czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:48/190)

Karkówka dojrzewająca 215

komuś się znudzi to można ją sparzyć! Składniki: 1,5 kg karkówka wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek, czosnek, pończocha Karkówkę przycinamy usuwając odstające kawałki, ma być równa , nie może być postrzępiona. Następnie mięso posypujemy 1/2 szklanki cukru, układamy w wysokiej blaszce, w ciągu 2 dni odwracamy karkówkę(...)zlaniu oraz po każdym zlaniu delikatnie solimy powierzchnię mięsa. Po około 4 dniach nie powinien już wyciekać płyn, gdy karkówka jest już sucha nacieramy jej powierzchnię ziołami, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub czosnkiem granulowanym). Możemy wykorzystać przyprawy jakie lubimy w ilości według naszych upodobań, ale bez przesady. Zostawiamy karkówkę z przyprawami na 1 dzień w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czarny ryżowy makaron z szafranowymi krewetkami na ostro 143

razem – celowałam przez żołądek do serca ( czy skutecznie to się okaże ;) ). Ryżowy makaron jest niezwykle delikatny a zarazem sycący. Krewetki przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi z ukochanego przeze mnie czosnku , chili i szafranu nie tylko smakowały obłędnie , ale i tak samo pachniały. W połączeniu z czarnym makaronem stworzyły danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI : ** czarny makaron ryżowy(...)krewetki koktajlowe – 150 g ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki ** sól – do smaku ** pieprz biały – do smaku ** chili świeże – 1 szt ** szafran – 1 szczypta ** czosnek – 4 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystko przygotowujemy przed samym podaniem – żadnego ze składników nie należy odgrzewać. Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut – absolutnie nie należy makaronu rozgotować , gdyż nie tylko straci

Ostra na Słodko
Ratatuja , albo jak kto woli ratatouille :) 831

daniu.   RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille)    Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 2-3 pomidory 2-3 ziemniaki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. oliwy 1 łyżka masła zioła prowansalskie do posypania (Ilość składników zależy od wielkości naczynia w jakim je robimy,można dodać też paprykę)  Przygotowanie: Wszystkie warzywa musimy pokroić w plasterki o grubości(...)ziemniaki wcześniej trzeba obrać) Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, a następnie układamy w nim na przemian plasterki warzyw. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne

Bon appetit mon amie
Dorada pieczona w soli 185

solną wyszła niezwykle delikatna i soczysta i  bardzo pachnąca ziołami którymi ją nadziałam. Polecam, świetna metoda. Składniki ( dla 2 osób) 2  nieduże  dorady -  ok 1 kg wypatroszone kilka gałązek świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, zielone gałązki fenkułu, tymianek)  kilka ząbków czosnku 1 cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki(...)hodowli ekologicznej garść nasion kopru oliwa Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem  oraz ząbkiem czosnku i  plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała  się  do  środka  sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem

Stare Gary
Makaron w sosie pieczarkowym 135

czerwona papryka 500 g pieczarek 1 kopiasta łyżka masła oliwa 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 ząbki czosnku 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody około 400 g makaronu(...)dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce, sok pomidorowy, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczyptę chilli, oregano i bazylii. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypać pieczarki, wymieszać. Do małego garnuszka nalać nieco wody

Passions hobbies life
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 164

500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia(...)czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami

Kuchnia Bazylii
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym 433

pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia - odrobina mąki  - przyprawy: sól, pieprz - opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane zioła Przygotowanie:  1. Piersi kroimy w plastry (na pół lub jeśli są grubsze na trzy części), doprawiamy solą i pieprzem(...)dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.  4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :) Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką! Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 171

indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka z fetą(...)oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki, pokrojona mąka, olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów garść świeżych listków bazylii sól, pieprz

UgotujmyTo.pl
Kurczak w ziołach 391

widać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać!  Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :)  Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć(...)korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek - pieprz, sól Dodatkowo:  szklanka białego win, Świeże zioła: tymianek, rozmaryn Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz z pestkami drobno pokroić, imbir pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód

Sajkofanka smaku
Ser feta zapiekany z pomidorami i czosnkiem 95

feta, nie tylko tak nazywany.      Składniki feta - 1 opakowanie 250 g pomidorki koktajlowe - 250 g oliwa z oliwek - 2 łyżki pieprz - do smaku czosnek - 2 ząbki sól ulubione zioła świeże pieczywo 2 szalotki   Przygotowanie   Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu do zapiekania(...)posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami. Całość skropiłem oliwą i oprószyłem świeżo mielonym pieprzem i solą. Zapiekałem w temp. 220 0C, aż kawałki sera się zarumieniły, a pomidorki zrobiły miękkie, ok. 20 minut. Podawałem na ciepło, ze świeżym pieczywem, dodatkową porcją oliwy, oprószone świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Ziołowe masło / masło czosnkowe 221

upodobań i potrzeb. Ja osobiście preferuję drugi sposób, gdy masło ma służyć do kanapek, a pierwszy, gdy ma być dodatkiem do mięs. W obu wariantach oprócz czosnku możecie dodać również świeże zioła. Do masła możemy dodać absolutnie wszystkie zioła, jakie akurat mamy dostępne. Doskonale sprawdzi się szczypiorek, rozmaryn, bazylia, pietruszka a nawet mięta. Nie bójcie się próbować nowych

MarcinChef
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 140

łyżeczki soli  30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody  100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5  dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz  cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć

Takie tam pichcenie
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 172

cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne lub cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega(...)starszych, ale miło mi było podzielić się swoim doświadczeniem. Zatem dzisiaj dziele się kolejnym przepisem, co i jak sprawdźcie dalej sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - porcja makaronu soba - 2-3 ząbki czosnku - mały pęczek natki pietruszki - lampka cydru - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki greckiej oliwy z oliwek  - 12 dojrzałych truskawek -sól himalajska WYKONANIE: - makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu - szparagi obierz

SMYKWKUCHNI
Znakomity schab z jabłkami i miętą 198

spróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania.  Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI(...)schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbku czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab

Zofiana

Proponowane wyszukiwania