czasie ususzoną kolendrę utrzeć w moździerzu (jeśli jej używamy) Świeże listki bazylii posiekać, dymkę również Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć w garnuszku na 1 łyżce oliwy z oliwek wraz z ziołami i przyprawami, aż cebula się zeszkli Upieczone, gorące papryki włożyć do woreczka foliowego na ok. 10 minut - dzięki temu para, która się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół do drobiu Sposób wykonania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniłyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki posiekanego czosnku , sól , pieprz - do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennawodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło. Grzeję mleko i dodaję łyżeczkę miodu ( można dodać czosnek lub masło ja nie przepadam) piję ciepłe. Sok malinowy zalewam przegotowaną wodą popijam. Gdy mam kaszel kupuję buraka, wycinam środek zasypuję
NA MOIM TALERZUużyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego
Mania Gotowaniakapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony(...)łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii Bakłażana pokroić
6niebonaszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt(...)przyzwyczajonych do polskiego smaku przerobimy go na sos czosnkowy :) - makaron, który został po przygotowaniu spodu - olej - woda - czosnek Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej. Z przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharskaszklanka białego wina ª sól i pieprz ª ½ łyżeczki płatków chili ª ½ łyżeczki ziół prowansalskich ª oliwa lub masło Przygotuj: · robota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw(...)czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami
Bazując na smakunajważniejsze - pyszne:) Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu(...)cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki. Życzę Wam smacznego:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwapomidory. Pokroić je w drobną kosteczkę. Pokruszyć fetę. Doprawić do smaku ziołami. Wypestkować oliwki. Przygotować z nich tapenadę, czyli zmiksować wypestkowane czarne oliwki z odrobiną oliwy z oliwek. Lekko podpiec kromki wiejskiego chlebka w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika natrzeć je lekko naciętym ząbkiem czosnku. Przygotowanie kanapek: Posmarować 2 kromki tapenadą z oliwek. Na 2 kolejne kromki nałożyć kosteczki
MODA NA BIOznać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć(...)jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej 1 dużą łyżkę oregano (mogą być też zioła prowansalskie, to co lubicie), po 1 łyżeczce soli, pieprzu, szczypta chilli i odrobina wędzonej papryki. Na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane pistacje (połowa posiekana, połowa w całości). Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie do lodówki na ok. pół godziny
Spektrum Smakuszynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej · ½ czerwonej cebuli · 1 ząbek czosnku · około 1,5 litra wody spod suszonych grzybów · 1 bulion grzybowy · 10 dag startego parmezanu(...)około 7 suszonych borowików lub innych grzybów · 4 pieczarki · 4 suszone pomidory · zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować, dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić
Mania Gotowaniasmaku Sposób przygotowania: Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy
Wanilia i Kardamonrazem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie(...)czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami
Z miłości do słodkości