czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:102/190)

Makaronowe pierożki w pomidorach 197

małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Sos: 3 mięsiste pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie

Z miłości do słodkości
Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 208

ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam!    GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.           Składniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka  puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku(...)Sposób przyrządzania:             Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1808

jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego(...)koniec dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy. Wsypujemy podprażoną kaszę, zalewamy całość bulionem (lub wodą), mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 177

powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule 2-3 ząbki czosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego(...)oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy

potrawyregionalne
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 232

Porcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.   Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy(...)Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4          Składniki: 150g serka Almette z ziołami, 1 średni seler ok. 6 00 g, 2 steki wołowe ( antrykot lub rostbef), 4 łyżki masła, 4 gałązki macierzanki lub tymianku, 1 limonka, 3 ząbki czosnku, kilka kaparów, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku i macierzankę, smażyć

SzczyptaSmaQ
Lasagne wegetariańskie 157

średnie marchewki – 1 szklanka bulionu warzywnego – 1 czerwona papryka – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli (opcjonalnie) – słodka i ostra papryka   Przygotowanie : Warzywa umyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić

I LOVE LIFE
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 408

wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli  Wszystkie warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.Pomidory, paprykę, cukinię, cebulę kroimy na małe kawałki

Sama słodycz i szczypta chili
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 919

łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku   (u mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej

Smak mojego domu
Warzywne placuszki z mąki gryczanej 98

filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę purre warzywnego (ja użyłam marchewkę i groszek, ale można dodać czosnek, cebulę lub inne warzywa) – 1 filiżankę mleka roślinnego – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) W misce umieszczamy mąkę, purree, mleko, jajko, przyprawy i zioła. Całość mieszamy do połączenia składników

Szybko Tanio Smacznie
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 190

Kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiej patelni lub garnka wylewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość szklimy ( nie dopuszczamy do zbrązowienia ). Dodajemy pomidory. Gotujemy. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem i sporą ilością ziół ( ja uwielbiam oregano ). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można

Smaki Ewy
Pizza z sosem serowym i suszonymi pomidorami 136

drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Sos serowy : - 2 opakowania śmietanki 30 % ( 400 g) - 1 serek topiony naturalny ( 100 g) - 2 ząbki czosnku - szczypta pieprzu czarnego i ziołowego - gorgonzola ale tylko dla tych co lubią ten smak bo jest bardzo ostry i ma mocny

Wypieki Rene
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 218

marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata: Cebulę pokroić w paseczki

W kuchni u Moniki
Kawowo - miodowa piers z pikantna salatka z chilli 145

garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem, tak aby się przypiekły. Później już tylko dodajemy  świeżych ziół(...)Sałatka :  Mimo udziwnionego mięsa sałatka jest banalna, ale uwielbiam ten smak... Połączenie świeżej natki pietruszki, chili oraz czosnku... do tego oliwa z oliwek i ocet z białego wina...Aromat cudowny... Wszystkie wymienione wyżej składniki drobno kroję, mieszam - dodaję pieprz i sól dla smaku . Połączyłam te dodatki z ryżem oraz z papryką surową.  Smak dzięki połączeniu pietruszki, chilli

dlaSmaQ
Salsa z bakłażanów 149

Dziś kolejna propozycja salsy czyli sosu meksykańskiego. Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza

Moje Małe Czarowanie
Grillowane hamburgery z dziczyzny 145

szczypta tymianku i rozmarynu Przygotowanie: Przy pomocy moździerza rozdrobnić: liść laurowy, pieprz, jałowiec i suszone grzyby. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i przyprawą. Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do mięsa dodać czerwone wino i rozdrobnione w moździerzu zioła i grzyby. Mięso wyrobić aż uzyska zwartą konsystencję. Tak przygotowane mięso przykryć i odstawić do lodówki na około 3 godziny

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania