mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej(...)razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii. Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnijajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy barwnik spożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego maku Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać. Teraz wlewając(...)sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą
Świat Ciastaśliwkowych Do dekoracji na zewnątrz: 500 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru 250 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku) W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą(...)Teraz dekoracja. Śmietanę ubić na sztywno, dodając przed końcem ubijania 2-3 łyżki cukru. Pokryć nią dokładnie całe ciasto z każdej strony. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować czerwony krem. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dosypać do niego cukier puder i esencję waniliową. Miksować na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka (5-7 minut
Świat Ciastacukru 75 g marcepanu starta skórka z 1/2 cytryny 1 jajko 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru trochę soku cytrynowego czerwony barwnik spożywczy Z mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje(...)mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko. Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2) . Przechowywać w metalowej puszce. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastagrube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona 2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży 2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata(...)lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkarewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie własnym – 100 g - czerwona papryka – 1 szt - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana 18% – 1 łyżka - żółtko – 1 szt - przyprawy(...)wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak , by ciasto za bardzo się nie spiekło! ). Zajadamy
Ostra na Słodkopowstał przepyszny podwieczorek! Pieczarki , wędlina , cebula , papryka , natka pietruszki i ciasto zmieszane ze sobą tworzą fantastyczną całość! Keks jest nie tylko niesamowicie smaczny , ale i niesamowicie sycący! Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego! SKŁADNIKI: CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól(...)łyżeczki FARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki ) – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – natka pietruszki – 2 łyżki – sól – szczypta – olej – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą
Ostra na Słodkoktórego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw ( bazylia , oregano , pieprz , sól, chilli ), i pomidorów . Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie jak ja zrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana – 100 g – mąka pszenna(...)papryka / chili FARSZ: – mięso mielone wieprzowe – 500 g – pomidor – 1 szt – fasola ( u mnie biała ) – 100 g – kukurydza – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – cebula – 1 szt – por – 1 szt – sos czosnkowy – sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TACOS: Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną. Dodajemy pół
Ostra na Słodkoszklanka - mleko – 200 ml - woda gazowana – 100 ml - jajko – 1 szt - olej – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - soczewica czerwona – 1 szklanka - papryka czerwona – 1 szt - papryka żółta – 1 szt - cebula – 1 szt - pieprz – 1 szczypta DODATKOWO: - jajko – 1 szt - bułka tarta
Ostra na Słodkozadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku – 200 g - cebula czerwona – 3 szt - białe wino
Ostra na Słodkozrobic kolejne porcje , bo bez dokładek się nie obyło! Wykorzystałam makaron Lubella nr. 40 , który sprezentował mi BDSklep.pl i warzywa z lodówki – w ruch poszła kukurydza , cebulka i czerwona papryka. Składniki : - makaron „uszka” ( Lubella nr. 40 ) – ok. 250 g – kukurydza – 150 g – masło – 50 g – papryka czerwona
Ostra na Słodkocoraz chłodniejsze dni. Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie! SKŁADNIKI: - wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g - czosnek – 4 ząbki - sól(...)rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g - cebula – 1 szt - marchew – 1 szt - pomidory miękkie – 4 szt - liść laurowy – 2 szt - ziele angielskie – 1 szczypta - czerwone wytrawne wino – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mąkę i wszystko razem
Ostra na Słodkoszans ;) ) postanowiłam przygotować coś , co będzie wyglądało równie pięknie … będzie niesamowicie smaczne , ale też wygodne do jedzenia. Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko(...)jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej
Ostra na Słodkokurczak w całości , a filety z kurczaka . Danie niesamowicie aromatyczne. Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą ;) Musztarda z czerwonym winem sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności. Wszystko to zapieczone w chrupiącym(...)smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mozzarella – 100 g * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym winem ) – 2 łyżki * boczek wędzony ( plastry ) – 6 szt * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety oczyszczamy , osuszamy. Oprószamy z 2 stron solą , pieprzem i szczyptą papryki. Rozcinamy tworząc kieszonki
Ostra na Słodkodomach i tak rzadko się ją wykorzystuje . Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewic y . Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste(...)dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI: – soczewica czerwona – 1,5 szklanki – kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta – 50 g – sól , pieprz , papryka
Ostra na Słodko