czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:32/190)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 216

BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz masło do wysmarowania blachy olej do smażenia Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki(...)czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę. Blachę wysmarowałam masłem. Układałam warstwowo. Plasterki ziemniaków. Bakłażana. Posypałam go ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę

potrawyregionalne
Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 219

całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna   Wykonanie :   Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 161

same...), a są naprawdę warte spróbowania. Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki z ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem tymianku, ale były już także z oregano, z rozmarynem. Upieczony czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-) Składniki: - nieduże ziemniaki (bez kiełków), u mnie(...)pęczek świeżych ziół (najczęściej tymianek) - cała główka czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), pieprz cayenne, chili (można wszystko, można dowolnie, choć pyszne są z lekką nutą ostrości) Ziemniaki dokładnie wymyć, pokroić (ze skórką), zioła drobno posiekać- przełożyć do miski, dodać przeciśnięte przez praskę

Smaczne Zdrowe
Pierogi ze szpinakiem 129

mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz:  torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera gouda  zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz  łyżka masła  Sposób wykonania : Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko(...)zrobiłam.  Szpinak przełożyć do rondla i na wolnym ogniu czekać aż się rozmrozi i odparuje woda ( ok. 8 minut) . Po tym czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku.  Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem

pieprzny smaczek
Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem 115

sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem, do którego wykorzystałam świeże zioła i oczywiście czosnek. On zawsze nadaje charakteru sałatkom ziemniaczanym. Wszystko razem zblendowałam i powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże(...)sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ziemniaki płuczemy, kroimy na pół i gotujemy na parze. Gdy przestygną obieramy je ze skórki i kroimy na pół. Czosnek obieramy ze skórki i wraz z listkami ziół wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy. Do ziołowej masy dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, wszystko

Kulinarne przygody Gatity
C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 122

łyżki octu ryżowego ·          2 ząbki czosnku ·          1 opakowanie ziół prowansalskich   Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry.   Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,   zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg pieczony z ziemniakami 219

piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona karkówka 133

Składniki: 1,5- 2 kg karkówki kilka łyżek oleju 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy

Sto kolorów kuchni
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 121

marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli

karmelowy
Omlet z rukolą i suszonymi pomidorami 142

zależności od apetytu) - łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej) - 2 łyżki mleka - niewielka garść rukoli - 5 pomidorów suszonych - niewielka cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dorzucić pomidory i smażyć jeszcze chwilę. W tym czasie ubić jajka z mlekiem, mąką

Cook&Love
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 115

łyżka  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - pieprz, sól, zioła  Sposób przygotowania:   Mięso z piersi z indyka zmielić, doprawić pieprzem, solą, ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, otręby oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną

Fit-amina
Caponata 153

kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki: 1/2 czerwonej cebuli(...)białej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości 2 łyżki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 puszki pomidorów sól pieprz łyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnego Na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy

Mango Papaja
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 180

Składniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej

Czerwień i błękit
Nadziewany bakłażan 116

Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs   Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe(...)wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona fasolka 182

puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania