przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak
pieprzny smaczekmakaronu tagliatelle 1 bakłażan 1 serek mascarpone 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 4 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła prowansalskie ) Sposób przyrządzenia: Cebulę, bakłażana i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni . Po tym czasie przełozyć
pieprzny smaczekkażdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać
pieprzny smaczekchilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie
Taste Of My Dayosób Składniki; 9 płatów lasagne, 20dag pieczarek, 20dag brokułów, 1 marchewka, cebula, duża puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 10dag startego parmezanu, 2 szkl. beszamelu , oliwa, zioła i przyprawy. Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić
Anioły w kuchnidrobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki: 500 g kurzych piersi 500 g szynki wieprzowej 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty ząbek czosnku 3 pełne łyżeczki żelatyny 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich (tym razem nie dałam) 2 razy po 30 cm osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania Wykonanie: Piersi(...)wiążemy z jednego końca. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Mięso drobiowe łączymy z mięsem wieprzowym, dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki, starając się upychać mięso tak ciasno, aby w osłonce nie było powietrza. Osłonki mocno zawiązujemy i wkładamy do garnka z zimną
Kulinarne przygody Gatityjest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie dostępne. Przygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie. Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne! Polecam :) Składniki: 100 g zielonej soczewicy 1/3 dużej czerwonej cebuli kilka małych liści jarmużu (ok. 1 szklanka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka owsianej mąki bezglutenowej 1 łyżka siemienia lnianego przyprawy: curry, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka) Przygotowanie: Soczewicę należy opłukać, a następnie zalać 250 ml wrzątku i gotować 20-25 minut. Cebulę(...)czosnek oraz jarmuż drobno posiekać i dusić z odrobiną wody ok. 20 minut. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zblendować na gładką masę. Uformować 6 średnich kotlecików i piec w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 30 minut
Zdrowie na języku :Proślinne jest zdrowsze ale nic nie jest lepsze w smaku od swojskiego smalczyku. Składniki - 40 dag słoniny - 40 dag resztek wędlin - duża cebula - 2 ząbki czosnku - jabłko - pieprz ziołowy - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju(...)góry dziękuję. Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać
Świat SmakuSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta i kremówkę. Podgrzewamy
Aga w kuchnitradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość(...)cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc. Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się
Słodka Stronamłode ziemniaczki z piekarnika. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 4 – 6 sztuk młodych ziemniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie łódeczki. Marynatę przygotować, mieszając oliwę
KuchniaWeDwoje.plsmaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli himalajskiej Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłyżeczka suszonego 1 łyżeczka ulubionych ziół (majeranek, cząber lub mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, sól, tymianek, rozmaryn, dokładnie wyrabiamy i dzielimy(...)olej i układamy roladki. Smażymy na jasno brązowy kolor z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki
Rozpustne gotowaniezupka brokułowa. Zaczynamy :-) Składniki: 50 g makaronu nitki 50 g gotowanej szynki wieprzowej 250 g brokułów 1 duży ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanu sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę pokrojone w paski(...)zmiażdżony czosnek. Cały czas mieszając pilnując żeby nie przywarło do dna :-) bo będzie dym:-) Następnie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu 6 min, z uchyloną pokrywką. Na koniec wsypujemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy aż zmiękczą. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podajemy posypane parmezanem. Smacznego
pieprzny smaczek