Składniki :250 g mąki2,5 dag drożdży150 ml letniej wody2 łyżeczki płaskie soli 1 łyżka ziół prowansalskich Piątnica 1 łyżka oliwy Kawałek upieczonego kurczaka 1 cebulka szczypta czosnku granulowanego , vegeta Wykonanie :Do miski wsypać mąkę z ziołami .W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może
Sama słodycz i szczypta chilizupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej była podawana jako ostatnie danie! Połączenie świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów, ogórków i papryki doprawione szczyptą czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów ( kupicie na platformie zakupowe
Szybko Tanio Smaczniełyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1/2 szklanki czerwonego wina łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów(...)cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało bo chciałam żeby mięso nabrało
Piekielna Kuchnia Patizaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, ok 6 parówek, kilka oliwek, 1 brokuł, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 dużej cebuli, sól pieprz, zioła: np. prowansalskie, bazylia. 1. Obieramy, a następnie gotujemy ziemniaki. Odstawiamy aż wystygną i kroimy w ćwiartki. 2. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie(...)patelni na maśle, bądź jak kto woli, na oliwie, szklimy posiekany drobno czosnek, albo wyciskamy go i pokrojoną w paseczki cebulkę. 4. Na patelnię do cebulki i czosnku wrzucamy ćwiartki ziemniaków, czekamy aż się zarumienią, po czym dodajemy pokrojone w talarki parówki. 5. Na koniec dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku wedle uznania:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjioregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy. Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy z olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą
Marder&Marder Manufactureskładniki: 300 g ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g marchewki 5 małych cebulek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek 100 ml wody sól, pieprz olej wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju pod przykryciem. Cebulki kroimy w pierścienie, paprykę paski, obraną marchewkę
Domowy Smak Jedzeniamięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około
wyzwania kuchennePotrzebne składniki: 200 g ulubionego makaronu sp aghetti (u mnie kukurydziany) 2 ugotowane buraki 1 zą bek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego m igdałowy parmezan (przepis znajdziesz tutaj ) świeże zioła ; tymianek , majeranek, rozmaryn ) sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octu balsamicznego
Łycha smakówjajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry, a następnie każdy kawałek(...)garze rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący olej układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy wodą (tyle, by roladki były w niej zanurzone), dodajemy zioła, przyprawę do mięsa i dusimy około 1 godziny. Po tym czasie w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki. Z garnka wyjmujemy roladki
Rozpustne gotowaniepieprz- rozmaryn, tymianek- czosnek- papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta i ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy
mojewypiekiinietylkoszpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami. Smażymy(...)patelni grillowej lub na zwykłej, ale z bardzo małą ilością tłuszczu. Robimy sos: ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę solimy szczyptą soli (ja dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę
Amatorka kuchennaduże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki(...)plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne
Ugotowaćtylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki: 1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek
Kolizje Smakówcyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :) Składniki : mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki marchew, pietruszka, duża cebula czosnek 2 ząbki sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona tłuszcz do smażenia Przygotowanie : mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu(...)mięso obsmażyć z obu stron Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa
Proste Potrawydyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: • 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego • 5 liści jarmużu • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę
To co kocham