Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować większość płynu. Cukinie umyć
Czerwień i błękitsuszone i doprawcie po swojemu. Najważniejsze i podstawowe przyprawy to sól, pieprz, czosnek a potem niech się dzieje ; ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 kg młodych ziemniaków (dokładnie umytych, ugotowanych w łupinach) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu) 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła – świeże lub suszone Ugotowane ziemniaki studzimy. W osobnej miseczce przygotowujemy
Szybko Tanio Smaczniemoździerza i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć nożem na desce i posiekać. Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo grubo zmielonym pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Kulinarny karnet Christopherapokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać
Czerwień i błękitwłoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki: - 1 jajo - sól - 2 łyżeczki mąki pszennej 2 plasterki Prosciutto di Parma Wykonanie: Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre
SMYKWKUCHNImałe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka, jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo
JejKuchniapapryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i przesmażyłam(...)grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis
Proste Potrawygałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy(...)gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy
Blondynka Gotujetrwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta
Z Majeczką w kuchnifilety z kurczaka 8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej zioła prowansalskie sól, pieprz czosnek granulowany Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na 2 płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem. Filety oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Od strony, którą zawiniemy do środka posypujemy ziołami i układamy plaster szynki. Zwijamy roladki i zawijamy je w folię aluminiową błyszczącą stroną
Smakołyki Asiciecierzycy i frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz cytrynowy sól olej Frytki: 100g batata 1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju zioła prowansalskie pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy zimną(...)wodą na noc. Następnie przepłukujemy ją wodą i gotujemy ok. 30 minut. Kolejno blendujemy ją z czosnkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Batata obieramy, kroimy w paski, myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 (w zależności od wielkości frytek). Cały posiłek zjadamy od razu. Smacznego
Truskawkowa FiestaZapraszam na troszkę inną odsłonę ziemniaków , oto ziemniaki z czosnkiem i odrobiną ziół , bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do obiadu , na spotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 3 osób) 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz czarny 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 duża cebula czosnkowa 2 gałązki
Mój Smakząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka listków mięty sól pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić
Czerwień i błękitjest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie u ludzi szaleństwa - powaga(...)niemalże sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut, a warzywka na małym
Kulinarne zapędy Kokosa