czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:49/190)

Znakomity schab z jabłkami i miętą 185

spróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania.  Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI(...)schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbku czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab

Zofiana
Golonka z indyka w ziołach 162

bardzo nam smakowała :) Składniki: 2 golonki z indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Schab po prowansalsku 164

około 400 ml białego wina około 400 ml wody 2 małe przeciery pomidorowe mąka (do obtoczenia mięsa) 1 kostka bulionu grzybowego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji(...)Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek. Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 172

łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1.  Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić(...)jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2.  Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Cukinia w pomidorach na szybko 118

domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½  łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne 5 minut, wymieszać z ziołami, przyprawić cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z makaronem 317

makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy (lub więcej…) ok. 300 g pieczarek 1 cebula 2 papryki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego)   Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił(...)zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam. Na odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej. Na oliwie podsmażam

UgotujmyTo.pl
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 108

Pajda. Składniki : * 35 dag wątróbki drobiowej * 60 dag uda z indyka * 35 dag mięsa gulaszowego z indyka   * cebula * 2 ząbki czosnku * średnia marchewka  * średnia pietruszka  * kawałek selera * opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi  * 2 łyżki masła   * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe(...)roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Wątróbka w sosie własnym 116

przepis na wątróbkę Smażona wątróbka z cebulką Dziś z pysznym sosem. Smacznego! :) Wątróbka w sosie własnym Składniki: 400 g wątróbki wieprzowej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku ziele angielski  liść laurowy zioła prowansalskie 2 łyżki mąki olej około 300-400ml bulionu Sposób wykonania: Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie około 15min. Po tym czasie rozgrzewamy olej(...)Następnie wątróbkę przekładamy do garnka i podlewamy bulionem. Dokładmy cebule pokrojoną w pół plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy również ziele, liścia laurowego i wszystko dusimy do miękkości. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprze oraz ziołami

Smaki Natalii
TAJINE ( Tadżin) 99

wiec i będziemy musieli podsypywać nasze przyprawy. WSKAZÓWKA: Uwielbiam baraninę,nie którzy nie mogą jej przewąchać Otóż mam na to swój sposób,minimum 6 godzin w mleku, czosnku i rozmarynie.Ja staram się zostawić 24h przed szykowaniem Mięso super !!! Mega miękkie i nie pachnące w specyficzny sposób. CIEKAWOSTKi: *I w zależności z jakiego mięsa robimy nasze danie łącznie(...)POTRZEBUJEMY NATOMIAST DUŻEGO GARNKA Z PRZYKRYWKA. SPOSÓB; Do kurczaka: Zioła (pietruszka i kolendra) siekamy drobno Kroimy drobno czosnek i mieszamy wszytko razem, Do czerwonego mięsa : NIE DODAJEMY TYLKO CZOSNKU W misce mieszamy wszytko; mięso,oliwe,wszystkie przyprawy,zioła Kroimy cebulę w Kostkę drobniutko i mieszamy nasza marynatę tak by wszytko wetrzeć w mięsko. Odstawimy

Viola cooks with passion
Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light) 311

semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami łączy smak grillowanej cukinii, pomidorów koktajlowych i groszku, całość doprawiona jest ziołami włoskimi z młynka, do tego 1/2 ząbka czosnku i kapka oliwy z oliwek. Taka kolorowa sałatka z makaronem to wg mnie bardzo udane połączenie! Grillowane warzywa są świetnym dodatkiem nie tylko do sałatki(...)dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Umytą cukinię kroimy w pół plastry, pomidorki kroimy na pół, całość doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy warzywa z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prowansalski dip z białej fasoli 153

ziołami prowansalskimi ( czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych ), które ożywiłam świeżą natką pietruszki. Tak naprawdę nie wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. "Na internetach" funkcjonuje jako "provencal white bean dip", przepis ma nawet  David Lebovitz , zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół(...)pieczecie wystarczą 2 ząbki) 1 cytryna 2 łyżeczki ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól do smaku do podania: świeże pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki Przygotowanie: Weź główkę czosnku i odetnij wierzch. Zawiń w folię aluminiowa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego tak przygotowany czosnek. Piecz przez około 30 minut, aż stanie się miękki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 154

Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu  Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam

Stare Gary
Świąteczna szynka glazurowana miodem 220

kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru  100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito z czarną fasolą i cheddarem 122

oliwy   marchewka łyżeczka chrzanu sól i pieprz do smaku   cheddar z wasabi cheddar z czerwonym pesto Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy passatę, czosnek, posiekane drobno chili, zioła i odsączoną i przepłukaną fasolę. Całość doprawiamy przyprawami, które wcześniej ucieramy w moździerzu oraz sokiem z limonki i dusimy aż sos zgęstnieje. Marchewkę drobno ścieramy i mieszamy

Mienta blog
Makaron w sosie chrzanowym 162

przepisu na opakowaniu  (ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół, tak na prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi :  zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany,  Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu.  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.  3. Ugotowane kotlety

Mój pomysł na
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 142

siekanej natki pietruszki, garść siekanej natki kolendry, sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), 1 cebula, 4-5 łyżek oliwy, Udziec umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie zioła i przyprawy z miodem i sokiem z cytryny. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na noc lub co najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną

królestwo garów
Sałatka z cukinią 135

słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 1 cukinia 1 czerwona cebula 15 dag tartej mozarelli sos: 8 łyżek zalewy z pomidorów łyżka oregano łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Opruszamy solą i pieprzem. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach

Pobite gary Barbary
Sałatka z brokułem i dressingiem jogurtowo-ziołowym 105

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku (albo łyżeczka suszonego) koperek (może być suszony) pietruszka (może być suszona) Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (lub suszonym) i ziołami

Di gotuje
Zapiekany łosoś z jarmużem 145

smakował jak chipsy z piekarnika - polecam :) Potrzebne składniki:  garść jarmużu 2 plastry łososia wędzonego 1/3 kulki mozzarelli 3 suszone pomidory   1/2 łyżeczki pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką zioła zamiast soli pieprz Przygotowanie: W foli układamy jarmuż, łosoś, pokrojoną w kostkę mozzarellą,  suszone pomidory,  pieprz, sól i zawijamy w folię. Pieczemy na grillu przez

Łycha smaków
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 206

prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony w kostkę

potrawyregionalne
Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej 129

pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

e-PrzepisyKulinarne
Krakersy 223

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło

Kulinarny Pamiętnik
Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 153

tymianek świeży rozmaryn główka czosnku 4 łyżki oleju sól, świeżo mielony pieprz Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut.  pieczony boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 156

oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Jeśli  mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest bez konserwantów :)  domowy majonez

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 176

koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa

Z butelką mleczka w tle
Liebster Blog Award 166

kuchnię? Ooooo temat rzeka, ale tak na szybko to w stylu rustykalnym, z wielką spiżarnią za ścianą. Kuchnia powinna mieć co najmniej 10 m kw. Wiszące warkocze czosnku i kiełbasy, pachnące zioła na parapecie itd itd. Uwielbiam kuchnię w filmie "U Pana Boga za miedzą" - wiejska kuchnia z własnym siadłym mlekiem, ogórkami, kiełbasą, itd itd Moje pytania: 1. Ulubione

Z butelką mleczka w tle
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 310

pieczarek marynowanych cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g) kostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej

Słodka Strona
Kotlety schabowe 163

mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.  Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie:  Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 232

błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek,  1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por,  5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Olej

cookpl
Pieczone pomidory 161

parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii 4 ząbki czosnku otarta skórka i sok z jednej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Tabbouleh 331

łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.  Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 357

masłem, wtedy uzyskamy klasyczne Devolaye. Zapraszam do wypróbowania. Mój sposób na idealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 230

wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru(...)łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką,      jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy

Mania Gotowania
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 158

kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania