czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:127/190)

Lekkostrawna zupa krem z cukinii 225

garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kiszone rzodkiewki 285

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? powiem tylko tyle że jeśli nie to błąd, który szybko trzeba nadrobić. Zaskakująco pyszny smak i konsystencja takich rzodkiewek, pasujących do dań

Moje Małe Czarowanie
DOMOWA PRZYPRAWA DO SERA BIAŁEGO 134

Składniki: 1 łyżeczka soli kuchennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 40 g cebulki granulowanej  1 łyżka suszonego kopru 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 - 2,5  łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka suszonej natki pietruszki Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić w młynku do ziół. W przypadku gdy nie posiadamy specjalistycznego młynka można to zrobić

Ciastka - domowe słodkości
Frytki z batata i selera 142

obiadu, lub zdrowa przekąska z dipem czosnkowym (jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeśli nie lubicie selera i tak spróbujcie, bo seler na ciepło smakuje "nieselorowo" i jest przepyszny :) Bataty też oczywiście :)   SKŁADNIKI (110kcal w 100g) 1 duży batat 1 średni seler sól pieprz świeży tymianek  (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa obieramy i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pappardelle szpinakowe z papryką i gorgonzolą 124

Włoskie dania są szybkie i pyszne, przeważnie. Te bardziej skomplikowane również pyszne ale ja kocham najbardziej te szybkie, aromatyczne. Jak nie mam czasu to takie dania

Moje Małe Czarowanie
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 173

przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka

codojedzenia
Grzanki z wątróbką po żydowsku 111

cząstki  jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.  Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę w kostkę i  ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do  smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem. wątróbka

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano! * sok pomidorowy- 1 litr * woda- 1/2 litra * włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * krewetki koktajlowe- 200 g* * przyprawy: listek laurowy

Kraina Miodem Płynąca
Świeża, lekka pizza. 221

pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki

Brzuszki Łakomczuszki
Pasta jajeczno - serowa ze szczypiorkiem 390

Prosta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczę pieczone w ziołach 170

Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś

prawdziwe jedzenie
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 101

łukiem. Aż pewnego dnia postanowiłem przepis powtórzyć. I muszę przyznać, że wyszło cudownie — wołowina była mięciutka, wprost rozpływała się w ustach, miała słodki smak, dzięki marchwi i cudowny aromat ziół i wina, które tym razem nie dominowało w potrawie. Jak widać czasami do dwóch razy sztuka! Przepis, który wam dzisiaj proponuję oczywiście bazuje na recepturze Julii Child, jednakże wprowadziłem parę(...)pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz  bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek

Food Square
Fasolka szparagowa z ziołami 119

przyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super .        Składniki(...)szparagowej            3 łyżki bułki tartej            1 duża łyżka masła            1 ząbek czosnku            pęczek natki pietruszki            sól            pieprz czarny       Wykonanie

Mój Smak
Zupa czosnkowa III 129

przecedzić przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko  przetrzeć do wywaru.  To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino  i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami

Stare Gary
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 386

garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy. 4. DUSZENIE (15-20 min) Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Nerds Kitchen
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 188

patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut.  Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu

Moja smaczna kuchnia
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 178

czosnek, imbir, chili, kurkumę i ziarnisty pieprz, olej kokosowy, jarmuż lub szpinak wrzucamy do dużego garnka . Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony.   Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami(...)zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego jarmużu lub szpinaku 1 czerwona cebula (100g) 3 średnie marchewki (350g) 2 duże pietruszki (350g) 1 por, biała i jasnozielona część (150-200g) 1 duży seler

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania