garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? powiem tylko tyle że jeśli nie to błąd, który szybko trzeba nadrobić. Zaskakująco pyszny smak i konsystencja takich rzodkiewek, pasujących do dań
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 łyżeczka soli kuchennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 40 g cebulki granulowanej 1 łyżka suszonego kopru 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 - 2,5 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka suszonej natki pietruszki Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić w młynku do ziół. W przypadku gdy nie posiadamy specjalistycznego młynka można to zrobić
Ciastka - domowe słodkościobiadu, lub zdrowa przekąska z dipem czosnkowym (jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeśli nie lubicie selera i tak spróbujcie, bo seler na ciepło smakuje "nieselorowo" i jest przepyszny :) Bataty też oczywiście :) SKŁADNIKI (110kcal w 100g) 1 duży batat 1 średni seler sól pieprz świeży tymianek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa obieramy i kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeWłoskie dania są szybkie i pyszne, przeważnie. Te bardziej skomplikowane również pyszne ale ja kocham najbardziej te szybkie, aromatyczne. Jak nie mam czasu to takie dania
Moje Małe Czarowanieprzygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka
codojedzeniacząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę w kostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem. wątróbka
Bon Appetit Małgorzatysmaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano! * sok pomidorowy- 1 litr * woda- 1/2 litra * włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * krewetki koktajlowe- 200 g* * przyprawy: listek laurowy
Kraina Miodem Płynącapizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki
Brzuszki ŁakomczuszkiProsta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie
Kuchnia PROzdrowotnaOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniełukiem. Aż pewnego dnia postanowiłem przepis powtórzyć. I muszę przyznać, że wyszło cudownie — wołowina była mięciutka, wprost rozpływała się w ustach, miała słodki smak, dzięki marchwi i cudowny aromat ziół i wina, które tym razem nie dominowało w potrawie. Jak widać czasami do dwóch razy sztuka! Przepis, który wam dzisiaj proponuję oczywiście bazuje na recepturze Julii Child, jednakże wprowadziłem parę(...)pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek
Food Squareprzyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super . Składniki(...)szparagowej 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól pieprz czarny Wykonanie
Mój Smakprzecedzić przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko przetrzeć do wywaru. To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami
Stare Garygarnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy. 4. DUSZENIE (15-20 min) Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu
Nerds Kitchenpatelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut. Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu
Moja smaczna kuchniaczosnek, imbir, chili, kurkumę i ziarnisty pieprz, olej kokosowy, jarmuż lub szpinak wrzucamy do dużego garnka . Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami(...)zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego jarmużu lub szpinaku 1 czerwona cebula (100g) 3 średnie marchewki (350g) 2 duże pietruszki (350g) 1 por, biała i jasnozielona część (150-200g) 1 duży seler
Karo in the Kitchen