tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe
Kuchnia Beatykarkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy(...)zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich
NaKońcuJęzykapapryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Sałatkę odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNINiestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Gorący kąsekmasła 250 g suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak). Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek
pieprzny smaczekbyć zwykła) 10 g. soli 100 g. szynki (opcjonalnie) 200 g. sera żółtego (ja użyłem mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól(...)trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą i pieprzem. Do miski dodaje wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz
Full Smakuczosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego co może chwilę(...)Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak. Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną
Mango Papajapomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 3 jajka 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem(...)porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa
Food Squarełyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju łyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta cukru Dodatki: 125 g mozzarelli (u mnie kulka light) Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą(...)minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Następnie ułożyć na nich pokrojoną lub startą mozzarellę i tuńczyka z puszki. Piec
Fabryka pomysłówbutelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka świeżego posiekanego oregano 1 łyżka świeżego posiekanego majeranku 3 łyzki oleju rzepakowego 800 g ziemniaków Kurczaka dokładnie umyć z każdej strony i osuszyć. W moździerzu rozetrzeć obrany czosnek z odrobiną soli, ziołami i papryką. Dodać olej, wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka, przełożyć
Pełny talerzchudego białego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy
Apetyczna babeczkapieprz do smaku. 1 łyżka soku z limonki Sposób: Oczyszczamy tuńczyka by nie było skóry i kości osuszamy, nakrapiamy sokiem z limonki,prószymy pieprzem i solą Myjemy zioła i osuszamy,obieramy czosnek i włożyć musimy wszytko do miski miksera,szejkera .... dodać oliwę ocet winny miksujemy do uzyskania pożądanej masy. Tuńczyk smażymy po 2-3 minuty na każdej stronie
Viola cooks with passiondoprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudźca z indyka czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż(...)posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udziec układamy skórą
Czerwona Porzeczka