pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść laurowy • 4 kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka • Zetrzeć marchewkę na dużych(...)oliwy smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę • Dusić wszystko pod przykryciem do odparowania wody 3. • Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojone pomidory bez skórki i warzywa podsmażone z patelni • Doprawić wszystko przyprawami dodać posiekane zioła. • Wszystko razem podsmażyć
W królestwie smaków Beatyjaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g ) - cukier - sól - papryka słodka - papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: - schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika(...)strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h - po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć
Basia w kuchniśrednich pieczarek (można pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki(...)dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól
Poezja smakuZarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy(...)kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchnisoli 250 g mrożonego szpinaku 1 mała cebulka 5 łyżek białego sera łyżka oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie szpinaku na farsz : Szpinak rozmrozić. Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, dodać i zeszklić pokrojoną drobno cebulkę przyprawioną czosnkiem granulowanym. Wrzucić na patelnie szpinak. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Do gorącego szpinaku dodać około
Tagebuch po polskuzioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem. W szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki. Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem(...)zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English version Speedy seafood supper (2 servings) Ingredients: pinch of saffron threads 250 ml freshly boiled water 1 tbsp of oil 4 cloves of garlic, finely
karmelowyselera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde(...)łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszanką posyp rozbite mięso i natrzyj z każdej strony. Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony 1 łyżeczką musztardy. Na środek posmarowanego mięsa nałóż 1/6 farszu. Zwiń delikatnie i owiń białą nitką, pamiętając szczególnie o brzegach, by nic nie wypadło. Roladki możesz przygotować dzień wcześniej, lepiej przejdą przyprawami przed smażeniem. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój
Anioszek w kuchnikurczaka (450 g) 3 łyżki oliwy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) groszku konserwowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 330 g śmietany kwaśnej 18% 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki
Passions hobbies lifeświeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy(...)mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając). Pieczarki i marchew obieramy
Mania Gotowaniapyszny i zdrowy przepis na kaszę bulgur Będziesz potrzebować Przepis na 2 porcję kasza bulgur 100g cebula 1 szt czosnek 3 ząbki maslo jedna łyżka pomidor 1 szt papryka 1 szt marchewka 1 szt natka pietruszki // świeże zioła sól pieprz Etap 1- Gotujemy kaszę Ja proponuję gotować 10 minut w osolonej wodzie. Etap 2 - Warzywa W czasie(...)gotowania kaszy zajmij się warzywami. Pomidora obierz ze skórki następnie marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, pozostałe warzywa pokrój drobno w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Etap 3 - Smażenie Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj cebulę a gdy się zeszkli dodaj czosnek. Następnie dodaj startą marchewkę, paprykę i po ok 5 minutach pomidory. I tak smaż jeszcze przez
Wylizany Rondelsuszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (lub zwykły czarny) ½ łyżeczki musztardy 2 małe ząbki czosnku Do sosu: 1 łyżka śmietany 12% Przygotowanie: Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki. Śliwki wymieszać
KuchniaWeDwoje.plPyszna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka:) SKŁADNIKI Mix różnych sałat i ziół świeży ogórek pomidory cebula kalarepka malutkie różyczki kalafiora SOS Oliwa cytryna czosnek pieprz sól Do dekoracji nasturcje (są pyszne) Wszystkie składniki pokroić, sałatę poszarpać, polać sosem…do filizanki wlać 2-3 łyżki oliwy, wcisnąć sok z 1/2 cytryna, rozgnieść 2 ząbki czosnku,doprawić sos solą
harrisaSłyszeliście już, że dziś Dzień pikantnych potraw? Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w
Kuchnia w Słońcu Skąpanaugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto
Szybko Tanio SmacznieWrzucamy na 5 min do wrzątku. odcedzamy, i smarujemy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Camembert zawijamy w folię aluminiową wkładając tam plasterki czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Gotowanie jest łatweryżu arborio mała miseczka ugotowanego i obranego z łupin bobu duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina łyżeczka oregano lub ziół do pizzy sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny sól i pieprz do smaku Łosoś: ok. 400 g filetów z łososia sól, pieprz(...)całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Bób dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. W czasie gotowania ryżu łososia skropić sokiem
Czerwień i błękitprzyprawy do drobiu tłuszcz do smażenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwarzywami na waflu Składniki: - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - olej rzepakowy dodatki: - wafle Sunny Corn Przygotowanie: Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz odrobinę oleju
Kuchnia co dniasałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy
Zawsze głodna!samą patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek. Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła. Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek
Stare Garypółplasterki. Na łyżce oliwy z suszonych pomidorów podsmażyć cukinię, po 3 minutach dodać do niej pokrojone suszone pomidory i drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszać, doprawić do smaku i wymieszać z kuskusem. Podawać ze świeżymi ziołami, np. bazylią. Do kuskusu można dodać jeszcze podsmażonego kurczaka
Pasja Smakuwodzie i z łyżką octu - dwie mazarelle 125g - dwie łyżki chrzanu - łyżka śmietany - przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, czosnek) MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy. Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy. Polewamy lekko oliwą z oliwek. Zostawiamy na ok. godzinę w pokojowej temperaturze. Można i dłużej, ale wtedy w lodówce(...)plastry 5 mm. Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Buraki i mozzarellę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nie solimy, gdyż ser jest już posolony. Rozkładamy łyżeczkę posiekanego czosnku z oliwą . http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/oliwa-czosnkowa.html Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i dodajemy do upieczonych, gorących buraków. SMACZNEGO
Pasje Jolkiostro " Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli " Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę z czosnkiem, dołożyć pomidory, keczup i koncentrat Doprawić do smaku cukrem, solą i ziołami Boczek pokroić i przesmażyć, dodać do fasoli
Proste Potrawy