czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:45/190)

Makaron w sosie pieczarkowym 166

czerwona papryka 500 g pieczarek 1 kopiasta łyżka masła oliwa 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 ząbki czosnku 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody około 400 g makaronu(...)dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce, sok pomidorowy, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczyptę chilli, oregano i bazylii. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypać pieczarki, wymieszać. Do małego garnuszka nalać nieco wody

Passions hobbies life
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 191

500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia(...)czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami

Kuchnia Bazylii
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 198

indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka z fetą(...)oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki, pokrojona mąka, olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów garść świeżych listków bazylii sól, pieprz

UgotujmyTo.pl
Kurczak w ziołach 438

widać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać!  Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :)  Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć(...)korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek - pieprz, sól Dodatkowo:  szklanka białego win, Świeże zioła: tymianek, rozmaryn Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz z pestkami drobno pokroić, imbir pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód

Sajkofanka smaku
Ser feta zapiekany z pomidorami i czosnkiem 123

feta, nie tylko tak nazywany.      Składniki feta - 1 opakowanie 250 g pomidorki koktajlowe - 250 g oliwa z oliwek - 2 łyżki pieprz - do smaku czosnek - 2 ząbki sól ulubione zioła świeże pieczywo 2 szalotki   Przygotowanie   Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu do zapiekania(...)posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami. Całość skropiłem oliwą i oprószyłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Zapiekałem w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumieniły, a pomidorki zrobiły miękkie, ok. 20 minut. Podawałem na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Ziołowe masło / masło czosnkowe 306

upodobań i potrzeb. Ja osobiście preferuję drugi sposób, gdy masło ma służyć do kanapek, a pierwszy, gdy ma być dodatkiem do mięs. W obu wariantach oprócz czosnku możecie dodać również świeże zioła. Do masła możemy dodać absolutnie wszystkie zioła, jakie akurat mamy dostępne. Doskonale sprawdzi się szczypiorek, rozmaryn, bazylia, pietruszka a nawet mięta. Nie bójcie się próbować nowych

MarcinChef
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 173

łyżeczki soli  30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody  100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5  dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz  cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć

Takie tam pichcenie
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 203

cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne lub cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega(...)starszych, ale miło mi było podzielić się swoim doświadczeniem. Zatem dzisiaj dziele się kolejnym przepisem, co i jak sprawdźcie dalej sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - porcja makaronu soba - 2-3 ząbki czosnku - mały pęczek natki pietruszki - lampka cydru - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki greckiej oliwy z oliwek  - 12 dojrzałych truskawek -sól himalajska WYKONANIE: - makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu - szparagi obierz

SMYKWKUCHNI
Znakomity schab z jabłkami i miętą 220

spróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania.  Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI(...)schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbku czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab

Zofiana
Golonka z indyka w ziołach 192

bardzo nam smakowała :) Składniki: 2 golonki z indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Schab po prowansalsku 209

około 400 ml białego wina około 400 ml wody 2 małe przeciery pomidorowe mąka (do obtoczenia mięsa) 1 kostka bulionu grzybowego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji(...)Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek. Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 213

łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1.  Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić(...)jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2.  Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Cukinia w pomidorach na szybko 154

domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½  łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne 5 minut, wymieszać z ziołami, przyprawić cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z makaronem 378

makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy (lub więcej…) ok. 300 g pieczarek 1 cebula 2 papryki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego)   Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił(...)zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam. Na odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej. Na oliwie podsmażam

UgotujmyTo.pl
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 162

Pajda. Składniki : * 35 dag wątróbki drobiowej * 60 dag uda z indyka * 35 dag mięsa gulaszowego z indyka   * cebula * 2 ząbki czosnku * średnia marchewka  * średnia pietruszka  * kawałek selera * opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi  * 2 łyżki masła   * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe(...)roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić

Magiczne Życie Marty