czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:52/190)

Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 326

gałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Wlewamy śmietankę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dusimy aż cukinia będzie odpowiednio miękka :)  duszona cukinia w śmietanie

Bon Appetit Małgorzaty
Razowa pizza z kurczakiem 178

łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka  mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek

NaKońcuJęzyka
Cukiniowe placuszki :) 123

kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych. Składniki: - 3 średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby

Zainspirowana w kuchni
Pulpety w sosie paprykowo-śmietanowym 225

Składniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz(...)się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać go szybciej, niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę pieprzu mielonego i ziołowego, ziół prowansalskich, troszkę soli oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przemieszaj dobrze. Duś na mniejszym ogniu ok 20 minut. Dolewaj w międzyczasie partiami resztę rosołu.  Wyciągnij pulpety na talerz

Anioszek w kuchni
Odchudzone spaghetti bolognese 150

zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek do smażenia  - przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek - łyżeczka cukru - sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę zeszklić(...)oliwie, dodać mięso mielone i smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską lub nasze zioła. Sos pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół

Cook&Love
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 216

szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały

Kuchnia domowa Ani
Ryba z pieca w sosie bordelaise, ryba z pieca w sosie brokułowym FROSTA 104

pieca z sosem Bordelaise Składniki:  Filety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda  mąka pszenna  masło 7%  cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek koncentrat soku cytrynowego drożdże pieprz kajeński pieprz czarny glukoza zioła - papryka, kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się w ustach, jest(...)sosem brokułowym Składniki: filety z mintaja 50% sos brokułowy 50% brokuły 17% śmietana ser mąka pszenna masło woda olej słonecznikowy cebula sól drożdże kwasy: mlekowy, L-winowy, cytrynowy czosnek suszony Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut Uwielbiam brokuły i od razu wiedziałam, że ta rybka mi posmakuje. Fakt bałam się połączenia ryba- brokuł, ale.. jestem bardzo zadowolona

My World by Dagmara Rek
Świąteczna pieczona szynka 211

stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół.  Składniki:   1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta gałki

Z miłości do słodkości
Puszysta zapiekanka z cukinii 148

cukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki

Gotowanie jest łatwe
Śmietanowy sos pomidorowo - bazyliowy 135

zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Wykonanie: Czosnek przecisnęłam przez praskę. Bazylię posiekałam. Masło roztopiłam w rondlu, wrzuciłam czosnek i lekko go podgrzałam. Do rondla dodałam przecier pomidorowy i bazylię. Wymieszałam. Przez chwilę gotowałam na małym ogniu.  Dodałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na końcu wsypałam zioła prowansalskie. Sos wymieszałam. I gotowe

Kuchnia u Krysi
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 186

czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej(...)zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut sprawdzić smak sosu i ewentualnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
farszynki meksykańskie 148

cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut(...)pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti z chili i kurkami 165

każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 183

łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych ziół - natka pietruszki, oregano, bazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić według uznania. Przesmażyć, dodać plasterki chorizo. Całość poddusić razem z suszonymi pomidorami. Dodać czosnek, cynamon oraz cukier. Koncentrat wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość(...)dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Magiczne Życie Marty
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 416

sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki  ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka  wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól(...)piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki  i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania