soli Przygotowanie: Filety rybne opłukać, osuszyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Farsz: W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym
KuchniaWeDwoje.plMakaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy
R'n'G Kitchenprzygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki chilli, jeżeli macie ochotę jogurt możecie zastąpić serkiem Kurczaka pokroić na drobne kawałki i razem z bazylią, jogurtem i przyprawami wrzucić do pojemnika i całość
Szybko Tanio Smaczniemarchewką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 600 g schabu 3 marchewki 2 papryki konserwowe sol, pieprz, szczypta chili 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej paryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2,5 litra bulionu warzywnego lub wody 0,5 l sosu s ł odko-kwaśnego Wykonanie : Mięso myjemy,osuszamy
Sama słodycz i szczypta chilipieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy
Kuchnia w czekoladziekroimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki, a cebulę po obraniu na ćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki i całość smarujemy porządnie oliwą z przyprawami. Opiekamy
Marder&Marder Manufacturechudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie mielona czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy
Kuchnia domowa Aniprzepisie , jest naprawdę smaczny, chrupiący, o lekko orzechowym posmaku. Właściwie nie potrzebuje dużego doprawiania. Składniki 3-4 bulwy topinambura 1/2 pęczka kolendry, posiekanej (lub innych ziół, które akurat mamy pod ręką ) 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążki łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek płatki chili sól, pieprz przygotowanie: Bulwy topinambura
Stare Garywracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić
UgotujmyTo.plnajlepsze zrobiło się praktycznie samo :) Pieczone warzywa: 2 duże marchewki kilka ziemniaków 1 duży burak 1 średnia cukinia 1/4 szkl. oleju pieprz, sól, ulubione zioła i przyprawy (u mnie głównie oregano i czosnek) Warzywa obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm (można grubiej, wtedy nie będą tak przypieczone). Olej mieszamy z przyprawami i zalewamy nim warzywa
Z butelką mleczka w tleprzecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak
pieprzny smaczekmakaronu tagliatelle 1 bakłażan 1 serek mascarpone 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 4 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła prowansalskie ) Sposób przyrządzenia: Cebulę, bakłażana i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni . Po tym czasie przełozyć
pieprzny smaczekkażdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać
pieprzny smaczekchilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie
Taste Of My Dayosób Składniki; 9 płatów lasagne, 20dag pieczarek, 20dag brokułów, 1 marchewka, cebula, duża puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 10dag startego parmezanu, 2 szkl. beszamelu , oliwa, zioła i przyprawy. Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić
Anioły w kuchnidrobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki: 500 g kurzych piersi 500 g szynki wieprzowej 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty ząbek czosnku 3 pełne łyżeczki żelatyny 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich (tym razem nie dałam) 2 razy po 30 cm osłonki barierowej termokurczliwej (fi 73 mm) sznurek bawełniany do wiązania Wykonanie: Piersi(...)wiążemy z jednego końca. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Mięso drobiowe łączymy z mięsem wieprzowym, dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki, starając się upychać mięso tak ciasno, aby w osłonce nie było powietrza. Osłonki mocno zawiązujemy i wkładamy do garnka z zimną
Kulinarne przygody Gatityjest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie dostępne. Przygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie. Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne! Polecam :) Składniki: 100 g zielonej soczewicy 1/3 dużej czerwonej cebuli kilka małych liści jarmużu (ok. 1 szklanka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka owsianej mąki bezglutenowej 1 łyżka siemienia lnianego przyprawy: curry, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka) Przygotowanie: Soczewicę należy opłukać, a następnie zalać 250 ml wrzątku i gotować 20-25 minut. Cebulę(...)czosnek oraz jarmuż drobno posiekać i dusić z odrobiną wody ok. 20 minut. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zblendować na gładką masę. Uformować 6 średnich kotlecików i piec w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 30 minut
Zdrowie na języku :Proślinne jest zdrowsze ale nic nie jest lepsze w smaku od swojskiego smalczyku. Składniki - 40 dag słoniny - 40 dag resztek wędlin - duża cebula - 2 ząbki czosnku - jabłko - pieprz ziołowy - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju(...)góry dziękuję. Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać
Świat SmakuSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta i kremówkę. Podgrzewamy
Aga w kuchnitradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość(...)cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc. Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się
Słodka Stronamłode ziemniaczki z piekarnika. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 4 – 6 sztuk młodych ziemniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie łódeczki. Marynatę przygotować, mieszając oliwę
KuchniaWeDwoje.plsmaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli himalajskiej Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni