czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:105/190)

Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 132

łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki(...)skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Solimy-odstawiamy na 15-20 minut. Następnie mocno odsączamy z soku-pozostawiając 1/2 szklanki (soku). Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy

Kopystką po garach
Tort naleśnikowy. 410

minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać  starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła,  wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Pełnoziarniste fusilli z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowym 164

papryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, groszek mrożony pół szklanki, czosnek 2 ząbki, natka pietruszki 3 łyżki, śmietana 18% 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kurkuma mielona szczypta, zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku Sposob przygotowania: Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta

kulinarne odsłony pati
Pizza wg Jamiego Olivera 176

sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj  wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą szynka konserwowa

Humanistka w kuchni
Chipsy z jarmużu 146

każdy miał swoją blaszkę i przyprawiał ją wg własnego gustu - mój Wybranek solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym, ja solą, pieprzem i sezamem, jednak możecie popuścić wodze wyobraźni i wykorzystać inne przyprawy, np. curry, kminek, zioła, itd. Pieczemy przez ok 15 - 20 minut w 100 stopniach z termoobiegiem. Gdy po 10 minutach listki obeschną i stracą trochę

Taste Of My Day
Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym! 201

sitka wyciągamy spaghetti cukiniowe. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Smażymy około 3 minut. Cukinia ma być al dente! Siekamy pistacje i zioła.  Cukiniowy makaron wyjmujemy na talerz, posypujemy pistacjami i posiekanymi ziołami, skrapiamy olejem sezamowym.  Smacznego!!! Przepyszne! Zapraszam na mój

SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami i kurczakiem 169

Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około

Mania Gotowania
32 rozgrzewające dania na jesień 1764

pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak 142

Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również .  Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni. Składniki 1/2  małej główki kapusty 1 duża marchew 2 cebule 1 pietruszka 4-5 ząbków czosnku 2-3 ziemniaki (nie koniecznie) 20-30 dkg łopatki  lub karkówki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku  1/2 łyżeczki ziaren(...)Krok 2   Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.                 Czosnek obrać drobno  posiekać Krok 3   Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki . Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę

Eli Gotowanie
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 192

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę(...)wierzchu nacinamy w kratownicę w bliskich odstępach (ja wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód

Moniki Smakołyki
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 164

papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy

Mienta blog
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 149

mozarella grzanki (pieczywo z masłem zwykłym lub czosnkowym i ulubionymi ziołami opiekane przez 5 min. w temp. 220 stopni) Pomidory myjemy, przekrajamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem

Zawsze głodna!
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 147

masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie: Pieczarki obieramy  kroimy w kostkę(...)cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz.  Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Ziemniaki pieczone w mące. 142

którzy przepis ten dostali też od swoich znajomych. Przepis ten lekko zmodyfikowałam o zioła i przyprawy. W wersja którą wtedy jadłam była tylko z mąką -również rewelacyjna – polecam! Składniki: dowolna ilość ziemniaków, mąka sól, pieprz, przyprawy dowolne – takie jakie lubimy: ja użyłam oregano, czosnek granulowany, paprykę Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić je w ćwiartki

rozgotowana