czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:63/190)

Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 113

troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby 0,5 szklanki manny 3 jajka Nadzienie: 2 łyżki masła cebula(...)smażymy razem do miękkości.  Doprawiamy i gdy ostygną dodajemy jajka i mannę, mieszamy i gotowe.  W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podane w pierwszej części ( bez czosnku), oraz czyste mięso. Ja kroję na połówki, szybciej się ugotuje to raz, a dwa więcej się zmieści w garnku bo łatwiej ułożyć. Przykrywamy i gotujemy do miękkości

Dieta moja pasja
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 242

pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy karkówkę(...)Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić

PastelFood
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 326

pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy karkówkę(...)Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić

PastelFood
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 139

włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią(...)zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek czy dwa czosnku (dozwolone jest użycie granulatu czosnkowego,ale...polecam jednak żywy czosnek) i przeciśnij przez praskę/pokroj 6.Rozgrzej patelnię teflonową (lub ceramiczną-w tym przypadku dodaj ciut oliwy lub masła) 7.Wrzu

Fiolka w kuchni
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 177

szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy 1,5 puszki pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie 1 mały słoik czarnych oliwek 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju(...)Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i ziołami prowansalskimi i wylej je na kaszę gryczaną. Połóż oliwki. Na oliwkach ułóż warstwę kaszy jęczmiennej, wymieszanej z czosnkiem. Na kaszę jęczmienną wylej jogurt wymieszany z jajami, doprawiony sola i pieprzem. Na sam koniec posyp zapiekankę suszonym rozmarynem. Zapiekaj przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 158

małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka  zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.Każdą(...)cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem

Bajeczna Kuchnia
Lasagna z kalafiorem 150

czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól  - do smaku, mielona   ostra papryka  - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony  pieprz  (najlepiej biały) - do smaku, gałka muszkatołowa  (najlepiej starta na świeżo) - do smaku, 1 łyżka ziół prowansalskich(...)posypania, 2-3 łyżki oleju . Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować  sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 141

KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego  Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram, siekam

W kuchni Karmel-itki
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 174

marchew szklanka mrożonego zielonego groszku ok. 150 g dyni, np. Hokaido 1/2 selera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz 2 trójkąciki sera topionego 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu(...)Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić

Czerwień i błękit
Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym 141

małego słoika, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, sos czosnkowy: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 3 ząbki, sok z cytryny 1 łyżka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć

kulinarne odsłony pati
Makaron z warzywami i kurczakiem 169

kurczaka ok 10 różyczek brokuła 1 papryka 1 pomidor 6 kostek mrożonego szpinaku 100 g sera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie , następnie podsmażamy.  Pomidora, paprykę i ser kroimy w kostkę.  Czosnek podsmażamy na oliwie

Cukier&Puder
Ciecierzyca z ziołami 86

cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco. Składniki na 1 osobę: puszka ciecierzycy , 2 duże ząbki czosnku , 100-150 ml gęstego soku pomidorowego , 1/2 łyżeczki tymianku , 1 łyżeczka  ziół prowansalskich , pieprz , sól , 1/2 łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , 1 łyżka oliwy . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na aromatycznym cieście :) 139

łyżki oleju "Kujawski z czosnkiem" SKŁADNIKI --> FARSZ: - 3 duże cebule - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 papryka - 400 g pieczarek - 1 łyżka oleju "Kujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa(...)polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z polanym keczupem, bądź bez :D Pizza wyśmienicie pachnie, ciasto jest delikatnie chrupiące, o aromatycznym smaku czosnku, który idealnie wkomponowuje się w pozostałe składniki. Całość tworzy wyśmienitą propozycję na udany posiłek

Zdrowie na języku :P
Roladki naleśnikowe 196

Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese  200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również(...)podanego przepisu Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne,  dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Szpinak musimy rozmrozić. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przetarty czosnek oraz ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania