czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:32/190)

Masło ziołowe ( koperek , pietruszka , szczypiorek ) 236

całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna   Wykonanie :   Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno .  Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu .     Dodajemy wszystko do masła

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 177

same...), a są naprawdę warte spróbowania. Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki z ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem tymianku, ale były już także z oregano, z rozmarynem. Upieczony czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-) Składniki: - nieduże ziemniaki (bez kiełków), u mnie(...)pęczek świeżych ziół (najczęściej tymianek) - cała główka czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), pieprz cayenne, chili (można wszystko, można dowolnie, choć pyszne są z lekką nutą ostrości) Ziemniaki dokładnie wymyć, pokroić (ze skórką), zioła drobno posiekać- przełożyć do miski, dodać przeciśnięte przez praskę

Smaczne Zdrowe
Pierogi ze szpinakiem 145

mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz:  torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera gouda  zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz  łyżka masła  Sposób wykonania : Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko(...)zrobiłam.  Szpinak przełożyć do rondla i na wolnym ogniu czekać aż się rozmrozi i odparuje woda ( ok. 8 minut) . Po tym czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku.  Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem

pieprzny smaczek
Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem 132

sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem, do którego wykorzystałam świeże zioła i oczywiście czosnek. On zawsze nadaje charakteru sałatkom ziemniaczanym. Wszystko razem zblendowałam i powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana  z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże(...)sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ziemniaki płuczemy, kroimy na pół i gotujemy na parze. Gdy przestygną obieramy je ze skórki i kroimy na pół. Czosnek obieramy ze skórki i wraz z listkami ziół wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy. Do ziołowej masy dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, wszystko

Kulinarne przygody Gatity
C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 137

łyżki octu ryżowego ·          2 ząbki czosnku ·          1 opakowanie ziół prowansalskich   Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry.   Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,   zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg pieczony z ziemniakami 238

piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona karkówka 162

Składniki: 1,5- 2 kg karkówki kilka łyżek oleju 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy

Sto kolorów kuchni
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 141

marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli

karmelowy
Omlet z rukolą i suszonymi pomidorami 157

zależności od apetytu) - łyżeczka mąki (kukurydzianej lub pszennej) - 2 łyżki mleka - niewielka garść rukoli - 5 pomidorów suszonych - niewielka cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni na łyżeczce masła. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dorzucić pomidory i smażyć jeszcze chwilę. W tym czasie ubić jajka z mlekiem, mąką

Cook&Love
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 132

łyżka  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - pieprz, sól, zioła  Sposób przygotowania:   Mięso z piersi z indyka zmielić, doprawić pieprzem, solą, ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, otręby oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną

Fit-amina
Caponata 172

kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki: 1/2 czerwonej cebuli(...)białej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości 2 łyżki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 puszki pomidorów sól pieprz łyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnego Na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy

Mango Papaja
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 204

Składniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej

Czerwień i błękit
Nadziewany bakłażan 133

Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs   Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe(...)wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona fasolka 209

puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka

Poezja smaku
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 155

Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym... Składniki: 2 średnie cukinie 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 piersi kurczaka kilka pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła do pizzy 1 ząbek czosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam) Kaszę(...)wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek.  Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone

Czerwień i błękit