marynaty z dodatkiem miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić
Moje domowe kucharzeniepół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy(...)smażymy aż trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigamoim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie(...)kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn i tymianek lekko solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego mięsa. - dokładam obrane cebulki, czosnek - na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso
Basia w kuchnipieczywka. Składniki: pierś z kurczaka kuka mozarelli rukola pomidorki koktajlowe czerwona cebula zioła prowansalskie na sos: oliwa z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól czosnek Pierś z kurczaka skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Upiec na patelni grillowej. Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę w cienkie talarki, a pomidorki na połówki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać
wyzwania kuchenneskładniki: 4 małe cukinie albo 2 duże cebula 4 ząbki czosnku 1 - 1,5 litra bulionu zioła prowansalskie sól, pieprz Umytą cukinię ścieramy na tarce wraz ze skórką, solimy i czekamy aż zejdzie z niej sok. W tym czasie podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Potem dodajemy wyciśnięta z soku startą
Bon Appetit Małgorzatymasła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby na maśle z dodatkiem, przypraw i ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche, śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki
codojedzeniaogórka, duża czerwona cebula, 200g schabu wędzonego (użyłam Nove - Natura), 2 ząbki czosnku, pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek (użyłam Kamis), sól, 2 łyżki oliwy z oliwek. Wykonanie Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać(...)obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać. Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami. Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę. Do przygotowania sosu użyłam
Z miłości do słodkościjest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano i tymianku. Przygotowałam ten pomidorowy sos w iście ekspresowym tempie. Nie obierałam pomidorów ze skórki, dobry blender kielichowy daje sobie z nimi radę. Polecam też(...)pomidorowy do słoików oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 3 szczypty tymianku 3 szczypty oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego kolorowego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne Z 1 kg pomidorów usuwamy tylko zgrubienia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat. Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła oraz pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Makaron wyłożyć na talerz, dodać tuńczyka w sosie pomidorowym, posypać startym serem mozzarella
Zgrabne Gotowaniebulionu sól pieprz dwie łyżki śmietany 18% jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy) zioła prowansalskie łyżka oliwy Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około(...)całość się zagotuje i... gotowe! Prosta, pyszna a jej zrobienie zajmuje tylko chwilę. W międzyczasie można przygotować grzanki. Składniki: bagietka dwie łyżki startego, żółtego sera drobno posiekany czosnek łyżka oliwy około 8 cienkich plasterków cukinii pieprz sól Kroimy bagietki, posypujemy czosnkiem, serem. Polewamy oliwą , układamy po dwa krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Mango Papajasoczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól słodka mielona papryka zioła prowansalskie pieprz 2-3 ząbki czosnku (pominęłam) mleko Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. 2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem w takiej ilości
Kuchnia domowa Anigałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Wlewamy śmietankę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dusimy aż cukinia będzie odpowiednio miękka :) duszona cukinia w śmietanie
Bon Appetit Małgorzatyłyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek
NaKońcuJęzykakolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych. Składniki: - 3 średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby
Zainspirowana w kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz(...)się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać go szybciej, niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę pieprzu mielonego i ziołowego, ziół prowansalskich, troszkę soli oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przemieszaj dobrze. Duś na mniejszym ogniu ok 20 minut. Dolewaj w międzyczasie partiami resztę rosołu. Wyciągnij pulpety na talerz
Anioszek w kuchni