pietruszki dodaje do dipu magicznego świeżego aromatu. Pyszny czosnkowy sos podawajcie do różnych mięs, przekąsek chlebowych. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek garść świeżej natki pietruszki Wykonanie: Połączcie w miseczce jogurt z majonezem, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawcie do smaku. Na koniec dodajcie świeżo drobno poszatkowaną
Zasmakuj Kuchniprzepis dostałam od koleżanki ,jest całkiem inna w smaku niż wszystkie-bardzo szybka do zrobienia i naprawdę pyszna SKŁADNIKI: PAPRYKA KONSERWOWA PIECZARKI KONSERWOWE, CZOSNEK ZE SŁOICZKA Z ZIOŁAMI CEBULKA MALUTKA ZE SŁOICZKA, OLIWKI CZARNE LUB ZIELONE SER FETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI
Swojskie jedzonkoSkładniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini White Truffle, 250 g ziemniaków, 1,5 l bulionu, ½ szalotki, 1 ząbek czosnku, 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, Sól i biały pieprz do smaku, 1 łyżka masła, 2 plastry szynki parmeńskiej. Przygotowanie: Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem(...)talerz. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut). Po ugotowaniu wyjąć gałązki, dodać fasolę, szalotkę z czosnkiem i 3/4 bulionu, zagotować. Doprawić do smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu
SzczyptaSmaQalbo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki platków chilli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy(...)cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie za mało, ale nie jest to konieczne
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas. Potrzebujemy: 1 duży kurczak sól, pieprz mały pęczek ziół: tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, szałwia, estragon 40 nie obranych ząbków czosnku(...)szklanki oliwy z oliwek Usuwamy wnętrzności i szyjkę kurczaka oraz nadmiar tłuszczu. Nacieramy do wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie
Marder&Marder Manufacturemięsa, prawda, że można. Ja użyłam mozzarelli, ale również można użyć parmezanu. Składniki: makaron np. świderki 1 cukinia 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli zioła prowansalskie natka pietruszki olej lub oliwa sól, pieprz(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć
talerz przyjemnościzachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki(...)dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy
Kuchnia Beatyszynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy. Składniki
Mania Gotowaniawarzyw Iglotex usunęłam brokuły warzywa na patelnie po wlosku Iglotex 2 ugotowane marchewki , pokrojone w kostkę kukurydza z puszki groszek z puszki fasola czarna Skworcu czosnek marynowany w ziołach i pomidorach cebulka marynowana pieprz ziołowy Skworcu majonez śmietana musztarda sól i pieprz mrożony seler naciowy – natka czosnek Wykonanie banalnie proste. Ugotuj warzywa Iglotex na parze. Wystudz. Wsyp
Z Kuchni Do KuchniMożna kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła) Bagietkę kroimy w kostkę grubości ok. 1-1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, oprószamy czosnkiem granulowanym oraz
mojewypiekiinietylkoCebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować większość płynu. Cukinie umyć
Czerwień i błękitsuszone i doprawcie po swojemu. Najważniejsze i podstawowe przyprawy to sól, pieprz, czosnek a potem niech się dzieje ; ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 kg młodych ziemniaków (dokładnie umytych, ugotowanych w łupinach) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu) 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła – świeże lub suszone Ugotowane ziemniaki studzimy. W osobnej miseczce przygotowujemy
Szybko Tanio Smaczniemoździerza i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć nożem na desce i posiekać. Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo grubo zmielonym pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Kulinarny karnet Christopherapokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać
Czerwień i błękitwłoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki: - 1 jajo - sól - 2 łyżeczki mąki pszennej 2 plasterki Prosciutto di Parma Wykonanie: Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre
SMYKWKUCHNI