czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:55/190)

pomidory z dehydratora i piekarnika 157

więc do dzieła! Składniki 5 – 6 kg pomidorów olej do zalania 3 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonego tymianku 1½ łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku na słoik Wykonanie w dehydratorze Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory(...)Ułożyć na blaszce, i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.Suszyć przy uchylonych drzwiczkach. Wekujemy w oliwie . Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów,zioła i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem ,(same się zawekują gorącym olejem

w mojej kuchni
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 278

ząbków czosnku , 200 ml przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 237

selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe

Kuchnia Pełna Pasji
Szynka z rękawa 125

rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej* sznurekSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być

Mix smaku
Placki ziemniaczane z salami i papryką 223

Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ok. 250 g salami w kawałku 1 nieduża czerwona papryka 1 cebula pół główki czosnku kminek (ziarna), słodka i ostra papryka, łyżka włoskich ziół, sól i pieprz olej do smażenia Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Odcedzić jak największą ilość płynu. Dodać, jajka, przyprawy

Czerwień i błękit
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 189

sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie.  Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję dekoracyjną(...)Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 200 g dyni, 2 liście jarmużu, cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka, 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone,  zielone), 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 gałązki tymianku, 2-3 łyżki białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa do smażenia, liście mięty

SzczyptaSmaQ
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym 202

śmietany 18% sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki łyżka oleju 100 g startego żółtego sera Sposób przygotowania: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.  Tuńczyk odsączyć z nadmiaru oleju i dodać do cebuli. Wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie i podsmażyć 5 minut

na moim stole...
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 211

klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki  1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży(...)parze ok. 20-25 minut.   Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajo, doprawić i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Z mięsa uformować niewielkie kulki i obtoczyć je delikatnie w mące. Gotować na parze ok. 10-15 minut.   Sos: w małym

Simply Food
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 230

łyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie(...)omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na małym ogniu, do czasu aż ser się rozpuści. 5. Składamy omleta na pół, a następnie przekrawamy na pół (spokojnie wystarczy, aby podzielić się nim z Waszą drugą

W kuchni Katie
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 141

robienia nektaru młodości pokażę Wam jak zrobić sobie zapas pomidorów koktajlowych na zimę.  Potrzebujemy: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Zalewa: 0,5 szklanki wody 0,75 szklanki białego octu winnego 1 ząbek czosnku 1 strączek papryczki chili 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżka cukru 0,5 łyżki soli Wykonanie: Papryczkę i pomidorki(...)osączyć na sitku. Papryczkę pokroić w talarki. Czosnek obrać i przekroić na pół. Osuszone pomidorki ułożyć w słoiczkach, do każdego wsypać porcję ziół prowansalskich. Z podanych składników zagotować zalewę. Wlać do słoików razem z przyprawami, czosnkiem i papryczką. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Madzia

Marder&Marder Manufacture
MINI PIZZE DLA KIBICÓW 173

serka koziego - 70 -100ml śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym(...)greckiego + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka serka śmietankowego +  dużo świeżych ziół takich jak bazylia, oregano + 1 ząbek czosnku, całość mieszamy i odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Na gotowe pizze możesz dodać plastry świeżych fig i obficie posypać je świeżymi ziołami. Polecam palce lizać

SMYKWKUCHNI
Grillowana pierś indyka z ratatouille 137

oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy

Mango Papaja
Stek z rostbefu wołowego z sosem ziołowo-brzoskwiniowym 219

marynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas.  Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój. Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka

Plate of Joy
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 219

oliwek(lub innego preferowanego oleju do sałatek) i dokładnie mieszamy. Pomidorki dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Odsączone oliwki kroimy również na pół lub w paseczki. Opłukane i osuszone świeże zioła również siekamy na drobniejsze części. Wszystkie te składniki odkładamy na bok. Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paski(...)rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia.  Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy

Symfonia Smaków
Domowa szynka w przyprawach i soku z pomarańczy 159

Składniki: 2 kg szynki sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem) gałązka rozmarynu ziele angielskie lubczyk majeranek bazylia jałowiec słodka papryka zioła prowensalskie wyciśnięte 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki Przygotowanie: Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania