czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:88/190)

22 dania z cukinią! 431

natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską(...)oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy

Moja smaczna kuchnia
Spring rollsy 148

ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego oliwa z oliwek sól, pieprz   2 łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku   3 cm świeżej chili Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami(...)koniec makaron ryżowy. Składniki zawijamy papierem ryżowym najpierw boki a następnie po długości. Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.  Każdy sajgonek moczymy w sosie i wsuwamy

Łycha smaków
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 192

Składniki: Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów z puszki 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych(...)pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść świeżej rukoli   Przygotowanie: Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier

Mania Gotowania
Wciąż mam wyrzuty sumienia. 182

żałujemy). Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu smażymy 15 min (bez mieszania!). Dopiero po 15 min delikatnie przewracamy frytki, dorzucamy nieobrane ząbki czosnku. Smażymy jeszcze ok 5-10 min. Na koniec dodajemy świeże zioła.  Odcedzamy frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon

Brzuszki Łakomczuszki
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 307

Przygotowanie:   Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku

Mania Gotowania
Schab faszerowany 143

schabu 200 g łopatki 200 g pieczarek 1 paprykę czerwoną 1 jajko 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy schab, chowamy(...)przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy

kgwjanczewo
Klops z papryką 171

Składniki: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła(...)inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach

Aga w kuchni
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 220

cebule  - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam(...)przyprawianie naszego spaghetti. Przede wszystkim trzeba je porządnie posolić... Następnie dodajemy ulubione przyprawy (bazylię, oregano, zieloną pietruszkę, zioła prowansalskie, pieprz).  5. Spaghetti jest gotowe, gdy większość wody z pomidorów wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotowe. 6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron spaghetti i posypujemy startym żółtym

Kraina Tysiąca Smaków
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 161

gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i 3/4 usmażonej dyni z cebulką i czosnkiem. Wszystko dokładnie blenderujemy na gładką masę. Dodajemy resztę usmażonej dyni, otręby pszenne, jajo

Mango Papaja
DOMOWA PIZZA Z DOMOWYM SOSEM POMIDROWYM 165

łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki papryki chilli Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty Ser pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE:  Składniki

Gotowanie Patki
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 411

mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu

talerz przyjemności
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 158

pół łyżeczki soli. Składniki na farsz: 30 dag koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody(...)Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczeń rzymska z jajkami 195

mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo   Wierzch można posmarować śmietaną (jak w oryginalnym przepisie) lub białkiem i posypać

W kuchni bez szafek
1465.Gulasz radomski 254

kostkę  10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki  4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)  sól pieprz lub mielona ostra papryka albo  pieprz(...)oleju  2-3 łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka wiejska 34610

brokuł 10 średnich ziemniaków 400 g podwędzanej kiełbasy 1 por Beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ponadto 250 g sera żółtego przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Umyte ziemniaki umieścić(...)talarki. Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać podgrzewając do momentu, aż beszamel będzie bardzo gorący. Na tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania