czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:47/190)

Sylwestrowe menu – top lista 937

doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowany udziec z indyka 167

udźca z indyka  czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż(...)posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udziec układamy skórą

Czerwona Porzeczka
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 155

młode cukinie 300 g mrożonego szpinaku w liściach 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa

Bon Appetit Małgorzaty
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 176

T1850 + do posypywania 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni   1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto(...)odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.  Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce

Truskawkowa Fiesta
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 120

Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać

Gosia gotuje
Tarta bułka z ziołami 142

Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu  Co Do Jedzenia   składniki czerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakie czosnek, według smaku natka pietruszki lub inne zioła -  Ilość zależy od ilości pieczywa i naszych upodobań oliwa z oliwek przygotowanie Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i dobrze rozdrobnić. Dodać pietruszkę i czosnek, siekać

Stare Gary
Udziec indyka w warzywach 151

pysznie. Składniki: udziec z indyka (u mnie około 1,2 kg) kg ziemniaków 0,5 kg mrożonych warzyw ( u mnie kalafior, brokuł, marchew) 3-4 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka curry świeże zioła (u mnie majeranek, bazylia, rozmaryn) olej Sposób przygotowania: Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość- po upieczeniu będzie łatwiej kroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć(...)rozgrzanym oleju z każdej strony. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na dużą blaszkę, wlać kilka łyżek oliwy, posolić, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać, by olej pokrył wszystkie warzywa. Na środek blaszki przełożyć udziec. Piec około godziny w 180 stopniach, co jakiś czas wyjąć blaszkę i przemieszać

na moim stole...
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 200

papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy(...)smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire,   pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10   minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie

Mania Gotowania
75 przepisów fit 2868

Quattro Stagioni.    Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Gremolata Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami(...)ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami

Moja smaczna kuchnia
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 445

Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 0,6 kg ziemniaków, pomidory, oliwki, brokuł, sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczypta cukru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego(...)Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas. 5. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w kostkę. 6. Wykładamy na talerze, polewamy sosem;-) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
C- Przetwory - Pieczona Papryka w słoikach na zimę 137

przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki)  Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić(...)poparzyć sobie palców obierając ją ze skórki, która swoją drogą całkiem ładnie odchodzi:)   Paprykę porcjujemy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku, dodając niewielką ilość suszonych ziół, posiekane w plastry ząbki czosnku i gałązkę świeżej zieleninki.  Podgrzewamy oliwę do wysokiej temperatury - nie doprowadzając jednak do wrzenia - gorącą oliwą zalewamy przygotowane słoiki - UWAGA- może delikatnie pryskać - i zakręcamy stawiając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti z tuńczykiem 209

włoskie danie, którego jesteśmy fankami, w spolszczonej wersji ..... Po rcja dla 4 osób Składniki: 2 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku  cebula  oliwa świeża bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz puszka tuńczyka w sosie własnym paczka makaronu spaghetti (500g) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przecier

Anioły w kuchni
Sos pomidorowy na zimę 738

będzie doskonałym szybkim daniem  dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego po 1 łyżeczce suszonego tymianku, bazylii, oregano  4 łyżki oliwy z oliwek Pomidory umyć, usunąć twarde części (skórki(...)dużego garnka z grubym dnem, dodajemy, cukier i sól i gotujemy ok 1 godzinę pod przykryciem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi ziołami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy

Smakołyki Asi
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 172

oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)   Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.   Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.   Wymieszałam i przez około

potrawyregionalne
Sos pomidorowy na zimę 570

jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie(...)pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania