sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę i seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz
tojestpyszne.blogspot.comszynki 3 marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego 2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy , wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć. Marchewkę(...)kostkę , pieczarki umyć i pokroić w pół talarki , cebulę pokroić w kostkę, por w pół talarki . Do mięsa dodać przyprawy( około 2 łyżek papryki czerwonej , zioła prowansalskie 2 łyżki, 2 łyżki czosnku , Vegety, ziarenka z suszonej papryczki chilli ) i wymieszać, dodać marchewkę , cebulę i pieczarki . Podlać wodą około 1 lub 2 szklanek. Co jakiś czas wszystko
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka octu balsamicznego - lub do smaku sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego
Stare Garyziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 500 g ziemniaków 30 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku sól dowolne zioła: zioła prowansalskie, kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano tłuszcz do wysmarowania naczynia wykonanie: Masło roztapiamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w talarki ale nie przecinamy do końca, ja układam je na drewnianej łyżce
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut(...)temp. 180 stopni C. Fasolka po chińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę(...)czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie
Kuchnia domowa AniDzisiaj propozycja na lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu kolorowy pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili
Smak mojego domuwersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również(...)kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa
Sajkofanka smakuSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu. Całość
Qchnia po prosturozmarynu, drobno posiekanego 1 łyżeczka świeżego tymianku, grubo posiekanego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Aby przygotować masło, należy połączyć zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia
naRuszcieząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaolej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić do wystygnięcia. Serek topiony pokroić w plastry. Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem(...)minut. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR . Jest intensywny w smaku i wyrazisty. Konsystencja gęsta. Wytworzony jest w 85% z pomidorów. W składzie zawiera również czosnek, cebulę i zioła. Jego największą zaletą są kawałki warzyw i jest przygotowany na bazie wody jurajskiej. Polecam ten sos, ponieważ jest go dużo, aż 520g. Jest bardzo smaczny i można
Prosto i Smacznie z Anetąlazanii postanowiłam nie robić beszamelu i zapiekłam sam makaron z sosem bolońskim i żółtym serem. Składniki : * płaty makaronu * puszka pomidorów * pół kilogram mielonej łopatki * cebula * czosnek * oliwa * ulubione zioła i przyprawy * ser żółty Przygotowanie : Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać
Magiczne Życie Martypieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :) Składniki: 1 kalafior 1 główka czosnku 1 seler mielony kminek, gałka muszkatołowa ostra i słodka papryka zioła do pizzy olej lub oliwa sól i pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki grzanki(...)kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 o C na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować
Czerwień i błękit