Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 2 puszki krojonych pomidorów 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek gałązka świeżego oregano pieprz, sól suszona papryczka chili; Marynata ziołowa
czarrna od kuchnipietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 por 2 łyżki śmietany sól, pieprz Rozdrabniamy kawałki łososia ugotowane wcześniej na parze, mieszamy z musztardą, jajkiem, bułką tartą i ziołami i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy
MarciochaKucharzykroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty, a warzywa nabiorą wspaniałego smaku ziół. Danie podajemy natychmiast z serem mozzarella pokrojonym w kostkę, ułożonym na wierzchu
Moja smaczna kuchniaWszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa(...)rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać
Apetyczna babeczkapółsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól 1-2 łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek(...)gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy. Przecedzam, by usunąć zioła. W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam
W kuchni Karmel-itkiPyszne mięso mam dla Was dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso
Moje Małe CzarowanieDziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka
Moje Małe CzarowaniePasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem
Moje Małe CzarowaniePałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje
Kuchnia Pokoleńcebule 20 dag mielonego mięsa 10 dag kiełbasy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka) 1 cukinia 1 szklanka śmietany 3 jajka sól, pieprz ser żółty szczypta ostrej papryki zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę
Gotuj z AgnesBakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku koperek sól, pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sos przygotowujemy pół godziny przed spożyciem aby zdążył się "przejść", choć taki przygotowany na bieżąco też jest smaczny. Zamiast kopru możemy dodać pietruszkę, szczypiorek lub inne zioła które lubimy
Pelusiowa KuchniaO właściwościach soczewicy nie muszę chyba opowiadać, jest wszędzie pełno wiadomości. Napiszę tylko że może być jednym z wielu zamienników białka zwierzęcego, dlatego jest tak kochana
Moje Małe Czarowanie