czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:60/190)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami 171

piekarnikiem... Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 mała cebula 100 g wędzonego boczku 5 pieczarek mały kawałek białej kapusty, posiekanej 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 1 łyżka oleju 100 g wędzonego żółtego sera Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojony(...)kostkę boczek i obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, dalej smażyć. Dodać posiekaną kapustę oraz zmiażdżony czosnek i po kilku minutach smażenia wlać nieco wody. Dusić całość aż kapusta będzie miękka a płyn wyparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła, wymieszać z ugotowaną kaszą. Papryki przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem. Ser pokroić w kostkę

Czerwień i błękit
Zapiekana cukinia faszerowana 169

zimą. Cukinię pokroiłam super ostrym nożem Victorinox. #MyVictorinox Składniki: 1 średnia cukinia 100 g sera feta 1 łyżka suszonych pomidorów krojonych pół zielonej papryki 1 ząbek czosnku pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Parówki z brokułami i ziemniakami 178

zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, ok 6 parówek, kilka oliwek, 1 brokuł, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 dużej cebuli, sól pieprz, zioła: np. prowansalskie, bazylia. 1. Obieramy, a następnie gotujemy ziemniaki. Odstawiamy aż wystygną i kroimy w ćwiartki. 2. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie(...)patelni na maśle, bądź jak kto woli, na oliwie, szklimy posiekany drobno czosnek, albo wyciskamy go i pokrojoną w paseczki cebulkę. 4. Na patelnię do cebulki i czosnku wrzucamy ćwiartki ziemniaków, czekamy aż się zarumienią, po czym dodajemy pokrojone w talarki parówki. 5. Na koniec dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku wedle uznania:) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Szynka po staropolsku 131

oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy. Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy z olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą

Marder&Marder Manufacture
kolorowa warzywna patelnia 126

składniki: 300 g ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g marchewki 5 małych cebulek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek 100 ml wody sól, pieprz olej wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem. Cebulki kroimy w pierścienie, paprykę paski, obraną marchewkę

Domowy Smak Jedzenia
Spaghetti alla bolognese 122

mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około

wyzwania kuchenne
Spaghetti z musem z buraka ze świeżymi ziołami 79

Potrzebne składniki:  200 g ulubionego makaronu sp aghetti (u mnie kukurydziany) 2 ugotowane buraki 1 zą bek czosnku     1 łyżka octu balsamicznego m igdałowy parmezan (przepis znajdziesz tutaj ) świeże zioła ; tymianek , majeranek, rozmaryn ) sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octu balsamicznego

Łycha smaków
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 152

jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry,  a następnie każdy kawałek(...)garze rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący olej układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy wodą (tyle, by roladki były w niej zanurzone), dodajemy zioła, przyprawę do mięsa i dusimy około 1 godziny. Po tym czasie w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki. Z garnka wyjmujemy roladki

Rozpustne gotowanie
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 244

pieprz-  rozmaryn, tymianek-  czosnek-  papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy

mojewypiekiinietylko
ROLADKI DROBIOWE Z JARMUŻEM I SUSZONYM POMIDOREM Z KASZĄ JAGLANĄ I PESTO WEDŁUG MARKA ZARĘBY 155

stwardniałych części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska do smaku 1 ząbek czosnku rukola lub roszponka oliwa do skropienia dania Olej kokosowy Do pesto : ***********;; 1 szkl.matki pietruszki 1 mały ząbek czosnku szczypta soli do smaku  sok z 1/2 cytryny 3-4 uprażone migdały 1/4 szkl.wody źródlanej ************************************** Zmiksować(...)pomidory pokroić w cienkie paski.Pierś kurczaka lub indyka umyć , osuszyć i pociąć na cienkie sznycelki.Doprawić solą i roztartymi w dłoniach zioła prowansalskie. Obsmażyć na patelni jarmuż z dodatkiem start ego lub wyciśniętego przez praskę czosnku , doprawić gałką muszkatołowa i solą. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.Na sznycelki położyć jarmuż i suszonego pomidora , a następnie zwijać delikatnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ze szpinakiem baby 157

szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie:  Pierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami. Smażymy(...)patelni grillowej lub na zwykłej, ale z bardzo małą ilością tłuszczu. Robimy sos: ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę

Amatorka kuchenna
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 227

duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki(...)plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne

Ugotować
Karkówka w sosie własnym z pyzami 193

tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki:  1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz  Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek

Kolizje Smaków
Królik duszony w warzywach 179

cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :)  Składniki : mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki marchew, pietruszka, duża cebula czosnek 2 ząbki sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona tłuszcz do smażenia Przygotowanie : mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu(...)mięso obsmażyć z obu stron Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa

Proste Potrawy
Makaron z sosem groszkowym 168

opakowaniu. Czosnek pokroić w plasterki, kurczaka pokroić w drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce.  Kurczaka podsmażyć na oliwie z masłem.Wodę zagotować z ziołami i kostką rosołową. Do wrzącej dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany i dodać do groszku. Wymieszać

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania