Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula 2-3 ogórki kiszone tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie
Kuchnia domowa Anisobie "po-grzeszyć " kulinarnie:) Skrzydełka w ryżu Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice 14 skrzydełek z kurczaka przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie papryka oregano świeże czosnek domowa wegeta olej z czosnkiem i bazylią olej do smażenia 2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam
Takie tam pichceniemililitrów białego octu winnego - 3 ząbki czosnku - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Czosnek wyciskamy przez praskę, a zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuFlatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniatakże jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta do obtoczenia kuleczek czubata łyżka masła olej do smażenia Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, odstawiamy, żeby ostygł. Cebulę
Czerwona PorzeczkaCiasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść
Kuchnia domowa Anikanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 duża pierś z indyka Suszone pomidory w oleju 1 serek almette z ziołami lub szczypiorkiem Vegeta, pieprz, czosnek granulowany 3 Cebule Wykonanie ; Pierś umyć i osuszyć ręczniczkiem . Przeciąć wzdłuż bok piersi ale nie do końca. Utworzy nam się duży płat mięsa , jeśli w niektórych miejscach
Sama słodycz i szczypta chiliśrednim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki kwaśnej śmietany , 1 łyżka ziół prowansalskich , 1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz , sól . Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut. Przygotować żółty ser : zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie
Codzienna kuchnia niecodziennaSalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży
Smakowity Blog Kulinarnyrondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Przed podaniem
SzczyptaSmaQodcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut. Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut. Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek,doprawiamy sola,pieprzem i ziołami prowansalskimi
Z Majeczką w kuchnimożna kupić w Lidlu) kilka winogron ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku WYKONANIE Sałatę płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, winogron przekrojony na pół, pokruszony ser. Z podanych składników
W kuchennym oknie Ewycebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min
Kitchens Alphabetpieprz olej 5-6 pszennych tortilli Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienke paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na złocisty kolor. Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami, solimy. Pomidora kroimy w cieniutkie pół-plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski. Na desce kładziemy tortillię, układamy na niej sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, cebulę
Kulinarne przygody Gatitylitra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią
Czerwona Porzeczka