więc do dzieła! Składniki 5 – 6 kg pomidorów olej do zalania 3 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonego tymianku 1½ łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku na słoik Wykonanie w dehydratorze Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory(...)Ułożyć na blaszce, i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.Suszyć przy uchylonych drzwiczkach. Wekujemy w oliwie . Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów,zioła i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem ,(same się zawekują gorącym olejem
w mojej kuchniząbków czosnku , 200 ml przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaselera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe
Kuchnia Pełna Pasjirękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej* sznurekSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być
Mix smakuSkładniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ok. 250 g salami w kawałku 1 nieduża czerwona papryka 1 cebula pół główki czosnku kminek (ziarna), słodka i ostra papryka, łyżka włoskich ziół, sól i pieprz olej do smażenia Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Odcedzić jak największą ilość płynu. Dodać, jajka, przyprawy
Czerwień i błękitsałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie. Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję dekoracyjną(...)Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 200 g dyni, 2 liście jarmużu, cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka, 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone), 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 gałązki tymianku, 2-3 łyżki białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa do smażenia, liście mięty
SzczyptaSmaQśmietany 18% sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki łyżka oleju 100 g startego żółtego sera Sposób przygotowania: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru oleju i dodać do cebuli. Wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie i podsmażyć 5 minut
na moim stole...klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży(...)parze ok. 20-25 minut. Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajo, doprawić i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Z mięsa uformować niewielkie kulki i obtoczyć je delikatnie w mące. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Sos: w małym
Simply Foodłyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie(...)omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na małym ogniu, do czasu aż ser się rozpuści. 5. Składamy omleta na pół, a następnie przekrawamy na pół (spokojnie wystarczy, aby podzielić się nim z Waszą drugą
W kuchni Katierobienia nektaru młodości pokażę Wam jak zrobić sobie zapas pomidorów koktajlowych na zimę. Potrzebujemy: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Zalewa: 0,5 szklanki wody 0,75 szklanki białego octu winnego 1 ząbek czosnku 1 strączek papryczki chili 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżka cukru 0,5 łyżki soli Wykonanie: Papryczkę i pomidorki(...)osączyć na sitku. Papryczkę pokroić w talarki. Czosnek obrać i przekroić na pół. Osuszone pomidorki ułożyć w słoiczkach, do każdego wsypać porcję ziół prowansalskich. Z podanych składników zagotować zalewę. Wlać do słoików razem z przyprawami, czosnkiem i papryczką. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Madzia
Marder&Marder Manufactureserka koziego - 70 -100ml śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym(...)greckiego + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka serka śmietankowego + dużo świeżych ziół takich jak bazylia, oregano + 1 ząbek czosnku, całość mieszamy i odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Na gotowe pizze możesz dodać plastry świeżych fig i obficie posypać je świeżymi ziołami. Polecam palce lizać
SMYKWKUCHNIoliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy
Mango Papajamarynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas. Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój. Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka
Plate of Joyoliwek(lub innego preferowanego oleju do sałatek) i dokładnie mieszamy. Pomidorki dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Odsączone oliwki kroimy również na pół lub w paseczki. Opłukane i osuszone świeże zioła również siekamy na drobniejsze części. Wszystkie te składniki odkładamy na bok. Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paski(...)rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia. Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia. Gdy nasz "dressing" ostygnie dodajemy
Symfonia SmakówSkładniki: 2 kg szynki sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem) gałązka rozmarynu ziele angielskie lubczyk majeranek bazylia jałowiec słodka papryka zioła prowensalskie wyciśnięte 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki Przygotowanie: Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą
Lili w kuchni