czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:85/190)

40 przepisów z nowalijkami 181

kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami(...)botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 142

mięsa mielonego z indyka 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 młode cukinie puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka ziół do pizzy 1 łyżka oregano sól, cukier i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% szczypta gałki(...)wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można

Czerwień i błękit
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 302

worcestershire  1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru 1 szczypta pieprzu czarnego 1 szczypta kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnuszki Wykonanie:  W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem

Wino Francja Kuchnia
Pikantne spaghetti dla zapracowanych 278

sosu pomidorowego z boczkiem wędzonym 2 łyżeczki pasty z papryczki chili z oliwą z oliwek 100g przecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską

Kuchnia w czekoladzie
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 175

cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Papryki faszerowane ryżem 192

któremu farsz nie był suchy. Polecam! , składniki 6  papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu(...)zwiędnie.  Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać  pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć

Stare Gary
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem 124

ogórki  kiszone 6 szt, woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki, ry ż  brązowy  3/4 szklanki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kotka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie pół łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, śmietana  12% 100 g, m ą ka pszenna(...)łyżka , Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimn ą  wod ą , dodajemy liście  laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ry ż  oraz warzywn ą  kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych

kulinarne odsłony pati
Krem serowy z suszonymi pomidorami 159

dodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca! Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów! I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI: KREM: -serek topiony złoty ementaler – 300 g -czosnek – 2 ząbki -cebula – 2 szt -bulion warzywny(...)szczypiorek,natka pietruszki – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę miksujemy z mlekiem,jajkiem,solą i posiekanymi ziołami. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy ( dodatek oleju sprawi,że nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni). Smażymy średniej wielkości naleśniki. KREM : Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy

Ostra na Słodko
Wegański burger 173

kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor(...)pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor.  Bułki przekrawamy

kulinarne odsłony pati
Grzybki i wołowina 187

cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić

Sajkofanka smaku
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 143

solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii i cząbru, odrobinę rozmarynu i kminu rzymskiego) Na początek przygotowuję cukinię i kurczaka. Cukinię(...)jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać w daniu wyłącznie jego

Pichceniomania
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak 112

Chrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego  kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka

Wanilia i Kardamon
TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM 160

Miło jest spróbować." Francesco Petrarca   ♥ SKŁADNIKI (2 porcje): 4 gniazdka makaronu tagliatelle 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :) Smacznego

wege i kropka
ŚLEDŹ PIECZONY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 167

czosnku 1łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 mała papryczka chilli 1 limonka (skórka obtarta) świeżo mielony pieprz sól himalajska Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chilli umyć dokładnie i drobno pokroić. Limonkę wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól, oliwę, skórkę oraz koperek i zioła

Ola la LCHF
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków 459

gałązki koperku, posiekane sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując

Czerwień i błękit
Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym 142

użyłam łagodnego z Krakusa) sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną

Czerwień i błękit
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 161

FARSZ: Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i 220ml wody i gotujemy ok.10 minut. Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli. Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop. Sery siekamy,mieszamy(...)czosnkiem i wyciągamy na podpieczony spód tartaletek/ Pieczemy ok. 20 minut /160C. Podajemy posypane świeżym tymiankiem

Ostra na Słodko
Królik w śmietanie 171

marynata: 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki rozmarynu Sposób przygotowania: Królika dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki

Pobite gary Barbary
Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli - oczyszczające organizm z toksyn 94

ogórki na małe kawałki i przełóż do dużej miski. Do ogórków dodaj pozostałe składniki: drobno pokrojonego selera naciowego i paprykę, winogrona pozbawione pestek, posiekany czosnek, posiekaną zieloną chilli (z pestkami lub bez), chleb i zioła. Dolej oliwę i biały ocet winny, szczodrze dopraw sola i pieprzem.  Zmiksuj gazpacho na krem przy pomocy ręcznego blendera. W razie potrzeby dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Passata pomidorowa 157

Idealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa

czarrna od kuchni
Aromatyczny boczek pieczony. 99

nasiona kardamonu 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku w granulkach(lub dwa rozgniecione ząbki) WYKONANIE: przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać. mięso nakłuwamy, macerujemy w marynacie, zostawiamy na noc przykryte folią aluminiową, następnego dnia wkładamy do rękawa pieczemy

Kuchnia Beaty
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2456

obiad. Polecam! Składniki: 25 dag ugotowanego makaronu 1 podwójny filet z kurczaka 1/2 pora 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 1 pomidor 15 dag sera żółtego 15 dag dowolnej wędliny 1 krążek sera camembert sól morska do smaku ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy(...)sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku

Wanilia i Kardamon
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 126

razu całą bagietkę ;-) Składniki: Garść świeżego koperku.        - Można zamiast niego dodać np.świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła 2-3 fileciki anchois ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia łyżeczka soku z cytryny świeżo  mielony czarny pieprz sól do smaku (anchois są słone) Miękkie masło przełożyłam

potrawyregionalne
Wegańskie leczo, Praga (3) 152

pomidorów lubczyk 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe papryka wędzona, pieprz cayenne sól, czarny pieprz Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojone: papryki, cukinie i pomidory, dorzuć zioła i przyprawy i duś do miękkości. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji:      Fotorelacja

Qlinarnie i Qlinarnie
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 142

fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę

Smakowity Blog Kulinarny
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 156

wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego. Duuużo grzybów, kurczak, mascarpone, świeże zioła (tymianek i rozmaryn), ulubiony makaron, do tego cebula z czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej nuty. Wyszło lekko i przepysznie

Smaczne Zdrowe
Ragout – gulasz kuchni francuskiej 107

goździk; - szczypta gałki muszkatołowej, przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni

dom-agi.pl
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 177

mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu

Bon Appetit Małgorzaty
Nototenia - czyli domowy obiadek 236

zaserwowana została mizeria.  I na koniec ziemniaczki, ale nie byle jakie ;) Teściówka nauczyła mnie, żeby do wody w której gotują się ziemniaki wrzucać zioła, no to dodajemy garść świeżego lubczyku, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, nawet moja mama, która nie lubi zmian nie gotuje już ziemniaków inaczej niż tylko w ten sposób :) nie wiem co zrobimy jak się skończy

Z butelką mleczka w tle
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 115

szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:   Zioła typu:   majeranek rozmaryn,  2 łyżki sosu sojowego ,  2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka słodkiej papryki  WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Z podanych składników zrobić marynatę. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Sezon na przetwory 263

chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone

Kulinarne przygody Gatity
Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 166

przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać

Czerwień i błękit
Letnia zupa z odrobiną pikanterii 148

naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Pesto bazyliowe 159

Odrobina włoskich smaków w naszym domu? Nic trudnego, zwłaszcza jeśli mamy wyhodowane domowe zioła. Nawet jeśli nie mamy to wędrujemy do sklepu spożywczego i kupujemy krzaczek albo dwa bazylii. Dorzucamy nieco czosnku, oliwy, przypraw, gotujemy makaron i wyśmienite danie obiadowe gotowe. Mało że pyszne i proste, to bardzo szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania

Kolizje Smaków