czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:130/190)

Zupa z czerwonej soczewicy 133

pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy

kuchnia doski
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 166

Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek. Po chwili dodać szpinak i suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, a serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić.  W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę, zmiksuj dokładnie

Corner With Recipes
Chłodnik ogórkowy 179

jeszcze kombinować  w przyszłości z ziołami, może dodam mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
PIECZONY CZOSNEK. 185

niską temp. dymienia ) Czosnek przekrawam w pół, całą główkę, nie obierają. Nacieram oleję i wstawiam do piekarnika na około 15-20 minut. Piekę w 220 stopniach, aż pięknie się zrumieni. Podaję na gorąco  lub zimno, jako dodatek do potraw lub wykorzystuję dalej w kuchni  Można urozmaicić smak, dodając zioła. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 231

naszych kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę(...)drugim, czystych, dorodnych i pięknie pachnących liści aż po brzegi zdających się nie mieć dna toreb - i słowa, ciepłe i dające ogromną radość - "pamiętam jak pani mówiła, że lubi czosnek niedźwiedzi. Pomyślałam, że to panią ucieszy, poszłam do lasu i trochę pani nazbierałam. Czy tyle wystarczy?"  Trochę?! Wystarczy?! Mój Boże, dawno w moim domu nie było tak zielono! Mogę

KUCHARNIA
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 149

wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym(...)salsą verde i jajkiem sadzonym . Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla de patatas 135

ryżowego) 7 jajek 3 małe ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz płatki chili garść kaparów Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy (usuwamy gniazda nasienne), kroimy w grubą kostkę i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przenosimy do naczynia żaroodpornego, do którego

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti z sosem pomidorowym 159

Danie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam

Moje Małe Czarowanie
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 152

zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku), sól , świeżo zmielony pieprz (do smaku), opcjonalnie można dodać trochę majonezu , ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły". Można dodać do sosu łyżkę keczupu, posiekany koperek lub inne zioła. Bawmy się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron chow mein po tajsku 161

mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :) Składniki (na 4 porcje) : 300 g makaronu chow mein 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie) 250 g groszku cukrowego 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki) 2-3 papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Food Square
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 334

oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni 209

patelni dusimy cebulkę, paprykę, peperoni, czosnek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, dalej dusimy, jak mięso będzie już gotowe, dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 173

kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 225

dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso.   Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak(...)rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120⁰C. Po tym czasie mięso z łatwością

Karo in the Kitchen