worcestershire 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru 1 szczypta pieprzu czarnego 1 szczypta kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnuszki Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem
Wino Francja Kuchniasosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską
Kuchnia w czekoladziecytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny
Kulinarny karnet Christopheraktóremu farsz nie był suchy. Polecam! , składniki 6 papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu(...)zwiędnie. Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć
Stare Garyogórki kiszone 6 szt, woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki, ry ż brązowy 3/4 szklanki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kotka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie pół łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, śmietana 12% 100 g, m ą ka pszenna(...)łyżka , Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimn ą wod ą , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ry ż oraz warzywn ą kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych
kulinarne odsłony patidodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca! Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów! I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI: KREM: -serek topiony złoty ementaler – 300 g -czosnek – 2 ząbki -cebula – 2 szt -bulion warzywny(...)szczypiorek,natka pietruszki – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę miksujemy z mlekiem,jajkiem,solą i posiekanymi ziołami. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy ( dodatek oleju sprawi,że nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni). Smażymy średniej wielkości naleśniki. KREM : Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy
Ostra na Słodkokochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor(...)pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor. Bułki przekrawamy
kulinarne odsłony paticebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić
Sajkofanka smakusolidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego) Na początek przygotowuję cukinię i kurczaka. Cukinię(...)jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać w daniu wyłącznie jego
PichceniomaniaChrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka
Wanilia i KardamonMiło jest spróbować." Francesco Petrarca ♥ SKŁADNIKI (2 porcje): 4 gniazdka makaronu tagliatelle 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :) Smacznego
wege i kropkaczosnku 1łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 mała papryczka chilli 1 limonka (skórka obtarta) świeżo mielony pieprz sól himalajska Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chilli umyć dokładnie i drobno pokroić. Limonkę wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól, oliwę, skórkę oraz koperek i zioła
Ola la LCHFgałązki koperku, posiekane sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując
Czerwień i błękitużyłam łagodnego z Krakusa) sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną
Czerwień i błękitFARSZ: Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i 220ml wody i gotujemy ok.10 minut. Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli. Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop. Sery siekamy,mieszamy(...)czosnkiem i wyciągamy na podpieczony spód tartaletek/ Pieczemy ok. 20 minut /160C. Podajemy posypane świeżym tymiankiem
Ostra na Słodko