czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:37/190)

Bruschetta ze smażonymi kaparami. 172

włoskiego, najlepiej z grubą chrupiącą skórką 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 łyżka świeżych ziół, bazylia lub tymianek cytrynowy 2 łyżki kaparów Pieprz czarny Wykonanie. Kromki  chleba zrumienić z obu stron. Natrzeć z obu stron roztartym czosnkiem. Nałożyć plastry pomidora, posypać pieprzem i ziołami. Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona pierś z kurczaka z sosem z prawdziwków 178

Pieczona pierś z kurczaka Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku Kamis- grill ziołowy Kamis- zioła do drobiu Przygotowanie: Pierś oczyścić, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Następnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszkę. Piec w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 C. Sos z prawdziwków Składniki: Prawdziwki Jogurt naturalny 1 średnia cebula Natka(...)pokroić  w kostkę. Podgotować i odcedzić. Następnie podsmażyć przez kilka minut z cebulką na oleju.  Dolać ok. 1,5 szklanki wody , dodać przyprawy i  posiekane zioła. Smażyć na małym ogniu , następnie zaprawić ( 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka jogurtu  naturalnego greckiego, kilka łyżek wody- wszystko dokładnie wymieszać, żeby uniknąć grudek

The Sweet Damsel
Ryż z warzywami i piersią z kurczaka 7421

warzywami oraz kurczakiem. Moim zdaniem pycha:) Składniki ok. 250g. ryżu, pierś z kurczaka, 1 papryka, ok 8 oliwek, 2 pomidory,1 duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, mozarella, masło,   kurkuma, zioła, bazylia, oregano, kostka rosołowa, sól, pieprz, przyprawa gyros do kurczaka. 1.Ugotować ryż z przyprawa kurkuma. Następnie możemy podsmażyć ten ryż na maśle i dodać szklankę bulionu(...)drobiowego.  2. Usmażyć pierś z kurczaka w przyprawie gyros. 3. Na maśle zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać paprykę oraz pomidory (koniecznie bez skórki), następnie oliwki. Doprawić ziołami wedle własnego uznania. 4. Całość wymieszać, można dodać na koniec rozdrobniony ser mozarella, który dodaje wyjątkowego smaku tej pysznej potrawie

Kuchnia Pełna Pasji
SAŁATA Z KURCZAKIEM I SOSEM JOGURTOWYM 711

serem Grana Padano. W połączeniu z grillowanym kurczakiem oraz dodatkiem płatków tartego sera - pychota. Składniki na 4 porcje: - 1 główka sałaty lodowej - 2 piersi od kurczaka - zioła prowansalskie - mielony czosnek - pieprz, odrobina soli Składniki sosu: - ok.200g jogurtu (u mnie grecki) - 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba) - 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu - świeżo mielony pieprz + wiórki sera Grano

Smaczne Zdrowe
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 383

liściach. Do sosu użyłam: ok. pół litra domowego przecieru pomidorowego słoiczka czerwonego pesto 1 cebuli kilku ząbków czosnku kiełbasy kawałka gorgonzoli szpinak parmezan łyżkę ostrej pasty paprykowej zioła i przyprawy Cebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans. Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Makaron podaję ZAWSZE wymieszany

Z butelką mleczka w tle
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem 149

czasu na taki gulasz sobie pozwolę.  Składniki : * 600g mięsa wieprzowego - np szynki * 2 łyżki oleju rzepakowego * pół szklanki zielonego, mrożonego groszku * 3 marchewki * cebula * ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki

Magiczne Życie Marty
Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem 366

pieprz, przyprawa do kurczaka olej opakowanie mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mleka 4 serki topione śmietankowe typu kiri (po 50 g każdy) przyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól  żółty ser do posypania Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w ok. 2 łyżkach oleju z dodatkiem przypraw(...)Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. W tym samym czasie czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany

Słodka Strona
Chleb Dukana III 145

necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy od uduszenia na patelni cebuli. Dukanowcy nie używaja oleju więc dusimy na wodzie. Znaczy się kroimy niezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię(...)przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie

Marder&Marder Manufacture
Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto 235

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego   przepisu   ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy(...)mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy szparagi. W dużym

Mania Gotowania
Pasztet jajeczny z pieczarkami, pomidorami i sosem czosnkowym FolWark. 146

pieczarek 2 cebule 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli 3 surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła  Sos czosnkowy FolWark   Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy(...)Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda Wam się za rzadka

Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla wegetariańska 190

zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek  szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku   przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni(...)oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii. Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę oraz czosnek i wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy. Zapiekamy

NaKońcuJęzyka
Pizza dwie pory roku 168

mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty(...)przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre

Aga w kuchni
Jogurtowo-ziołowe szaszłyki z kurczaka i grecka sałatka jaglana 194

grillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną. Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi. Szaszłyki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki ziół prowansalskich łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Filety dzień wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie(...)sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka

Smakołyki Asi
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 286

młode cukinie (ok. 300g) 200g łososia wędzonego w plasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami sól, pieprz odrobina masła 250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy(...)konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza.  Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania