gałązki mięty Opis wykonania: Na 1 łyżce oleju z ziołami podsmażamy ½ drobno posiekanej cebuli. Dodajemy szpinak i dusimy razem, aż ze szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie
Smakowity Blog Kulinarnydziwię się, że pieczona ciecierzyca cieszy się takim powodzeniem. Dodatkowo pieczony parmezan i zioła.. pyszna przekąska :) Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca z piekarnika Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)* - tarty parmezan 40 g - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka(...)sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie z dodaj ugotowaną ciecierzycę i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę/naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Dwa razy w ciągu pieczenia, wymieszaj ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Ok. 10 minut przed końcem zwiększ
Corner With Recipesjedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu(...)umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą
Buniabaje w kuchnitakie jak kalarepka, papryczka chili, marchew i groszek, a dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 dość duża kalarepka(...)czosnek obieramy. Groszek odsączamy z zalewy, z papryczki chili pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Cebulę, czosnek i paprykę chili siekamy bardzo drobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew i kalarepkę w półtalarki. Do głębokiego garnka z dość grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek
Symfonia Smakówpomidory - u mnie oryginalnie ten olej był z ziołami - bo daje to mnóstwo smaku, a przecież to o niego tu chodzi :) Makaron gotujemy al dente, a w tym czasie na patelni ląduje nasz pomidorowy olej wraz ze szczyptą bazylii i oregano. Gdy się zagrzeje, wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę pomidory oraz
Kulinarne zapędy Kokosakawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek. Gdy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pieczarki i całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany
Cooking MonsterSzybkie, pyszne danie dla zabieganych. Owoce morza z makaronem spaghetti smakują zawsze dobrze. Tym razem dodałam do makaronu carpaccio z ośmiornicy i w ten oto sposób
Moje Małe Czarowaniekilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy od ilości mięsa. Nie bójcie się użyć sporo wina i świeżych ziół :) Mięso wraz z marynatą wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie je zamknąć i wstawić do lodówki
Spektrum Smakupieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 kg schabu 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryko ostrej 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać
Z Majeczką w kuchnirobi się "na oko" co stanowi dodatkowy atut wyrobu. Wieprzowina w stylu Pistoi pachnie rozmarynem i miejscowymi ziołami dojrzewającymi w słońcu, a ja przygotowałam dla Was przepis na moją wersję. Składniki: - 1 kg schabu - garść świeżego tymianku - 4 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów w oliwie - 2 lub 3 łyżki zalewy - oliwy z suszonych pomidorów - sól - pieprz - smalec
Apetyczna babeczkaJeśli macie już dość potraw świątecznych zapraszam do skosztowania takich oto kotletów z ziemniaków i sera. Pożywne, lekkie i bardzo smakowite, polecam. Kotlety z ziemniaków z
Moje Małe CzarowaniePyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym
Moje Małe CzarowanieWszystkich zwolenników tych muszli nie muszę nawet zachęcać a wszystkim niedowiarkom powiem tylko że jest pyszna, aromatyczna i nie tylko smakuje Włochom ale wszystkim smakoszom. Polecam
Moje Małe Czarowanieprzepisie do jogurtu dodałam startą cukinię, ale można ten przepis odmieniać na wiele sposobób np z ziołami, z ogórkiem itp. Potrzebne nam będą: 4 jogurty greckie, 4 cukinie, 1 cytryna, 4 łyżki pociętej natki pietruszki, 2 łyżki zmiażdżonego czosnku (= 2 ząbki czosnku), sól, pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki. Scieramy na tarce (lub jak kto woli miksujemy w mikserze
MODA NA BIOdania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie
Kuchnia Beatytarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i seler oraz puszki z pomidorami. Wszystko ze sobą dusimy około 20 minut, aż warzywa będą dobre. doprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem. Dietetyczne spaghetti z włoszczyzną
Bon Appetit Małgorzatygodzinach wrzucamy obrane jarzyny (oprócz cebuli, czosnku i pomidorów). Po kilku minutach dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko
Bon Appetit Małgorzatyćwiartki Marynata: 3-4 łyżki oleju 4 łyżki octu jabłkowego szczypta soli 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta bazylii suszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy. Mięso porcjujemy wedle uznania. 2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso polewamy marynatą
Kuchnia domowa Aniposiekać, wymieszać z majerankiem. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany czosnek z majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć jabłka pokrojone w ćwiartki - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną
Stare Garypomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy
Z butelką mleczka w tledrobiowo prowansalski SKŁADNIKI: 1 kurczak 1 kg piersi z kurczaka 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso
Kuchnia Danusi- Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Sajkofanka smakulubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki: 400 g kiełbasy np. zwyczajnej, 400 g ziemniaków, czerwona papryka, 200 g kapusty włoskiej, 2 cebule, 200 g pieczarek, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry, do smaku sól i pieprz, łyżka mąki
Z miłości do słodkości