czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:70/190)

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 185

suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :)     SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE: Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około(...)wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi

Pyry na Gaz
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 130

uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni) 1 łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy(...)Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem

Bon Appetit Małgorzaty
KREM Z DYNI 141

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól -  pieprz -  cukier -  przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek(...)osuszamy). Następnie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dynię umieszczamy w dużym garnku. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość

Mentor Smaku
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 163

cebulowy sos: 3 duże cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do  smażenia Burgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti śródziemnomorskie 159

chilli 1 mała cebula łyżka masła SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4  świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli mieszanka ziół włoskich sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE SOSU Bakłażan należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić go w kostkę. Papryczkę

ClauditteMissCooking
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 343

czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy.  Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy przecier(...)zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy

Mania Gotowania
Szpinakowa na żurku z wasabi i naleśnikiem 182

tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Moje spaghetti z sosem pomidorowym 192

Składniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania  Przygotowanie: Makaron ugotować według(...)wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć na oleju, startą marchew obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody Do rondelka w którym gotujemy marchew dokładamy paprykę, usmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju

Proste Potrawy
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3974

porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula  2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte  (już miękki, ale z wyczuwalną twardością(...)zostawiamy na boku. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparuje praktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka włoska 341

Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) kilka liści świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie 4 duże pomidory 70 g żółtego sera (można dodać więcej) 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)były to 3 minuty od momentu wrzucenia do garnka, wszystko zależy od wybranego przez Was makaronu). Gotowy makaron odcedzić. Do misy blendera wrzucić obrany czosnek, umyte liście bazylii i oregano, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, nieco chilli, wlać sok pomidorowy oraz dodać mąkę ziemniaczaną (dla pewności, że nie zrobią się grudki, można najpierw mąkę wymieszać ze sokiem

Passions hobbies life
babeczki z dyni -- muffin di zucca 140

mąka - 2-3 łyżki. jogurt - 100 g ser żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy

w mojej kuchni
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 157

kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt polędwiczka wieprzowa Marynata 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone(...)ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć

Ala piecze i gotuje
Pietruszkowy omlet z pomidorami 199

pietruszki mieszanka ziół do w młynku do sałatek i warzyw (czosnek, cebula, pomidory, chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, estragon i sól jodowana) 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 2 jajka wbijamy do miseczki i za pomocą trzepaczki lub widelca zostały rozbełtane z 1 łyżką wody, dodajemy 1 łyżkę siekanej pietruszki, mieszamy. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, posypujemy ziołami, obkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit 158

ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar . ( tutaj przepis ), ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą Składniki ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu) oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami) ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp. Przygotowanie Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słonina w ziołach 440

Składniki: 1 kg grubej słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 1/2  łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Wykonanie: Słoninę wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dokładnie solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kroimy w kawałki 5 -6 cm.Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania