnek. On zawsze nadaje charakteru sałatkom ziemniaczanym. Wszystko razem zblendowałam i powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże(...)sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ziemniaki płuczemy, kroimy na pół i gotujemy na parze. Gdy przestygną obieramy je ze skórki i kroimy na pół. Czosnek obieramy ze skórki i wraz z listkami ziół wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy. Do ziołowej masy dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, wszystko

Kulinarne przygody Gatity
C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 145

łyżki octu ryżowego ·          2 ząbki czosnku ·          1 opakowanie ziół prowansalskich   Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry.   Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,   zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg pieczony z ziemniakami 246

piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 152

marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli

karmelowy
Omlet z rukolą i suszonymi pomidorami 167

zależności od apetytu) - łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej) - 2 łyżki mleka - niewielka garść rukoli - 5 pomidorów suszonych - niewielka cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dorzucić pomidory i smażyć jeszcze chwilę. W tym czasie ubić jajka z mlekiem, mąką

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania